Huawei P10 şi P10 Plus: smartphone-uri premium pentru toată lumea [REVIEW]

04.04.2017
Huawei P10 şi P10 Plus: smartphone-uri premium pentru toată lumea [REVIEW]
Construcţie, design şi ergonomie

Huawei a avut în ultimii câţiva ani parte de o ascensiune cum rar vedem în industria dispozitivelor mobile. Compania chineză a clădit un brand care poate fi cu uşurinţă recunoscut între nume „cu greutate” precum Apple, Samsung, LG, HTC sau Sony, urcând în 2016 pe locul trei în clasamentul celor mai mari producători de smartphone-uri la nivel mondial. Succesul a fost datorat unor smartphone-uri din ce în ce mai bune, realizate din materiale premium, cu performanţe de top şi unui design propriu, greu de confundat într-o aglomeraţie de produse similare. Reuşeşte oare P10 să se ridice la nivelul aşteptărilor din ce în ce mai ridicate ale acestui brand?

Construcţie, design, ergonomie

Anul trecut, Huawei P9 a reuşit să întoarcă privirile tuturor, abordând un design industrial elegant, al cărui element distinctiv a fost sistemul dual-camera realizat în parteneriat cu producătorul de aparate foto Leica. P10 nu se lasă mai prejos, urcând încă o treaptă pe evoluţia designului Huawei, păstrând esenţialul, însă adăugând destule elemente noi, care să îl diferenţieze faţă de modelul din 2016.

În ciuda faptului că la prima vedere cele două generaţii nu par să fie atât de diferite, la o privire mai atentă, fiecare element vizual a primit retuşuri, majoritatea dintre acestea fiind îmbunătăţiri clare faţă de ceea ce am primit în trecut. Prima diferenţă importantă pare să fie mutarea senzorului de amprentă de pe spatele dispozitivului (unde s-a regăsit încă de la P8), pe partea din faţă, sub display. Acesta are acum o formă ovală, oferind o suprafaţă destul de mare pentru a citi amprenta cu uşurinţă, însă în acelaşi timp oferind şi funcţionalitate în plus sub forma unor noi gesturi care pot înlocui butoanele virtuale „back”, „home” şi „recent apps”.

Modelul P10 testat în varianta de culoare „Shimmer Blue” este unul dintre cele fără acelaşi spate neted  pe care l-am întâlnit pe dispozitivele din trecut de la Huawei. Compania numeşte spatele texturat de pe cele câteva variante mai speciale de P10 „Hyper Diamond-Cut Finishing”, care se prezintă drept o suprafaţă plăcută atingerii, care oferă o aderenţă ridicată şi reflectă lumina într-un mod inedit, care conferă dispozitivului senzaţia incontestabilă de produs din gama premium. Aici se regăseşte şi logo-ul Huawei, poziţionat în aceeaşi zonă în care se regăsea în trecut senzorul de amprentă. O altă diferenţă faţă de P9 este reprezentată de antenele din plastic, care sunt acum mai elegante, folosind un design pe care l-am mai întâlnit şi la alţi producători precum Apple şi Meizu, cu antene care se mulează pe conturul telefonului, fără o bară orizontală inestetică pe lăţimea dispozitivului.

În cazul lui P10 Plus în schimb, am avut la îndemână varianta de culoare neagră. Acesta este în mare parte identic în design cu „fratele” său mai mic, însă este puţin mai mare şi beneficiază în partea de sus de un port infraroşu, foarte util pentru controlarea dispozitivelor din casă. Versiunea neagră a telefonului nu beneficiază de un spate texturat, fiind parcă puţin mai alunecos în utilizare datorită marginilor rotunjite.

Sistemul dual-camera este aproape neschimbat la exterior faţă de cel de pe P9, oferind aceleaşi două lentile care nu ies în relief, cele două LED-uri dual-tone pentru blitz şi senzorul laser pentru focalizare, toate protejate de o bucată de sticlă. Branding-ul Leica este de asemenea prezent, optica fiind neschimbată pe modelul P10 normal (lentile SUMMARIT-H f/2.2). P10 Plus beneficiază însă de un sistem de cameră mai avansat, cu senzori foto identici, dar cu optică Leica SUMMILUX-H f/1.8.

În timp ce spatele lui P10 este aderent, lateralele dispozitivului sunt lucioase şi uşor alunecoase, însă acest lucru nu conferă senzaţia că dispozitivul ar putea fi scăpat în timpul utilizării normale. Fiind vorba despre un dispozitiv de dimensiuni mici, acesta poate sta foarte bine în mâna oricărui tip de utilizator, iar spatele aderent compensează la acest capitol. În comparaţie, P10 Plus în varianta neagră este clar destinat celor care îşi doresc un smartphone cu display mare, pe care nu îi deranjează utilizarea a două mâini pentru a realiza anumite funcţii. Cu siguranţă, utilizarea lui P10 Plus cu o singură mână ar putea duce la accidente, în special pe versiunea cu spate neted.

Pe laterala din dreapta au fost poziţionate cele două butoane: un buton pentru volum şi un buton „Power” decorat cu accente roşii pe margine, element prezent pe toate variantele de culoare (şi mărime) ale lui P10. Laterala din stânga găzduieşte tăviţa pentru SIM, care poate fi echipată fie cu două cartele nano-SIM, fie cu un nano-SIM şi un card microSD pentru extinderea spaţiului de stocare.

În cele din urmă, în partea de jos au fost integrate cele două mufe ale lui Huawei P10. Este vorba despre jack-ul audio de 3,5 mm, la care compania chineză încă nu renunţă şi mufa USB Type-C pentru încărcare. Tot aici putem găsi şi grila care protejează difuzorul.

Întrucât P10 este un smartphone de dimensiuni „normale” pentru vremurile noastre, acesta poate fi folosit cu uşurinţă chiar şi cu o singură mână. În ciuda faptului că ecranul este protejat de Gorilla Glass 5, Huawei a simţit nevoia să aplice din fabrică o folie de protecţie peste acesta. Motivul din spatele acestei decizii este probabil faptul că vânzările de folii pentru ecranul modelului P9 au reflectat faptul că majoritatea utilizatorilor îşi doresc aşa ceva.

Cei mai curajoşi, care au ales să înlăture această folie spun că motivul includerii foliei în pachet ar fi lipsa unui tratament oleofobic pentru sticla de la Corning, însă noi nu am avut această curiozitate. Deşi folia de plastic nu va oferi niciodată senzaţia de glizare de pe o suprafaţă de sticlă, aceasta nu împiedică utilizarea în parametri optimi a lui P10. Dezavantajul este faptul că folia se zgârie foarte uşor, fiind nevoie de schimbarea ei după câteva luni de utilizare intensă a telefonului. În cele câteva săptămâni de testare pentru P10 şi P10 Plus, am reuşit să zgâriem folia în câteva locuri, în condiţiile în care telefonul a stat doar pe birou sau în buzunar şi nu a fost scăpat sau purtat într-o geantă alături de alte obiecte care ar putea zgâria ecranul.

Tot la capitolul protecţie intră şi carcasa din plastic transparent pe care Huawei a integrat-o în pachetul lui P10, pe care nici nu am găsit-o în momentul în care am desfăcut pachetul. Aceasta este „ascunsă” în buzunarul cutiei în care se găsesc şi manualele de utilizare, pe care aproape nimeni nu le citeşte atunci când cumpără un smartphone nou. Spre diferenţă de folia de protecţie pentru ecran, carcasa ascunde aproape complet designul telefonului, în special spatele strălucitor al celor câteva modele care beneficiază de aşa ceva. Huawei oferă astfel tuturor utilizatorilor o alegere între design strălucitor sau protecţie împotriva accidentelor, totul direct în cutie, fără să fie necesară achiziţia de accesorii. Utilizatorii pot apoi decide dacă vor sau nu să ascundă telefonul în spatele unei carcase din plastic. Noi am ales să nu folosim protecţia în plus.

Specificaţii tehnice

Specificaţii tehnice

 Huawei P10 (VTR-L29)

 • Ecran: 5,1”, Neo-IPS, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 5
 • Sistem de operare: Android 7.0 (EMUI 5.1)
 • Chipset: HiSilicon Kirin 960
 • Procesor: octa-core (4 x Cortex-A73 la 2.4 GHz + 4 x Cortex-A53 la 1.8 GHz)
 • Procesor grafic: Mali-G71 MP8
 • RAM: 4 GB (model VTR-L29)
 • Memorie: 64 GB (model VTR-L29)
 • Card: microSD, 256 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: USB Type-C
 • Cameră foto: sistem dual-camera 20 MP + 12 MP, Leica SUMMARIT-H f/2.2 27mm, focalizare laser, detecţie de fază, blitz dual-tone, stabilizare optică (OIS)
 • Filmare video: 4K (3840 x 2160 @ 30 FPS), Full HD (1920 x 1080 @ 60 FPS)
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/1.9
 • Baterie: 3.200 mAh, încărcare rapidă „Super Charge”
 • Dimensiuni: 145,3 x 69,3 x 7 mm
 • Greutate: 145 grame

Huawei P10 Plus (VKY-L09)

 • Ecran: 5,5”, Neo-IPS, 2560 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 5
 • Sistem de operare: Android 7.0 (EMUI 5.1)
 • Chipset: HiSilicon Kirin 960
 • Procesor: octa-core (4 x Cortex-A73 la 2.4 GHz + 4 x Cortex-A53 la 1.8 GHz)
 • Procesor grafic: Mali-G71 MP8
 • RAM: 6 GB (model VKY-L09)
 • Memorie: 128 GB (model VKY-L09)
 • Card: microSD, 256 GB max.
 • Date: HSPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: USB Type-C
 • Cameră foto: sistem dual-camera 20 MP + 12 MP, Leica SUMMILUX-H f/1.8 27mm, focalizare laser, detecţie de fază, blitz dual-tone, stabilizare optică (OIS)
 • Filmare video: 4K (3840 x 2160 @ 30 FPS), Full HD (1920 x 1080 @ 60 FPS)
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/1.9
 • Baterie: 3.750 mAh, încărcare rapidă „Super Charge”
 • Dimensiuni: 153,5 x 74,2 x 7mm
 • Greutate: 165 grame
 • Altele: Port infraroşu
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Huawei P9 avea deja un display foarte bun, acesta fiind realizat folosind un panou Neo-IPS de 5,2”. Pentru P10, compania chineză a apelat la un display puţin mai mic (în ciuda faptului că dispozitivul este în mare parte de aceeaşi dimensiune cu predecesorul său), de 5,1”, tot cu rezoluţie Full HD. În timp ce diferenţa de dimensiune este aproape insesizabilă, iar panoul Neo-IPS pare să fie în mare parte comparabil, diferenţa este evidentă în lumină naturală puternică, unde luminozitatea pare să fie puţin mai bună pe noul model.

Utilizarea telefonului afară, ziua, este mai confortabilă, însă vorbim despre o diferenţă minoră între modelul nou şi cel de anul trecut. Culorile sunt la fel de naturale precum le ştiam, iar nuanţele de negru sunt pronunţate, aproape la fel de intense ca pe un panou OLED. Faptul că Huawei a refuzat să treacă la rezoluţie QHD pe modelul P10 îi va bucura pe cei care apreciază autonomia, în timp ce nu oferă o experienţă vizuală obligatoriu inferioară faţă de dispozitivele concurente cu rezoluţie mai mare.

În cazul lui P10 Plus, vedem o diferenţă notabilă faţă de modelul mare de anul trecut. Huawei a luat decizia să treacă la rezoluţie QHD şi pe modelul flagship, după ce a oferit această rezoluţie pe dispozitivele din gama Mate 9 în variantele „Pro” şi Porsche Design. Panoul este bazat tot pe tehnologia Neo-IPS şi oferă performanţe chiar mai bune în bătaia soarelui decât modelul mai mic. Panoul de pe P10 Plus este mai luminos şi oferă o definiţie mult mai bună a imaginilor, graţie rezoluţiei ridicate.

Performanţă

Huawei pare că a învăţat câte ceva din lansările precedente de smartphone-uri flagship, oferind chipset-uri proprietare din gama Kirin din ce în ce mai puternice. În timp ce noul Kirin 960 a debutat în toamna anului trecut pe modelul Mate 9, aceasta a fost prima ocazie să testăm acest model, iar rezultatele testelor au fost pe măsura aşteptărilor.

Am lăudat anul trecut Kirin 955 pentru performanţa excelentă a procesorului însă am criticat performanţa scăzută din testele pentru cipul grafic. Se pare însă că Huawei a rezolvat această problemă, optând pentru un GPU cu 180% mai puternic, conform declaraţiilor oficiale. Chiar dacă P9 nu a suferit de pe urma utilizării unui chipset cu performanţă 3D inferioară concurenţei, P10 se descurcă excelent în orice tip de aplicaţie 3D.

Ce am observat este faptul că telefonul nu se incinge foarte tare nici în timpul testelor de performanţă sau în timpul utilizării telefonului pentru streaming video prin 4G. Desigur, partea de sus a carcasei se încălzeşte, însă temperatura nu atinge niciodata un prag deranjant.

Deja nu mai are rost să vorbim despre performanţa la nivelul sistemului de operare a dispozitivului, întrucât în zilele noastre, chiar şi dispozitivele din gama mid-range pot oferi o experienţă fără încetiniri în animaţiile din Android. Acest lucru este ajutat şi de faptul că memoria RAM porneşte acum de la 4 GB, faţă de 3 GB pentru P9, putând acum avea mai multe aplicaţii în fundal. Nu în ultimul rând, EMUI 5.1 este bazat pe Android 7.0 Nougat, sistem de operare orientat către optimizarea performanţei şi autonomiei.

Câteva menţiuni despre performanţa lui Huawei P10 înainte de rezultatele testelor din benchmark-uri: în ciuda faptului că noul Kirin 960 nu scoate scoruri la fel de înalte precum Snapdragon 820 sau 821 şi Apple A10 Fusion, diferenţa de performanţă în condiţii reale de utilizare este insesizabilă. La capitolul CPU, Kirin 960 nu este cu mult mai puternic faţă de modelul precedent (singura diferenţă notabilă fiind upgrade-ul de la 4 nuclee A72 la 4 nuclee A73), însă diferenţa de scor dintre acesta şi Kirin 955 în testele care implică şi grafică 3D este considerabilă.

De asemenea, noul chipset aduce de la sine şi un nou procesor de imagine, care asigură posibilitatea de a înregistra clipuri video în rezoluţie 4K la 30 de cadre pe secundă. Acest lucru nu ar fi fost însă posibil fără stocare rapidă UFS 2.1, testele noastre evidenţiind faptul că avem de a face cu viteze de citire de 500 MB/s şi de aproape 150 MB/s la scriere. Vedem astfel un spor de performanţă de peste 50% faţă de modelul anterior.

Diferenţele între P10 şi P10 Plus sunt în mare parte neglijabile, cu menţiunea că P10 reuşeşte să atingă scoruri mai mari în aplicaţi 3D graţie rezoluţiei Full HD versus cea QHD de pe P10 Plus. De asemenea, cei 2 GB în plus de memorie RAM nu par să ofere avantaje în majoritatea aplicaţiilor, fiind nevoie de foarte multe aplicaţii rulate în fundal pentru a putea observa faptul că sistemul de operare tinde să suspende activitatea lor mai rar pe P10 Plus.

Test  P10 P10 Plus
AnTuTu 141.916 puncte

138.804 puncte

Geekbench

Single-Core: 1.917 puncte

Multi-Core:5.958 puncte

Single-Core: 1.946 puncte

Multi-Core:5.847 puncte

3DMark Sligshot 2.015 puncte 1.800 puncte
3DMark IceStorm 25.375 puncte 25.892 puncte
PCMark Work 6.157 puncte 6.105 puncte
BaseMark (medium) 43.972 puncte 37.934 puncte
Vellamo (Multicore) 4.288 puncte 4.189 puncte
GFXBench Car Chase 681,5 frames 379,1 frames
A1SD (Internal Memory)

Write: 151,52 MB/s

Read:589,53 MB/s

Write: 122,56 MB/s

Read:592,41 MB/s

Autonomie

În ultimii câţiva ani, smartphone-urile au ajuns de la dispozitive care abia puteau fi folosite o zi întreagă după o singură încărcare la o utilizare medie de o zi şi jumătate sau chiar două. P10 de la Huawei s-a dovedit a fi un dispozitiv performant şi la acest capitol, oferind nu mai puţin de două zile întregi de autonomie la o utilizare normală. Dispozitivul a fost testat cu o singură cartelă SIM, fără card de memorie, cu o pereche de căşti Bluetooth conectată, conexiune de date 4G şi locaţie activă, conturi de social media conectate şi două căsuţe de e-mail.

Profilul de energie ales a fost cel implicit, telefonul sugerând un profil mai economic atunci când bateria a scăzut sub 20%. Cu siguranţă, cei care se joacă zilnic pe telefon, sau cei care consumă foarte mult conţinut video nu vor reuşi să atingă performanţa de două zile, însă pentru un utilizator normal, care îşi verifică conturile de Facebook şi Instagram de câteva ori pe zi şi care foloseşte Facebook Messenger sau Whatsapp ca mod principal de comunicare, cele două zile sunt aproape asigurate. Desigur, pentru cei care vor şi mai multă autonomie există şi alte profile mai economice, care pot opri procese din fundal sau chiar internetul şi alte antene atunci când nu sunt utilizate.

Având în vedere dimensiunile reduse ale lui P10, ne-am mirat atunci când am auzit că acesta ascunde o baterie de 3.200 mAh în carcasă, ceva ce multe modele mai mari încă nu au (iPhone Plus, de exemplu).

Testarea lui P10 Plus s-a desfăşurat într-un mod similar, iar rezultatele nu au fost cu mult diferite. Telefonul ar trebui să ofere în general două zile de utilizare. În cazul acestui model, avem de a face cu un acumulator sensibil mai mare, de 3.750 mAh, pe care unele companii le integrează doar în variantele „Max”, cu performanţe de medie şi autonomie de lungă durată. P10 Plus reuşeşte însă să ofere performanţă ridicată, display de calitate şi cameră foto de top într-un corp subţire, echipat cu un acumulator mare, care nu dezamăgeşte.

Software şi senzor de amprentă

Software

Interfaţa proprietară EMUI (Emotion UI) de la Huawei a evoluat într-un mod foarte interesant în ultimii câţiva ani, oferind o „aromă” diferită faţă de alternativele altor producători de smartphone-uri cu Android. În timp ce oferă un nivel de personalizare destul de mare, oferind acces la un magazin de teme, pe lângă cele câteva incluse din fabrică, EMUI poate fi apreciat chiar şi de către cei care folosesc în mod normal iOS.

EMUI 5.1 nu se lasă mai prejos, continuând tradiţia de a renunţa la tradiţionalul „App Drawer” în favoarea unui meniu simplu, bazat pe pagini. Toate aplicaţiile sunt astfel afişate pe mai multe pagini pe orizontală, printre ele putând fi poziţionate chiar şi widget-uri. Un alt avantaj al Huawei faţă de alţi producători este lipsa aplicaţiilor inutile, fiind integrate doar cele standard realizate de Huawei, aplicaţiile Google şi câteva aplicaţii de productivitate şi social media ale unor parteneri, puţine la număr şi în general utile (Facebook, Instagram, Trip Advisor, Todoist). Pentru cei care îşi doresc însă un App Dawer clasic, Huawei a inclus şi această opţiune, care poate fi activată din setările telefonului.

În trecut, pictogramele din meniu erau încadrate în pătrate cu colţuri rotunjite, indiferent de forma acestora. EMUI 5.1 renunţă la acest design, oferind un mod de afişare clasic pentru sistemul de operare Android. Astfel, pictogramele vor lua forma imaginii din Google Play Store. Din păcate, pictogramele implicite de la Huawei sunt în continuare încadrate în pătrate, iar designul acestora nu este tocmai în ton cu restul elementelor vizuale.

Asemeni iOS, în EMUI 5.1 o glisare de sus în jos oriunde în meniul principal al telefonului va aduce un ecran de căutare în prim plan. Aici pot fi căutate orice tip de informaţii din telefon, de la aplicaţii, contacte şi mesaje, până la căutări web pe Google. Acelaşi gest de glisare de pe bara de sus a telefonului va afişa însă centrul de notificări şi setările rapide ale telefonului, care au primit acum un design mai plat, pe fundal negru, fiind uşor de văzut în orice situaţie. Aceste setări pot fi mutate după bunul plac.

Având în vedere că nu există alte noutăţi majore în software-ul Huawei la suprafaţă (în fundal rulează tot timpul un software de inteligenţă artificială care optimizează consumul de resurse, iar Google Now on Tap a fost înlocuit cu noul Google Assistant), o funcţie anume ne-a atras atenţia. Aceasta se numeşte App Twin şi poate crea instanţe multiple ale unor aplicaţii de socializare precum Facebook şi Whatsapp, foarte utile pentru cei care au mai multe conturi de socializare, sau care gestionează conturile de social media de la serviciu. Opţiunea este disponibilă în meniul de setări şi listează toate aplicaţiile compatibile deja instalate. Aplicaţia „geamănă” poate fi activată şi dezactivată după bunul plac.

Modelul P10 Plus beneficiază de un port infraroşu în partea de sus, prin intermediul căruia telefonul poate controla diverse aparate cu telecomandă. Huawei a integrat în software-ul EMUI 5.1 aplicaţia Smart Controller, care este uşor de configurat şi care vine cu profile pentru o gamă largă de dispozitive, de la televizoare, aparate de aer condiţionat şi camere foto, până la proiectoare, playere de DVD şi Blu-Ray sau aparate STB pentru cablu.

Senzor de amprentă

Senzorul de amprentă de pe Huawei P9 a fost foarte bun în utilizare şi a venit cu o serie de funcţii interesante, care pot deveni reflex pentru utilizatorii telefonului. Din păcate pentru cei care vor face upgrade la P10, aceste funcţii vor dispărea complet. Întrucât senzorul de amprentă s-a mutat de pe spatele dispozitivului pe partea din faţă, Huawei a decis să ataşeze de el funcţii de navigare.

În locul butoanelor virtuale, Huawei propune utilizarea senzorului de amprentă pentru toate cele trei funcţii de navigare din Android: back, home şi recent apps. În mod implicit, EMUI 5.1 vine cu clasicele butoane virtuale în partea de jos a ecranului, însă pot fi înlocuite cu senzorul de amprentă accesând meniul Navigation Key din meniul de setări. Cele trei gesturi pentru navigare sunt apăsare scurtă pentru funcţia „back”, apăsare mai lungă pentru „home” şi glisare laterală pe suprafaţa senzorului pentru multitasking.

După o perioadă relativ scurtă de acomodare, navigarea meniurilor telefonului prin intermediul gesturilor de pe senzorul de amprentă devine foarte confortabilă, iar deblocarea telefonului cu ajutorul amprentei intră în reflex.

Ca şi în cazul lui Huawei P9, şi pentru P10 şi P10 Plus, Huawei a integrat un senzor de amprentă foarte precis, care se configurează rapid şi care deblochează ecranul în mai puţin de o secundă. Suprafaţa lată a senzorului asigură recunoaşterea degetului din orice poziţie. Până în prezent, P10 are cel mai rapid senzor de amprentă testat în redacţia Go4it. 

Cameră şi Concluzii

Cameră

P9 a reprezentat o evoluţie foarte mare la capitolul fotografie pentru smartphone-urile de la Huawei, iar P10 clădeşte pe baza tehnologiei lansate anul trecut, îmbunătăţind semnificativ anumite aspecte. Pentru modelul P10 standard, Huawei a integrat din nou doi senzori Sony într-un sistem dual-camera, de 12 şi 20 megapixeli, care beneficiază acum şi de stabilizare. La capitolul optică însă, nu s-a lucrat atât de mult între cele două generaţii. Avem de a face cu acelaşi obiectiv Leica SUMMARIT-H cu diafragmă f/2.2, decent pentru orice situaţie. Având în vedere că P10 beneficiază acum de stabilizare optică, fotografiile realizate în condiţii de iluminare slabă vor fi seminificativ mai clare decât pe P9.

Se pare că Huawei P10 Plus a primit însă cel mai important upgrade. Acesta vine tot cu sistemul dual-camera cu senzori de 12 şi 20 megapixeli, însă este echipat cu obiective Leica SUMMILUX-H f/1.8, mult mai rapide pe timp de noapte. Ambele modele sunt însă echipate cu o cameră frontală de 8 megapixeli cu diafragmă f/1.9, care oferă performanţe similare.

Aplicaţia de cameră nu a fost cu mult schimbată faţă de cea de pe P9. Aceasta oferă acces rapid la opţiunile de fotografiat şi filmare în partea de jos, cu opţiunile speciale în partea de sus (flash, wide aperture, portrait, profile de culoare, filtre şi schimbarea camerei). Glisarea orizontală face navigarea între meniul de fotografiere şi cele două pagini de setări: moduri prestabilite (photo, monochrome, HDR, timelapse, etc.) şi opţiunile de configurare (rezoluţie, temporizator, etc.). Nu este cea mai confortabilă soluţie, însă meniurile sunt destul de simple pentru a fi navigate rapid. O glisare de jos în sus deschide meniul de setări „Pro”, care oferă control manual pentru timpul de expunere, ISO şi balans de alb.

Pentru testul foto am realizat fotografii simultan cu ambele dispozitive, atât ziua, într-o zi însorită, cât şi seara târziu. Rezultatele sunt foarte bune pe ambele dispozitive, însă este destul de evident că P10 Plus câştigă teren atunci când lumina naturală dispare. Fotografiile celor două telefoane sunt comparabile în rest. Desigur, cei care aleg să folosească funcţiile „pro” ale telefoanelor vor putea realiza cadre mult mai bune, însă pentru acest review am ales modul auto, întrucât aşa va fi utilizat majoritatea celor care realizează fotografii pe smartphone.

P10 P10 Plus

Modul „portrait”, care crează în timp real un efect de ceaţă în jurul subiectului poate oferi rezultate foarte bune, dar poate şi să greşească. Decuparea subiectului nu este întotdeauna perfectă, anumite spaţii fiind ocolite de efectul de ceaţă, în timp ce anumite elemente din decor precum ramuri de copaci sau fire de păr „rebele” pot să deruteze complet acest sistem.

În cele mai multe cazuri însă, atât P10, cât şi P10 Plus vor realiza cadre clare, bine expuse pe modul auto, în culori uşor suprasaturate şi cu un nivel de zgomot redus. Focalizarea automată este foarte rapidă, însă aceasta poate fi mai lentă în lipsa luminii naturale.

Camera frontală realizează fotografii neaşteptat de clare, chiar şi noaptea, fiind ajutată de display pentru iluminarea feţei.

Concluzii

P10 şi P10 Plus de la Huawei sunt smartphone-uri excelente, care vor intra pe piaţă la un preţ foarte atractiv în comparaţie cu concurenţa directă (Samsung şi Apple). Cele două dispozitive vin cu un design plăcut, materiale de calitate, software bine optimizat şi performanţă înaltă, cât şi cu o componentă foto de top. Nu în ultimul rând, autonomia peste medie şi versatilitatea în utilizare (opţiuni pentru utilizarea de butoane virtuale sau fizice, slot dual-SIM sau SIM + card microSD) va face cu ochiul multor posibili clienţi. Noile dispozitive P10 reprezintă un nou succes pentru Huawei dintr-un şir care începe să fie din ce în ce mai lung.

La data publicării acestui articol (4 aprilie 2017), modelul Huawei P10 este disponibil la pre-comandă în mai multe variante de culoare la un preţ de 2.600 lei în toate magazinele de specialitate din România. Modelul P10 Plus încă nu a apărut în oferta magazinelor.  

Părţi pozitive

Design excelent, în special pe modelele „Hyper Diamond-Cut”
Senzor de amprentă rapid
Performanţă de top în utilizare
Camere foarte bune
Folie pentru display şi husă de protecţie incluse în pachet

Părţi negative

Display-ul nu beneficiază de tratament oleofobic
Modelul P10 nu beneficiază de optică îmbunătăţită pentru camera principală
Pictogramele Huawei implicite sunt inestetice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult