MeshTalk: tehnologia care trimite mesaje text la distanţă de 3 km fără reţea, Wi-Fi sau Bluetooth

26.06.2019
MeshTalk: tehnologia care trimite mesaje text la distanţă de 3 km fără reţea, Wi-Fi sau Bluetooth

Pe lângă tehnologia Under Screen Camera, Oppo a mai prezentat o nouă tehnologie, care nu afectează design-ul exterior al dispozitivelor, însă ar putea să ajute utilizatorii în alte feluri. Aceasta se numeşte MeshTalk şi este un nou protocol care permite trimiterea de mesaje între utilizatori fără acces la o reţea telecom, Wi-Fi sau Bluetooth. Acesta este descentralizat şi poate transmite mesaje la  distanţă de 3 kilometri sau mai mult în câmp deschis, în funcţie de numărul de utilizatori activi.

MeshTalk va funcţiona prin ralizarea unei reţele mesh locale între dispozitivele compatibile. Acestea vor comunica între ele şi vor transmite mesajele de la unul la celălalt până când ajunge la destinaţie. Astfel, nu sunt necesare antene, staţii de semnal sau servere pentru a transmite mesaje de pe un dispozitiv pe altul. De asemenea, Oppo spune că această funcţionalitate nu va afecta în mod negativ autonomia dispozitivelor, atunci când este activă.

Ba compania chineză chiar sugerează că pregăteşte şi un mod de urgenţă pentru dispozitivele sale mobile, care să permită funcţionarea într-un mod low-power, care să poată primi şi trimite mesaje prin MeshTalk pentru până la 72 de ore la o singură încărcare.

Momentan, totul pare prea frumos să fie adevărat, însă această tehnologie nu este deloc în afara capabilităţilor din prezent. Ba chiar există destule cazuri de utilizare în care MeshTalk ar putea fi o soluţie mai bună decât mesageria prin internet sau SMS-ul.

În zone foarte aglomerate, precum festivaluri sau concerte sau în staţii aglomerate de autobuz sau metrou, unde semnalul de telefonie este slab, vei putea în continuare comunica cu prietenii din zonă. De asemenea, vei putea comunica în ţări străine cu prietenii din zonă unde nu vrei să activezi internetul pentru a nu acumula costuri de roaming. În situaţii de urgenţă, când reţelele telecom sunt prea aglomerate poţi de asemenea trimite mesaje către apropiaţi.

În funcţie de numărul de dispozitive compatibile din zonă, mesajul poate ajunge foarte departe. Desigur, este foarte importantă utilizarea MeshTalk afară, unde semnalul de la un telefon poate ajunge mai departe decât într-o clădire ai cărei pereţi pot interfera cu semnalele radio.

Oppo nu a specificat dacă funcţionalitatea MeshTalk va fi integrată doar pe dispozitivele sale din prezent, sau dacă va veni cumva printr-un update de software şi pe modelele deja lansate.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult