Microsoft Lumia 435 review

04.03.2015
Microsoft Lumia 435 review
Prezentare, construcţie, design

În mod tradiţional, modelele din gama Lumia 5xx au fost cele mai ieftine opţiuni din portofoliul Nokia, iar Lumia 520 chiar a reuşit respectabila performanţă de a deveni cel mai bine vândut smartphone Windows Phone. Ţinând cont de scăderea constantă a preţului mediu de comercializare al unui telefon mobil şi de succesul înregistrat în segmentul inferior al pieţei, noul proprietar Microsoft a decis că este cazul să lanseze o gamă şi mai accesibilă, iar Lumia 435 a devenit cel mai ieftin membru al acestei celebre familii de smartphone-uri.

Prezentare, construcţie, design

Oferit la un preţ de 385 de lei, Lumia 435 nu este doar terminalul Microsoft (şi bineînţeles, Nokia) cu cel mai scăzut preţ de lansare, dar este şi una dintre cele mai ieftine opţiuni Dual SIM care oferă un procesor dual-core, 1 GB de memorie RAM şi un ecran cu o rezoluţie rezonabilă. Deoarece atingerea unui preţ atât de redus implică foarte multe compromisuri de natură tehnică, cumpărătorul nu ar trebui să-şi facă prea multe iluzii şi ar trebui să se declare mulţumit în cazul în care dezavantajele vor fi mai puţin numeroase decât ar fi crezut iniţial. Din fericire pentru cei care caută un smartphone Dual SIM ieftin şi fiabil, Lumia 435 s-a dovedit într-un final mai bun decât am fi sperat.

Microsoft Lumia 435: un design greu de confundat

Îndesat şi colţuros, Lumia 435 pare atât de asemănător cu defunctul Nokia X încât sunt aproape sigur că cineva a modificat superficial şi a refolosit vechile matriţe. Între cele două telefoane există unele diferenţe minore, cum ar fi poziţionarea uşor diferită a celor trei butoane din partea stângă, colţurile ceva mai proeminente ale carcasei şi apariţia unui difuzor de mari dimensiuni, însă toate celelalte elemente par identice.

Microsoft Lumia 435: stridenta paletă de culori Lumia

La fel ca toate celelalte telefoane Lumia cu capac detaşabil, structura de rezistentă este construită în jurul ecranului şi a carcasei interioare din material plastic rigid. Partea frontală este banală, aceasta oferind cele trei butoane capacitive fără iluminare specifice platformei Windows Phone, obiectivul infim al camerei frontale şi grilajul discret al căştii. Acoperită integral cu sticlă, partea frontală este înconjurată de o ramă din material plastic negru, însă aceasta este nu este suficient de proeminentă pentru a putea proteja eficient ecranul.

Microsoft Lumia 435: o carcasă simplă dar solidă

Construit dintr-un plastic foarte gros şi ranforsat suplimentar la colţuri, capacul detaşabil pare suficient de solid pentru a rezista la un tratament neglijent. Materialul constructiv este zdrobitor de banal, însă marginile sunt finisate corect, textura are un finisaj semi-mat antiderapant plăcut iar butoanele sunt uşor de găsit şi au un joc lateral neglijabil. Sistemul de prindere este destul de ferm, acesta scârţâind uşor doar la o torsionare longitudinală mai serioasă, iar capacul este suficient de rigid pentru a nu flexa sesizabil decât în zona centrală. Culorile au rămas însă la fel de agresive ca la generaţiile anterioare Lumia, nuanţele de verde sau portocaliu fiind atât de stridente încât par de-a dreptul fosforescente.

Sub acest capac se ascund cele două locaşuri Micro SIM cu clapete, care sunt uşor de deschis, şi fanta îngustă unde trebuie inserat cardul MicroSD. Cartelele SIM sau cardul MicroSD nu pot fi accesate însă fără înlăturarea în prealabil a bateriei.

Microsoft Lumia 435: baterie detaşabilă, MicroSD şi Dual SIM Micro SIM

Având o grosime de aproape 12 milimetri, Microsoft Lumia 435 este prea bondoc pentru standardele actuale, însă dimensiunea şi forma carcasei estompează destul de bine acest aspect. Marginile laterale perfect drepte asigură o priză fermă între degete, iar spatele cu margini rotunjite se mulează bine pe podul palmei şi îl fac suficient de confortabil. Mai greu şi mai gros decât celebrul Lumia 520, de exemplu, Lumia 435 rămâne însă satisfăcător din punct de vedere ergonomic şi constructiv dacă ţinem seama că avem de-a face cu un telefon foarte ieftin în care nu se pot implementa ecrane In-Cell subţiri sau baterii cu densităţi ridicate.

Părţi pozitive

construcţie solidă
performanţe software bune
platformă hardware rezonabilă
preţ mic
autonomie acceptabilă

Părţi negative

ecran TN cu unghiuri slabe şi latenţe mari
cameră foto cu senzor prea mic

Urmărește Go4IT.ro pe Google News