Japonezii au arătat că pot controla obiectele cu mintea

Scaun controlat cu ajutorul mintiiCercetătorii niponi împreună cu Toyota au reuşit să producă un sistem complex de analizare a undelor cerebrale. Conectat la creierul unui individ şi la un scaun cu rotile, dispozitivul a intermediat controlul omului asupra obiectului cu ajutorul minţii. Nu este o noutate absolută, însă marea realizare a cercetătorilor o reprezintă eficienţa la care s-a ajuns - scaunul este controlat aproape instantaneu.

Tehnologia ce are la bază electro-encefalografia (EEG - detectarea undelor cerebrale) presupune în plus utilizarea unui computer care interpretează semnalele primite şi acţionează asupra obiectelor. Pe măsură ce procesoarele au evoluat şi algoritmii s-au îmbunătăţit, timpul necesar analizei şi practic reacţiei a scăzut simţitor, iar acum se situează la 125 de milisecunde.

Datorită rezultatelor satisfăcătoare, producătorii au de gând să transforme acest proiect într-unul comercial. Scaunul se va dovedi extrem de benefic pentru persoanele paralizate complet.

Tehnologia EEG se foloseşte de ceva vreme şi la interogarea potenţialilor infractori, în locul bătrânului poligraf.