Huawei lansează seria P40: primul telefon cu zoom optic 10x şi încărcare wireless ultra-rapidă. Specificaţii, data de lansare şi preţ

26.03.2020
Huawei lansează seria P40: primul telefon cu zoom optic 10x şi încărcare wireless ultra-rapidă. Specificaţii, data de lansare şi preţ

Huawei a anunţat astăzi în mod oficial noile sale smartphone-uri de top, P40, P40 Pro şi P40 Pro+, dispozitive echipate cu camere foarte performante, design nou, modernizat, conectivitate 5G şi putere de procesare înaltă. Acestea vor fi dispozitivele high-end care vor domina oferta Huawei în anul 2020 şi pe care fanii brandului care îşi doresc performanţă de top le vor alege. Alături de aceste modele, Huawei a mai anunţat o nouă versiune a ceasului Watch GT2, cât şi o boxă inteligentă numită Sound X.

Huawei P40 Pro şi P40 Pro+

Modelul de top din noua gamă Huawei este P40 Pro+. Acesta împărtăşeşte o mare parte dintre componente şi întregul design cu modelul P40 Pro standard, însă există câteva diferenţe în anumite puncte cheie.

Părţile comune sunt componentele interne şi carcasa exterioară. Vorbim despre un chipset Kirin 990 5G, un ecran de 6,58” cu refresh rate de 90 Hz şi rezoluţie 2.640 x 1.200 pixeli (format 19,8:9) cu curbură pe toate cele patru laturi (se pare că această curbură ajută la navigaţia prin gesturi). Dacă vă întrebaţi de ce ecranul nu este la 120 Hz, Huawei spune că acesta ar consuma prea multă baterie. Compania consideră că 90 Hz oferă un balans bun între consum şi viteză.

Huawei a integrat un spate ceramic pe modelele Pro şi Pro+. Dacă vă gândiţi că nu veţi fi recunoscut cu un model P40 Pro+ însă, compania face diferenţierea prin culorile carcasei. Variantele de top vor fi doar în nuanţe alb şi negru, în timp ce modelele P40 Pro standard vor beneficia de carcase mult mai colorate.

Ambele modele folosesc un acumulator de 4.200 mAh cu încărcare rapidă la 40W prin cablu, însă doar modelul Pro+ are încărcare wireless la aceeaşi viteză de 40W. Varianta P40 Pro vine cu încărcare wireless la 27W, iar ambele oferă încărcare bilaterală în regim wireless pentru alimentarea accesoriilor.

Atunci când vine vorba despre camerele foto avem câteva puncte comune între P40 Pro şi P40 Pro+ şi diferenţe în câteva puncte cheie.

De exemplu, camera principală beneficiază de un nou senzor de 50 megapixeli pe format RYYB (red yellow yellow blue), de dimensiuni mult mai mari decât în trecut. Acesta măsoară 1/1,28” şi este chiar mai mare şi decât Galaxy S20 Ultra de la Samsung, care are un senzor de 108 megapixeli. Prin pixel binning, dimensiunea pixelilor din fotografiile rezultate măsoară 2,44nm, cea mai mare astfel de valoare de pe un telefon.

Pe lângă această cameră, şi cea ultra-wide este comună între cele două modele. Aceasta este similară cu cea de pe Mate 30 Pro, fiind numită Ultra Vision Wide Cine Camera, cu senzor de 40 megapixei şi obiectiv f/1.9. La capitolul zoom însă, cele două modele merg în direcţii diferite. P40 Pro beneficiază de un zoom 5x periscopic cu diafragmă f/3.4 cu OIS de 8 megapixeli, în timp ce P40 Pro+ vine cu două camere cu zoom. Una intermediară, cu zoom 3x f/2.4 de 8 megapixeli şi una cu zoom extins de 10x optic (primul de acest gen de pe piaţă), cu diafragmă f/4.4 şi stabilizare optică, tot de 8 megapixeli. Camera de pe modelul Pro+ va asigura zoom optic până la 10x, zoom hibrid până la 20x şi zoom digital până la 100x. Va fi interesantă comparaţia între zoomul maxim 100x de pe Huawei P40 Pro+ şi Samsung Galaxy S20 Ultra.

Design-ul camerei periscopice este impresionant, fiind prezente mai multe prisme care transmit lumina de la obiectivul exterior, la elementele interne şi apoi în senzor. Ultima cameră de pe modelele P40 Pro este una de tip 3D TOF, prezentă pe ambele dispozitive.

Desigur, Huawei se laudă cu performanţa în lumină slabă garantată de aceste componente şi de algoritmii AI pe care îi foloseşte, promiţând valori ISO de până la 409.600 pentru ambele modele Pro folosind camera principală, cât şi focalizare rapidă prin „octa PD”, o metodă mai eficientă de a folosi detecţia de fază.

Huawei spune că a îmbunătăţit semnificativ şi procesarea fotografiilor pe modelele P40 şi P40 Pro cu noul XD Fusion Image Engine, care foloseşte AI pentru analizarea fotografiilor captate cu mai multe camere simultan, pentru a îmbunătăţi doar anumite aspecte ale cadrelor, precum feţele persoanelor sau detaliile pe anumite obiecte. O tehnologie similară a prezentat şi Apple sub numele Deep Fusion anul trecut.

Aceste mici diferente între Huawei P40 Pro şi P40 Pro+ rezultă într-o diferenţă de greutate: 209 grame pentru varianta standard şi 226 grame pentru cea de top. Astfel, atât Huawei, cât şi Samsung, dar şi Apple, au adus pe piaţă în ultimele câteva luni telefoane de peste 220 de grame în gama de top, o decizie interesantă, care probabil că are de a face cel mai mult cu autonomia asigurată de acumulatorii din ce în ce mai mari.

Când vine vorba despre camera frontală însă, povestea este foarte interesantă în cazul acestor modele. Toate cele trei telefoane beneficiază de o cameră de 32 megapixeli f/2.2, capabilă de filmare 4K, însă şi de o selecţie interesantă de senzori. Chiar dacă telefoanele au doar un decupaj în colţul din stânga al ecranului, acestea integrează şi un senzor infraroşu pentru deblocare facială avansată şi senzorii de lumină ambientală şi proximitate. Aceştia vor asigura deblocare rapidă în orice condiţii de iluminare, cât şi control prin gesturi. Nu în ultimul rând, camera cu infraroşu poate porni un Privacy Mode atunci când detectează alte persoane, blocând conţinutul de pe ecran. Cei care nu vor recunoaştere facială, au şi un senzor de amprentă în ecran, cu 30% mai rapid decât în trecut.

Alte câteva caracteristici interesante ar fi posibilitate de a folosi Dual-SIM atât fizic, cât şi folosind o cartelă secundară eSIM, eliberând astfel slot-ul SIM2 pentru a ataşa un card de memorie proprietar Nano Memory. De asemenea, acesta este prima generaţie de telefoane Huawei cu WiFi 6, cu viteze de până la 2.400 Mbps. Desigur, asemeni modelelor din trecut de top de la Huawei, P40 Pro şi Pro+ sunt rezistente la apă şi praf la standardul IP68.

Huawei P40

Desigur, P40 Pro şi Pro+ sunt modelele de top, cu preţuri mari. Cei care sunt dispuşi să facă nişte compromisuri la anumite capitole vor putea beneficia de majoritatea avantajelor la un preţ mai mic. Acesta nu are un ecran curbat, ci unul plat, însă mulţi ar prefera unul de acest gen.

Huawei P40 vine cu un ecran cu diagonală de 6,1” şi rezoluţie Full HD+ (60Hz), acelaşi chipset Kirin 990 5G şi acelaşi sistem de cameră frontală. Diferenţele apar în capacitatea bateriei, de 3.800 mAh cu încărcare rapidă la 40W, greutate de numai 175 grame şi rezistenţă la apă şi praf la standardul IP53, deci numai stropi şi scurgeri accidentale de lichid, fără „scufundări”.

Şi sistemul de cameră este puţin diferit, performanţa fiind limitată pe acest model. Camera principală foloseşte tot un senzor Ultra Vision de 50 megapixeli f/1.9, dar cu ISO redus la jumătate. Chiar şi aşa, pe timp de noapte, telefonul ar trebui să facă fotografii comparabile sau chiar mai bune decât ale concurenţei. Această cameră este alăturată unei camere cu zoom optic 3x de 8 megapixeli f/2.4 şi unui senzor de 16 megapixeli cu obiectiv ultra-wide f/2.2.

EMUI 10.1

Toate aceste modele noi de smartphone-uri de la Huawei vor avea pre-instalat noul software EMUI 10.1. Acesta este bazat pe Android 10 şi va fi din nou livrat fără Google Mobile Services. Compania încearcă însă să îmbunătăţească semnificativ experienţa utilizatorilor peste cea standard de pe Android.

De exemplu, în cazul aplicaţiei de cameră, va fi adăugată o nouă funcţie AI numită Golden Snap. Camera va realiza înainte şi după apăsarea butonului mai multe cadre şi îl va alege pe cel mai bun. Putând recunoaşte peste 90 de expresii faciale şi 30 de posturi, AI-ul poate detecta poza în care toţi cei din cadru au ochii deschişi, stau într-o poziţie atractivă, etc.

Tot folosind AI, compania oferă noi unelte de editare foto. Cele mai impresionante sunt Remove Passerby, care poate scoate alte persoane din cadru folosind editare foto cu AI, şi Remove Reflection, pentru fotografiile realizate din spatele unui geam sau a unui panou transparent.

Alte funcţii noi din EMUI 10.1 ar fi noul Always On Display, care acum poate fi personalizat cu imagini colorate şi animate. Acesta va consuma probabil mai multă baterie decât cel clasic, monocrom. De asemenea, Huawei plusează pe ecosistemul propriu, oferind un panou de control pentru mai multe dispozitive, accesibil de pe oricare dintre acestea. Vei putea astfel să controlezi şi să afişezi pe diverse ecrane conţinut de pe oricare dintre dispozitive.

Există acum şi un nou serviciu de chat video numit MeeTime, o alternativă la Face Time-ul de la Apple şi Google Duo, care permite apeluri la rezoluţie 1080p şi va fi disponibil şi pe alte dispozitive, nu doar pe Huawei. Printre funcţiile interesante ar fi screen share, care poate transmite interlocutorului conţinutul de pe ecran.

Şi Huawei Share, alternativa la Air Drop a primit noi funcţii. O aplicaţie de PC poate asigura drag and drop direct de pe telefon pe computer pentru fotografii, clipuri video sau alte fişiere. De altfel, poţi raspunde la mesaje, apeluri sau chiar la MeeTime direct de pe computer sau tabletă. Tot prin Huawei Share poţi conecta rapid dispozitivele la Bluetooth sau WiFi.

EMUI 10.1 vine şi pentru prima dată cu un asisten virtual dedicat Huawei. Acesta se numeşte Celia şi face cam ceea ce ne-am aştepta în 2020 de la un astfel de software. Poate să răspundă la întrebări, să scrie mesaje, să adauge alerte, reminder-e şi activităţi în calendar. Este amuzant numele Celia (se citeşte „Silia”), destul de similar cu Siri de la Apple.

Ultima funcţie interesantă din EMUI 10.1 este Photo Gallery Cross Device, care permite accesarea tuturor fotografiilor şi înregistrărilor video de pe oricare dispozitiv Huawei din casă, care este conectat la WiFi, fără necesitatea de a transmite conţinutul între dispozitive.

Huawei Sound X

Huawei are şi o boxă inteligentă, deja lansată în China, dar care vine şi în Europa. Aceasta se numeşte Sound X şi este realizată în parteneriat cu Devialet. Vine cu butoane tactile, un sub-woofer dublu, şase difuzoare 360 pentru sunet din toate poziţiile.

Huawei promite bas intens care coboară până la frecvenţe de 40Hz, compatibilitate cu standardul Hi-Res Audio şi promite intensitate a sunetului dublă faţă de Apple HomePod, de exemplu, cu putere maximă de 144 W. Această boxă nu are încă o dată de lansare şi nici un preţ oficial.

Huawei Watch GT2e

Ceasul Watch GT2 a avut un mare succes pe piaţă, iar pentru cei care îşi doresc un design mai „sportiv” la un preţ mai mic, Huawei oferă noua variantă Watch GT2e. Aceasta integrează acelaşi hardware şi software, însă vine într-o carcasă de oţel rezistentă la apă la 5 atmosfere (50m adâncime) şi promite aceeaşi autonomie de 2 saptamâni (30 ore pe GPS, 24 ore redare de muzică).

Acest model va intra în ofertă alături de variantele Watch GT2 mai scumpe, care primesc şi două noi variante de culoare.

Preţuri şi disponibilitate

Huawei P40 va fi lansat pe 7 aprilie în configuraţia cu 8 GB memorie RAM şi 128 GB stocare internă la preţul de 799 euro. Acesta va veni în magazine alături de modelul Huawei P40 Pro în configuraţie cu 8 GB RAM şi 256 GB stocare la preşul de 999 euro.

În cele din urmă, varianta Huawei P40 Pro+, cu cele două camere cu zoom şi încărcare mai rapidă, va fi livrat abia în luna iunie, la un preţ de 1.399 euro. Acesta va integra 8 GB RAM şi 512 GB stocare internă.

Noul ceast Huawei GT2e intră în ofertă la preţul de 199 euro.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult