Kantar Worldpanel: Android pierde cotă de piaţă în Europa, Apple câştiga în UE şi China

02.04.2015
Kantar Worldpanel: Android pierde cotă de piaţă în Europa, Apple câştiga în UE şi China

Kantar a publicat o nouă ediţie a tradiţionalului său raport trimestrial care înfăţişează evoluţia pieţei de telefonie mobilă în perioada decembrie 2014 – februarie 2015, acesta înfăţişând o serie de schimbări interesante. Printre acestea se remarcă scăderea popularităţii Android în Europa, oportunitate de care au profitat iOS şi Windows Phone, şi creşterea importantă de care s-a bucurat Apple pe piaţa chineză.

În ultima lună a anului trecut şi primele două luni ale acestui an, ponderea vânzărilor de telefoane Android a scăzut cu aproape trei procente în zona Euro 5 (Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania şi Italia). Platforma Google a scăzut astfel la o cotă de vânzări de 67,6 procente, golul rămas fiind umplut de Apple şi Microsoft.

Platforma Apple a câştigat 2.9 procente pe această piaţă, în timp ce Windows Phone a reuşit să se bucure şi el de o creştere de aproape un procent. În funcţie de specificul local, Apple a evoluat între o creştere vizibilă de 8,6 procente în Regatul Unit şi una modestă de numai 0,5 procente în Franţa. Apple se bucură de cea mai solidă poziţie în Regatul Unit: 38,6 procente.

Windows Phone a evoluat la nivelul fiecărei ţări între o creştere de aproape 6 procente în Franţa şi o scădere de 2 procente în Franţa şi Italia. Europa rămâne însă oricum cel mai puternic bastion Microsoft deoarece cota medie de piaţă a platformei Windows Phone a depăşit 10 procente, campionii fiind ţările precum Franţa sau Italia, unde cota este de peste 14 procente.

Android a reuşit să crească infim doar în Spania, celelalte patru ţări din zona Euro 5 înregistrând scăderi. Platforma rămâne oricum una categoric dominantă, cea mai redusă cotă de piaţă fiind cea din Regatul Unit, adică 52,6 procente, în timp ce Spania este unul dintre cei mai mari iubitori de Android cu cele 87,6 procente.

Situaţia din China este foarte interesantă deoarece se pare că ideea lansării unor telefoane mai mari a avut rezultatul scontat. Apple a înregistrat o creştere de 9,7 procente pe această importantă piaţă, scăderea afectând în mod direct Android şi, într-o mai mică măsură, Windows Phone, şi se bucură de mai bine de un sfert din piaţă. Situaţia din Statele Unite a fost relativ staţionară, Android înregistrând o uşoară creştere iar Apple o uşoară scădere, însă nici una dintre companii nereuşind să facă un salt care să depăşească jumătate de procent.

În final, Japonia a înregistrat o creştere a platformei Google în detrimentul celei Apple, iOS rămânând aici însă platforma dominantă. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News