iPhone şi Apple Watch vor putea descuia şi porni maşini. Utilizatorii vor putea trimite chei virtuale către prieteni prin internet

06.02.2020
iPhone şi Apple Watch vor putea descuia şi porni maşini. Utilizatorii vor putea trimite chei virtuale către prieteni prin internet

Deblocarea diverselor încuietori inteligente prin NFC nu este ceva tocmai nou, însă în curând şi iPhone-urile vor permite această funcţionalitate pentru a debloca uşile maşinilor şi pentru a le putea porni fără cheie. Cea mai nouă versiune beta a sistemului de operare iOS, 13.4 beta, vine cu o nouă capabilitate numită „CarKey”, care va permite utilizatorilor să folosească fie un iPhone, fie un Apple Watch pe post de cheie digitală pentru maşini compatibile.

În ultimii câţiva ani, Apple a început să ofere funcţionalitate extinsă pentru cipul NFC, care se găseşte în telefoanele sale încă de la modelul iPhone 6. Pe lângă plăţile prin Apple Pay, acesta poate fi acum folosit pentru acces la transport în comun, stocând bilete şi abonamente, sau chiar pentru acces în anumite clădiri sau campusuri universitare. Desigur, Apple a controlat foarte atent accesul la aceste capabilităţi în rândul dezvoltatorilor, oferind pentru fiecare tip de utilizare câte un SDK dedicat, pentru dezvoltarea de aplicaţii.

Astfel, CarKey va permite salvarea unei chei virtuale pentru maşină în aplicaţia Wallet (Portofel), care va putea fi apoi folosită pentru deblocarea uşilor maşinii sau pornirea acesteia. Mai mult, se pare că această capabilitate va fi posibilă chiar şi cu telefonul sau ceasul închis, cipul NFC putând fi recunoscut odată înrolat chiar şi fără curent electric. Probabil că Apple vrea să evite situaţiile care au apărut în trecut în care utilizatorii care aveau bilete de transport salvate pe telefon nu le puteau folosi pentru că li s-a închis telefonul.

Câteva aspecte interesante care au fost găsite în codul iOS 13.4 beta menţionează chiar şi posibilitatea de a trimite cheile maşinii către un prieten sau o rudă. Practic, poţi trimite printr-un mesaj un link care permite descărcarea cheii de la distanţă. O vei putea salva apoi în Wallet şi vei putea deschide maşina direct de pe telefonul tău, fără să fie necesară prezenţa telefonului original în care a fost înrolată iniţial.

Aceste chei digitale de la Apple pentru iPhone şi Apple Watch deschid noi posibilităţi în materie de securizare digitală a bunurilor şi probabil că pe lângă maşini vor apărea şi încuietori inteligente pentru acasă care să beneficieze de capabilităţi similare. Desigur, maşinile care permit blocarea şi deblocarea prin NFC sunt destul de rare şi scumpe, în timp ce pentru compatibilitate cu sistemul Apple cu siguranţă va fi necesară licenţierea tehnologiei din partea producătorului maşinii, la fel ca în cazul CarPlay.

Putem presupune însă că maşinile care vor permite deblocarea prin CarKey să ofere şi CarPlay. Totuşi, vor trece câţiva ani până când această funcţionalitate va deveni populară şi va ajunge şi pe modele mai accesibile. Fiind vorba despre Apple şi sistemul Wallet, securitatea acestor chei ar trebui să fie la un nivel înalt, întrucât toate informaţiile de acest gen sunt înregistrate local pe telefon în „Secure Enclave”, o parte greu accesibilă şi criptată a procesoarelor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult