Intel prezintă platforma Medfield pentru tablete şi telefoane inteligente

21.12.2011
Intel prezintă platforma Medfield pentru tablete şi telefoane inteligente

Intel lansează un atac direct aspra pieţei de dispozitive ARM, categorie în care intră vasta majoritate a tabletelor şi telefoane inteligente, oferind o platformă proprie cu procesor x86, special adaptată pentru acest gen de dispozitive.

Intel Medfield

Prototipurile primelor tablete şi telefoane inteligente bazate pe chipsetul Intel Medfield rulează versiunea Gingerbread şi Ice Cream Sandwich a sistemului de operare Android, instalat în versiune pentru procesoare cu arhitectură x86. Prezenţa acestui set de instrucţiuni prezintă unele avantaje în faţa dispozitivelor cu procesoare ARM, cum ar fi posibilitatea de a rula aplicaţii x86 similare celor create pentru platforma PC.

La fel ca şi alte procesoare pentru dispozitive mobile, chipsetul Intel Medfield este bazat pe un design SoC (system-on-chip), având de partea sa avantajul unei construcţii compacte şi consum redus de energie.

Din descrierile celor de la Technology Review, o publicaţie patronată de institutul MIT, prototipul primului smartphone cu chipset Medfield oferă performanţe foarte bune, la un nivel comparabil telefoanelor din gama iPhone şi alte produse bazate pe sistemul Android. Dispozitivul este capabil să redea conţinut video la calitate comparabilă formatului Blu-ray şi poate face video streaming către PC. Mulţumită prezenţei unor optimizări hardware special create pentru fluidizarea aplicaţiilor Android, experienţa în timpul sesiunilor de navigare pe internet este rapidă şi confortabilă.

Tot la capitolul optimizări hardware intră şi câteva tehnologii preluate de la Silicon Hive, o companie specializată în procesoare mobile achiziţionată de Intel în acest an. Astfel, dispozitivele cu chipset Medfield sunt capabile să obţină poze în rafală cu 15 cadre pe secundă chiar şi la rezoluţia de 8 MP, performanţe accesibile până acum doar pentru camere foto dedicate din gama superioară de preţuri.

Potrivit Intel, chipsetul Medfield este capabil să atingă un nivel de performanţă la navigare web, accelerare grafică şi consum de energie, mai bun decât cel obţinut cu produsele clasate în „top 3, cele mai bune telefoane ale momentului”.

Primele produse cu chipset Intel Medfield ar trebui să-şi facă apariţia încă din prima jumătate a anului 2012. Din păcate exceptând imaginea de prezentare cu prototipul unui smartphone, Intel nu a dat mai multe detalii pentru cum vor arăta noile produse, sau numele companiilor care le vor fabrica.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News