Huawei Mate 10 Lite: un mid-range aproape „premium” [REVIEW]

31.01.2018
Huawei Mate 10 Lite: un mid-range aproape „premium” [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Huawei Mate 10 Pro a fost unul dintre cele mai interesante dispozitive mobile din 2017, fiind şi printre ultimele care au ajuns pe piaţă înainte de sfârşitul anului. Acesta a fost lansat însă alături de o versiune mai ieftină, Mate 10 Lite, dedicată celor care nu au nevoie de toate briz-briz-urile unui dispozitiv high-end, însă care îşi doresc caracteristici precum construcţie de calitate, ecran mare şi autonomie bună, la un preţ destul de atrăgător. Vom vedea însă ce aduce acest model pe piaţă faţă de oferta concurentă în segmentul de piaţă mid-range premium în paginile care urmează.

Construcţie, design, ergonomie

În ciuda faptului că Mate 10 Lite face parte din aceeaşi serie cu modelul Mate 10 Pro testat anul trecut, cele două dispozitive au foarte puţine lucruri în comun. Display-ul este de aceeaşi mărime şi beneficiază de acelaşi raport de aspect de 18:9, însă panoul OLED folosit pe Mate 10 Pro este înlocuit cu un panou IPS clasic. Marginile subţire de deasupra şi de sub display se păstrează, în timp ce spatele dispozitivului este realizat pe Mate 10 Lite din aluminiu.

De altfel, acesta ar putea fi un avantaj în faţa Mate 10 Pro, Mate 10 Lite fiind ceva mai rezistent la şocuri. Unitatea de review testată a venit cu o lovitură în colţul din stânga sus, însă metalul nu era deformat, iar sticla de pe display complet intactă. Probabil că un telefon realizat în mare parte din sticlă nu ar fi rezistat acestui tratament. Tot la capitolul „protecţie” intră şi folia de plastic de pe display aplicată din fabrică, care se zgârie uşor, însă este utilă pentru cei care nu vor să zgârie panoul de sticlă al telefonului. Nu este clar dacă Mate 10 Lite are sau nu tratament oleofobic aplicat sub această folie.

Mate 10 Lite beneficiază de două camere pe partea din faţă şi alte două camere pe partea din spate, însă niciuna dintre acestea nu folosesc tehnologia Leica de pe modelele high-end. Sub sistemul dual-camera de pe spate găsim un senzor de amprentă rotund, poziţionat parcă puţin prea sus pentru a fi utilizat confortabil, în timp ce deasupra camerelor este amplasat un blitz LED. Spre diferenţă de majoritatea telefoanelor care s-au lansat în ultimii doi ani, Mate 10 Lite păstrează vechiul port micro-USB pentru încărcare, însă o bilă albă ar putea fi considerată păstrarea jack-ului de căşti de 3,5mm.

În rest, Mate 10 Lite nu iese foarte mult în evidenţă din punct de vedere al design-ului. Spatele este „decorat” cu deja clasicele dungi de plastic pentru antene, pe care le-am văzut în diverse forme pe smartphone-uri de la majoritatea producătorilor, butoanele power şi volum sunt amplasate pe partea din dreapta, ceva ce am tot văzut în ultima perioadă, în timp ce camera, în ciuda faptului că nu beneficiază de stabilizare optică, este ieşită în relief câţiva milimetri.

Telefonul este destul de mare, însă nu exagerat. Cu toate acestea, utilizarea lui cu o singură mână este complicată uneori. Aluminiul nu este lucios sau alunecos, deci o husă nu este obligatoriu necesară în utilizare, în timp ce semnele de pe carcasă ale unităţii de test sugerează că avem de a face cu un telefon destul de rezistent. Am fi preferat mai multe caracteristici moderne, precum o mufă USB Type-C şi stabilizare pentru cameră, însă Mate 10 Lite pare să fie un telefon pentru cei cu bugete mai mici şi fără pretenţii foarte mari, design-ul său sugerând că nu vrea să iasă în evidenţă foarte mult.

Specificaţii

  • Ecran: 6”, IPS, 2.160 x 1.080 pixeli
  • Sistem de operare: Android 7.0 + EMUI 5.1
  • Chipset: HiSilicon Kirin 659
  • Procesor: octa-core (4 x Cortex-A53 la 2,36 GHz + 4 x Cortex-A53 la 1,7 GHz)
  • Procesor grafic: Mali-T830 MP2
  • RAM: 4 GB
  • Memorie: 64 GB
  • Card: da
  • Date: HSPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n, dual-band
  • Bluetooth: 4.2, A2DP, LE, aptX
  • USB: micro-USB
  • Cameră foto: 16 + 2 MP, F/2.2, detecţie de fază, flash LED
  • Filmare video: 1080p (1.920 x 1.080 pixeli @ 30 FPS)
  • Cameră foto frontală: 13 + 2 MP, f/2.0, filmare 1080p (1.920 x 1.080 pixeli)
  • Baterie: Li-Ion 3.340 mAh
  • Dimensiuni: 156,2 x 75,2 x 7,5 mm
  • Greutate: 164 grame
  • Altele: senzor de amprentă, jack audio, Dual SIM

 

 

Părţi pozitive

Construit din materiale de calitate
Configuraţie cu RAM şi stocare peste medie
Display 18:9 performant
Autonomie decentă
Jack pentru căşti

Părţi negative

Procesorul de pe seria Lite de la Huawei nu s-a schimbat foarte mult în ultimii doi ani
Camera foto putea fi îmbunătăţită
Vine echipat cu Android 7.0
Micro-USB în loc de USB Type-C

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult