Huawei: „nu ne vom întoarce la servicii Google pe telefoane” [UPDATE]

31.01.2020
Huawei: „nu ne vom întoarce la servicii Google pe telefoane” [UPDATE]

UPDATE 31.01.2020: Huawei a revenit cu o declaraţie nouă pe acest subiect:

„Un ecosistem Android deschis este în continuare prima noastră alegere, dar dacă nu vom putea să îl folosim în continuare, avem capabilitatea să ne dezvoltăm propria soluţie.”

Nu este tocmai clar ce înseamnă un „ecosistem Android deschis”, întrucât EMUI 10 de pe Huawei Mate 30 Pro foloseşte platforma Android Open Source Project, versiunea gratuită, fără aplicaţii Google. 

Articolul original: Încă de la momentul în care SUA a blocat software-ul celor de la Google pe dispozitivele Huawei, fanii, cât şi reprezentanţii companiei au sperat ca această situaţie să fie doar una temporară. Acum că a trecut mai bine de jumătate de an, iar cel mai recent telefon de top al companiei a fost deja livrat fără servicii Google, se pare că atitudinea faţă de serviciile Google s-a schimbat. Conform unui reprezentant Huawei, compania nu se va întoarce la Google Mobile Services nici dacă SUA renunţă la restricţii.

Declaraţia a fost oferită de Fred Wangfei, Country Manager pentru Huawei Austria, pentru publicaţia Der Standard şi pare să reprezinte poziţia oficială a companiei la nivel mondial. În ciuda declaraţiilor precedente, care spuneau că dacă ar putea folosi aplicaţiile Google, Huawei are capacitatea de a lansa o actualizare a doua zi pentru a le oferi clienţilor pe dispozitivele lor, acea portiţă a fost închisă permanent.

Motivul este faptul că prin astfel de metode, Huawei ar putea fi folosită drept monedă de schimb în conflictele economice dintre SUA şi China şi în viitor. Ridicarea restricţiilor ar putea fi doar temporară, acestea putând fi aplicate oricând în viitor. Astfel, renunţând permanent la Google şi serviciile sale, compania îşi asigură independenţă de SUA. Practic, Huawei doreşte acum să creeze un al treilea ecosistem, pe lângă Android şi iOS, care să concureze cu acestea.

Noua soluţie nu va fi foarte diferită faţă de ceea ce am văzut până acum. EMUI 10 şi următoarele versiuni ale sistemului de operare Huawei vor rămâne bazate pe versiunea open source de Android, iar Huawei Mobile Services vor continua să evolueze. Der Standard spune că în 2020, Huawei plănuieşte să investească 3 miliarde de dolari în dezvoltarea HMS, cu încă un miliard care să meargă în eforturile de marketing în afara Chinei. Momentan, Huawei oferă alternativă la doar 24 dintre cele 60 de servicii Google, însă speră ca pe viitor să ajungă la paritate de funcţii.

Articolul din Der Standard spune şi că Huawei a înfiinţat o companie secundară în Europa, pentru a putea încheia contracte cu companii americane, acestea putând astfel să îşi publice aplicaţiile în App Gallery. În continuare Facebook, WhatsApp şi multe aplicaţii importante pentru utilizatorii de smartphone-uri nu se găsesc pe magazinul de aplicaţii Huawei. Compania speră ca în timp să poată oferi clienţilor tot ceea ce se găseşte şi pe alte platforme.

Rămâne de văzut dacă Huawei va reuşi să se impună pe piaţă cu o alternativă la Android şi iOS. Alte companii precum Microsoft, cu mulţi bani şi cu o divizie de hardware dedicată, nu au reuşit să impună o a treia platformă software de mobil pe piaţă. Huawei are însă avantajul că este în acest moment cel de-al doilea producător de smartphone-uri la nivel mondial, cu o bază loială de fani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult