LG Arena – multimedia gladiator

22.07.2009
LG Arena – multimedia gladiator

În urma unui sondaj efectuat de go4it, cei mai mulţi doresc de la un telefon mobil facilităţi pe partea de multimedia. LG Arena - Gadget PremiumComunicarea, accesul la Internet, sistemul de operare, designul şi autonomia ridicată sunt desigur binevenite, însă pare-se că nu mai mult decât camera foto şi player-ul audio/video. Ideal ar fi ca gadgetul să le aibă pe toate, iar LG Arena (LG KM900 Arena) exact aşa se prezintă – un telefon complet, mai puţin în ceea ce priveşte platforma de operare limitată la aplicaţiile JAVA. Unde mai pui că dispune de un ecran de 3 inch cu o rezoluţie ce te face să te cutremuri: 800 x 480 pixeli. Vom vedea dacă toate aceste facilităţi sunt şi practice, dar mai întâi vom face un scurt popas la secţiunea “construcţie”.

Prezentare LG KM900 Arena – go4it.ro de pe tare.ro

Design, construcţie

Ce mi-a plăcut

  • Designul candybar
  • Carcasa bine închegată din plastic (80%) şi metal (20%)
  • Ecranul multi-touch de tip capacitiv
  • Tastele soft senzitive (tastele de apel şi tasta din mijloc pentru multi-tasking şi activarea cubului 3D)
  • Tastele de volum pe lateral, funcţionează şi când telefonul este blocat
  • Interfaţa de conectare pe USB este acoperită de un capac glisant
  • Ieşirea audio pentru căşti cu jack de 3,5 mm
  • Camera secundară pentru apeluri video
  • Senzorul de ajustare automată a luminozităţii
  • Butonul dedicat camerei foto

Ce nu mi-a plăcut

  • Obiectivul camerei foto nu este protejat; camera este secondată de un LED Flash (bliţul Xenon era ideal)
  • Slotul microSD este poziţionat în interior. Pentru a scoate sau introduce cardul trebuie înlăturat capacul telefonului

LG KM900 Arena

Interfaţa S-Class

Constă în patru ecrane virtuale personalizabile (scurtături, widget-uri, contacte favorite şi galerie multimedia) ce pot fi accesate prin trecerea cu degetul peste ele (stânga – dreapta) sau prin rotirea cubului tridimensional în acelaşi mod.

Meniul principal conţine toate categoriile (comunicare, multimedia, utilitare şi setări) pe acelaşi ecran. În modul “portrait” (telefonul ţinut normal, în poziţie verticală), opţiunile care nu sunt vizibile se accesează prin derularea benzilor pe orizontală, în timp ce în modul “landscape” sunt afişate toate opţiunile categoriilor principale şi nu mai este nevoie de nicio derulare.

Interfaţa S-Class este foarte bine structurată şi se controlează extrem de uşor cu degetul.

Player-ul audio

LG Arena vine cu un modul audio bine gândit, cu foarte multe opţiuni (inclusiv efecte vizuale) plus implementare Dolby Mobile. Există însă şi câteva detalii care le-au scăpat coreenilor.

LG KM900 ArenaOpţiunea de căutare în playlist este binevenită, deşi se prezintă cam rudimentar – îţi găseşte piesa doar dacă menţionezi primul termen sau primele litere din acesta. Exemplu: să presupunem că vrei să găseşti piesa “Nightwish – The Islander”. Player-ul o va lista doar dacă în căutarea ta menţionezi primele litere de la început(„n”, „ni”, „nig” ş.a.m.d).

Dacă vei căuta după titlul piesei nu îţi va returna niciun rezultat. Găsirea unui piese care începe cu o cifră sau un număr este practic imposibilă (ceva de genul “01 – Nightwish – The Islander”).

Egalizatorul dispune de peste 20 de presetări, însă nu ai şi opţiunea de setare manuală. Sud-coreenii s-au gândit că din cele 22 de preset-uri sigur se găseşte ceva şi pe gustul tău. Personal, mi s-a părut că sunetul este mai natural şi mai calitativ cu Dolby Mobile dezactivat şi în general cu egalizatorul oprit.

Deşi când asculţi o piesă este afişată bara de derulare, aceasta nu poate fi folosită – ea indică doar cât s-a scurs din melodie. Pentru a derula, trebuie ţinut apăsat butonul virtual “Next”.

Software-ul este problematic: mi s-a întâmplat ca player-ul să se închidă de unul singur, să se blocheze sau să reacţioneze cu o întârziere serioasă la anumite comenzi.

Peste toate însă, trebuie spus că sunetul este de o calitate ireproşabilă, iar căştile “in-ear” (intra-auriculare) din pachet sunt de asemenea fără cusur.

Redare video

Amatorii de filme şi clipuri pe mobil au motive să-şi dorească un LG Arena. Acest telefon poate reda o varietate de formate video, inclusiv filme DivX şi XviD. Menţionez că în cadrul rulării unui film (spre deosebire de muzică) derularea se poate face folosind bara de stare orizontală. Am rămas plăcut impresionat de cât de repede sare la partea dorită – aş putea spune instantaneu.

Camera foto/video

O cameră de 5 MP cu autofocus, macro, LED Flash, stabilizator de imagine şi setări ca la aparatele foto compacte. Dacă nu ai încredere în modul automat al camerei, poţi alege singur sensibilitatea ISO (100, 200, 400 sau 800) sau poţi realiza focusul manual. Alte opţiuni de reglaj: White Balance, efecte de culoare, Self Timer şi fotografiere continuă.

Rezultatele (adică fotografiile) sunt mulţumitoare. Câteva exemple mai jos.

LG KM900 Arena Sample Photo LG KM900 Arena Sample Photo
LG KM900 Arena Sample Photo LG KM900 Arena Sample Photo

Pe partea de video, telefonul filmează la o rezoluţie maximă de 720 x 480 pixeli cu 30 de cadre pe secundă, în format 3gp. Calitatea înregistărilor este decentă chiar şi în condiţii de iluminare slabe.

Descarcă Video Sample, 12.4 MB, 720 x 480 pixeli

Celor care doresc să fie mai creativi, le recomand filmarea în Slow-Motion, la 120 de cadre pe secundă. Pentru aceasta, rezoluţia trebuie redusă 320 x 240 pixeli (QVGA).

Internet

LG KM900 ArenaLa capitolul Internet, LG Arena are cu ce să se laude: dispune atât de conexiune HSDPA, cât şi Wi-Fi. Browser-ul propriu (Navigator) este aerisit şi îţi oferă funcţiile strict necesare: Bookmarks, RSS Reader, pagini salvate şi History. Este o adevărată plăcere să navighezi pe un ecran mare cu o rezoluţie apropiată de cea a unui display de netbook. Singura problemă apare tocmai din cauza rezoluţiei uriaşe – este greu să dai click pe anumite link-uri sau căsuţe de căutare. Se rezolvă simplu însă, făcând zoom în pagină. Apropo de zoom, browser-ul nu dispune de un buton virtual dedicat zoom-ului, în schimb acţiunea se face intuitiv, cu degetele pe ecran.

LG Arena mai oferă şi alte aplicaţii pe gustul internauţilor: Google Maps, serviciu Microsoft Exchange pentru e-mail sau acces la contul de G-Mail, servicii de upload pe YouTube sau Blogger.

Comunicare: voce şi mesaje

Pe partea de voce, nu avem prea multe de rostit pentru că nici nu se mai pune problema ca un telefon high-end din 2009 să aibă hibe la cel mai vechi modul al său – cel de comunicare. De auzit se aude bine, inclusiv pe speaker, iar probleme cu semnalul nu am observat. Cât despre agendă, este mai mult decât complexă. Fiecărui contact îi poţi atribui “n” câmpuri cu diverse date: ton de apel, imagine, adrese (inclusiv e-mail şi pagini Web), informaţii despre compania la care lucrează, aniversare ş.a.m.d.

LG ArenaServiciul de mesagerie este şi el complet. Pentru că tot suntem aici, să vorbim un pic despre tastatura virtuală – singurul mod prin care poţi scrie texte. LG Arena dispune de un ecran touchscreen capacitiv pe care stylus-ul sau alte corpuri “neînsufleţite” nu au niciun efect. Aşadar, trebuie să te foloseşti de degeţele. Trebuie spus că este destul de greoi să compui texte lungi folosind tastatura QWERTY virtuală. Oricât de sensibil ar fi ecranul, nu cred că va ajunge prea curând să egaleze tastele fizice.

Autonomie

Ca la mai toate dispozitivele cu touchscreen, autonomia lui LG Arena este una destul de scăzută. Am reuşit să descarc bateria în mai puţin de o zi de utilizare, ce-i drept intensă. Am ascultat muzică şi am stat pe net aproape tot drumul de la Bucureşti la Sibiu. Apoi, ajuns acolo, am început să fac poze şi să filmez. Pe la 4 dimineaţa m-a trezit piuitul care îmi transmitea că bateria s-a descărcat.

Folosit în mod obişnuit (o oră, două de muzică şi stat pe net, vorbit cam 30 de minute pe zi şi butonat din când în când), LG Arena a stat în viaţă aproximativ două zile şi jumătate.

LG KM900 Arena

Plusuri şi minusuri

[+] Ecran multi-touch excelent
[+] Poze, muzică şi video de calitate
[+] Meniu complet pentru internauţi: 3G, Wi-Fi, servicii upload
[+] Redare filme DivX / XviD
[+] Construcţie solidă
[+] Interfaţa S-Class este una dintre cele mai facile şi atrăgătoare implementări pe care le-am văzut la un telefon.

[-] Ceva probleme software, manifestate în cadrul player-ului audio (probabil se vor rezolva cu un viitor update);
[-] Interfaţa player-ului audio putea fi ceva mai practică;
[-] Accelerometrul o ia razna uneori.

Concluzie: LG Arena îşi merită titulatura de gladiator multimedia şi are aproape toate atuurile pe care un utilizator pretenţios le-ar emite. Mai puţin tastatura fizică QWERTY. Aceasta ar fi transformat însă telefonul într-un dispozitiv mai mare şi mai greoi. Dacă nu ar fi apărut acele probleme cu softul, i-aş fi dat o notă de olimpic – un 9,5 (pe care îl rotunjeaţi voi cititorii în plus sau în minus). Aşa, o să fiu corect şi o să spun că până la remedierea software-ului LG Arena merită un 9. Ceea ce înseamnă foarte bine şi titlul de "gadget premium". Telefonul costă aproximativ 358 de Euro şi se găseşte de vânzare în magazinul online Orange.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News