Huawei Mate 20 Pro Review: telefonul cu Android pe care îl vrei, chiar dacă nu vrei să recunoşti

20.11.2018
Huawei Mate 20 Pro Review: telefonul cu Android pe care îl vrei, chiar dacă nu vrei să recunoşti
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

Mate 20 Pro a fost de departe cel mai aşteptat telefon al anului 2018, după succesul răsunător şi performanţa de invidiat, în special la capitolul foto, ale modelelor P20 de la Huawei. Acum că telefonul a ajuns şi în magazine şi în mâinile utilizatorilor, mulţi s-au convins că Mate 20 Pro este într-adevăr un smartphone premium în adevăratul sens al cuvântului, fără compromisuri. Desigur, acesta nu este un telefon perfect, însă este la un pas de a atinge rangul de „cel mai bine dotat telefon de pe piaţă”.

Design, construcţie şi ergonomie

Încă de la P20 Pro şi chiar de la Mate 10 Pro de anul trecut, Huawei a demonstrat că ştie să realizeze smartphone-uri care să ofere un design aparte, care să le scoată în evidenţă faţă de alte modele de pe piaţă. Desigur, design-ul lui Mate 20 Pro nu este 100% original, însă are destule elemente proprii încât să poată fi uşor identificat într-o mulţime.

Pe partea din faţă avem un hibrid între marginile curbate de pe smartphone-urile de la Samsung din ultimii câţiva ani şi notch-ul caracteristic modelelor iPhone X de la Apple. Chiar dacă aceste elemente de design nu sunt practic noi, alăturarea lor face Mate 20 Pro să pară „original”, făcând ceea ce Apple şi Samsung nu au dorit să facă până în prezent, adică să împrumute elemente de design de la concurenţă. Spatele, din nou inspirat de la Samsung cu marginile rotunjite este însă mult mai „original” prin amplasarea sistemului de camere într-un pătrat rotunjit la colţuri.

Modelul testat de noi în varianta Twilight beneficiază de un panou de sticlă strălucitor, care devine instant un magnet de amprente. Nuanţele de culoare sunt însă marea atracţie, acestea pornind de la negru în partea de jos, trecând printr-o nuanţă mov şi terminându-se cu un albastru deschis în partea de sus. Variantele pe negru şi albastru disponibile în magazinele din România folosesc însă o sticlă diferită, cu o textură poroasă, care respinge urmele de amprente şi oferă o aderenţă îmbunătăţită.

Mate 20 Pro în versiunea Twilight este destul de alunecos în utilizare, îmbinarea între sticlă şi rama metalică fiind aproape imperceptibilă, ceva ce Samsung a corectat cu seriile Galaxy S9 şi Note9, întrucât utilizatorii s-au plâns că S8 şi Note8 erau prea alunecoase. În utilizare însă prinderea telefonului pare să fie bună, dar utilizarea cu o singură mână este aproape imposibilă. Avem de a face cu un display pe format 19,5:9, adică foarte înalt, similar în dimensiuni cu cel de pe iPhone XS Max. Pentru accesarea notificărilor sau butoanelor din partea de sus a ecranului, este necesară utilizarea cu două mâini.

Desigur, având în vedere că avem de a face cu un telefon cu spate din sticlă, este necesară o husă, însă va trebui să o alegeţi cu mai multă atenţie decât în trecut. Modelele cu spate metalic ranforsat nu vor permite utilizarea modulului de încărcare wireless, ceva nou pentru modelele „obişnuite” de la Huawei. Acesta este cel de-al doilea telefon al companiei care oferă această capabilitate, primul fiind modelul de lux Mate RS Porsche Design.

O altă premieră, mai puţin fericită este însă noua tăviţă pentru cartele SIM. Aceasta acceptă cartele pe ambele părţi, însă cea de-a doua este comună cu slot-ul pentru carduri de memorie. Aceasta nu ar fi însă o problemă, întrucât multe companii, printre care chiar şi chiar Huawei, au folosit acest design în trecut, însă de data aceasta producătorul chinez a decis să facă o „nefăcută”. Asemeni altor companii cu ambiţii mari în piaţă, Huawei a decis să creeze un nou standard pentru carduri de memorie. Acesta se numeşte Nano Memory şi are dimensiunea unui card nano-SIM.

Desigur, doar Huawei produce astfel de carduri momentan, iar cardurile microSD nu sunt compatibile cu Mate 20 Pro. Având control complet asupra acestui standard, Huawei va putea menţine preţurile acestor carduri ridicate şi cu siguranţă va cere bani partenerilor pentru licenţierea tehnologiei şi design-ului, astfel, nici cardurile produse de alte companii nu vor putea fi prea ieftine. Cel mai probabil, compania va păstra acest standard pe toate telefoanele „premium” de acum înainte.

Specificaţii

Ecran 6,4”, OLED, rezoluţie 3.120 x 1.080 pixeli (19,5:9)
Sistem de operare Android 9.0 (EMUI 9.0)
Chipset Kirin 980 
Procesor octa-core (2x Cortex-A76 @ 2.6GHz + 2x Cortex-A76 @ 1.92GHz + 4x Cortex-A55 @ 1.8GHz)
Procesor grafic Mali-G76 MP10
RAM 6/8 GB
Stocare 128/256 GB
Card da Nano Memory Card, comun cu SIM2
Date HSPA, LTE 
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0
USB USB Type-C
Cameră foto

Cameră triplă

  • 40MP f/1.8 principal
  • 20 MP f/2.2 ultra-wide
  • 8 MP f/2.4 zoom 3x
Filmare video 3840 x 2160 pixeli @ 30 FPS 
Cameră foto frontală 24 MP, f/2.0
Baterie 4.200 mAh
Dimensiuni 157,8 x 72,3 x 8,6 mm
Greutate 189 grame
Culori Black, Twilight, Midnight Blue
Altele încărcare rapidă, NFC, Dual SIM, senzor de amprentă în display, rezistenţă la apă IP68, încărcare wireless în două sensuri

Galerie foto

 

Părţi pozitive

Design excelent
Performanţă foarte înaltă pentru platforma Android, însă departe de declaraţiile oficiale Huawei
Sisteme de autentificare bine puse la punct (face unlock şi amprentă în display)
Autonomie foarte bună
O cameră foarte performantă, însă nu obligatoriu „cea mai bună”

Părţi negative

Ecranul nu este la fel de performant precum cele ale concurenţei
Necesită card-uri proprietare Nano Memory pentru extinderea stocării interne
Camerele nu beneficiază de stabilizare optică
Interfaţa EMUI este învechită, iar noul sistem de navigaţie prin gesturi este inconsistent

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult