Mate 30 Lite ar putea fi primul smartphone Huawei echipat cu un OS non-Android

09.08.2019
Mate 30 Lite ar putea fi primul smartphone Huawei echipat cu un OS non-Android

Chiar dacă oficial, evită confirmarea acestuia, Huawei lucrează de mai mulţi ani la dezvoltarea unui sistem de operare care să ofere o alternativă la platforma Google Android. Aşa numitul „plan B” ar fi rămas şi acum învăluit în mister, dacă războiul economic dus între China şi Statele Unite nu ar fi prins gigantul Huawei într-o poziţie vulnerabilă.

Denumit HongMeng OS, alternativa chineză la Android s-ar putea lovi de propriile probleme, şansele ca utilizatorii non-asiatici să accepte fără rezerve o platformă software cu nume ciudat de care nimeni nu auzise până mai ieri fiind aproape de zero. Chiar şi aşa, Huawei pare determinat să organizeze pentru noul HongMeng OS un debut în forţă, rulând pe unul dintre cele mai anticipate modele smartphone ale momentului, Huawei Mate 30 Lite.

Chiar dacă nu emite pretenţiile unui vârf de gamă, Mate 30 Lite trebuie să dovedească măcar că poate oferi aceeaşi funcţionalitate ca un smartphone bazat pe Android, eventual şi ceva în plus. În mod esenţial, HongMeng OS trebuie să ofere compatibilitate măcar cu cele mai populare aplicaţii de Android, însă chiar şi aşa, lipsa accesul la servicii de bază din pachetul Google precum Maps şi Gmail ar putea să descurajeze o parte dintre utilizatori.

Alegând o abordare oarecum prudentă, Huawei ar urma să livreze două variante HongMeng OS, nu mai târziu de jumătatea lunii septembrie. Modelul european va fi livrat din start cu versiunea Android 10 Q şi interfaţa EMUI 10, Huawei evitând astfel o eventuală respingere dură în pieţele occidentale. În schimb, cumpărătorii asiatici obişnuiţi deja cu o experienţă Android ce nu include acces Play Store şi niciunul dintre serviciile Google considerate indispensabile în alte regiuni ale lumii ar urma să primească prima versiune publică a HongMeng OS, probabil decorată folosind aceeaşi interfaţă EMUI 10.

Dacă totul decurge conform planurilor, cumpărătorii chinezi nici nu ar trebui să observe că nu folosesc Android, Huawei asigurând că toate aplicaţiile şi serviciile cu care s-au obişnuit sunt la locul lor. HongMeng ar urma să debuteze simultan şi pe platforma Smart TV, echipând un nou model de televizor lansat pentru piaţa chineză sub brandul Honor.

Detaliile exacte despre Mate 30 Lite sunt deocamdată puţine, zvonurile descriind o configuraţie cu ecran de 6.26 inch, perforat în dreptul camerei frontale. La partea din spate ar urma să găsim un sistem quad-camera  cu senzor principal de 48MP, respectiv camere secundare de 8MP şi 2MP. Platforma hardware este bazată pe chip-ul Kirin 810, ajutat cu 6GB sau 8GB memorie RAM. Huawei Mate 30 Lite dispune de un acumulator de 3900 mAh şi va fi disponibil cu 128GB şi 256GB memorie internă.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult