Moto G7 Power review: campionul autonomiei

29.03.2019
Moto G7 Power review: campionul autonomiei

Seria de smartphone-uri Moto G a rămas în topurile preferinţelor multor utilizatori, producătorul american oferind prin intermediul acesteia o serie de funcţii atrăgătoare, performanţă bună şi un sistem de operare „curat” la preţuri accesibile. În ultimii câţiva ani, Moto G a început să se extindă cu mai multe modele pentru tipuri diferite de utilizatori, noua gamă G7 oferind nu mai puţin de patru modele. Avem astfel spre testare varianta pentru cei care preţuiesc în special autonomia, Moto G7 Power promiţând trei zile de utilizare la o singură încărcare.

Moto G7 Power – Compromisuri în design şi construcţie

Pentru lansarea lui Moto G7 Power la un preţ cât mai accesibil, Motorola a ales să facă o serie de compromisuri la capitolul construcţie. Telefonul este realizat în mare parte din plastic, ceva ce nu am mai văzut nici măcar pe modelele de buget din ultimii ani. Ecranul cu notch de pe partea din faţă este acoperit într-adevăr cu sticlă Gorilla 3, un model mai vechi, dar care are şanse să fie semnificativ mai rezistent la zgârieturi decât modelele mai recente. Desigur, acesta este mai vulnerabil la şocuri, deci ar putea să se spargă mai uşor în cazul unui impact cu solul.

Aici ar putea însă să ajute construcţia din plastic, care ar putea prelua şocul, cu riscul de a se crăpa rama de pe laterală. Telefonul este construit în jurul unui şasiu din plastic lucios, cu un spate tot din plastic, dar care încearcă să imite, cel puţin vizual, sticla. Această suprafaţă se va zgâria foarte uşor, deci husa din silicon inclusă în pachet este bine-venită. Aceasta ar putea de asemenea să ofere un grad mai ridicat de protecţie în cazul unor accidente. Spre diferenţă de husa livrată cu modelul Motorola One de anul trecut, aceasta pare să se potrivască perfect cu Moto G7 Power, toate elementele fiind decupate corespunzător.

Pe spate, camera foto este încadrată într-un cerc ieşit puţin în relief, un element de design caracteristic multor smartphone-uri Motorola, iar sub aceasta avem senzorul de amprentă, decorat cu logo-ul companiei. Moto G7 Power beneficiază de o tăviţă din plastic care poate găzdui două cartele nano-SIM şi un card microSD, de un port USB Type-C (cu viteză USB 2.0) şi un jack pentru căşti în partea de sus. Am fi preferat ca acesta din urmă să fie amplasat în partea de jos, însă.

Telefonul integrează chiar şi protecţie la stropi de apă, datorită tratamentului P2i nano-coating, însă asta nu înseamnă că este „rezistent” la apă, iar Motorola spune că acest model nu ar trebui să fie scufundat niciodată în lichid.

Moto G7 Power – Specificaţii hardware

  • Display: 6,2″, IPS, HD+ (1.570 x 720 pixeli)
  • Chipset: Snapdragon 623 (4 x Kryo 250 Gold @ 1,8 GHz + 4 x Kryo 250 Silver @ 1,8 GHz), 14nm, GPU Adreno 506
  • RAM: 4 GB
  • Stocare: 64 GB
  • Camera principală: 12 MP, f/2.0
  • Camera frontală: 8 MP, f/2.2 
  • Sistem de operare: Android 9.0 Pie
  • Baterie: 5.000 mAh
  • Culoare: Ceramic Black
  • Altele: dual SIM + microSD, tratament hidrofobil P2i, NFC, încărcare rapidă la 15W, jack 3,5mm, senzor de amprentă

Moto G7 Power – un ecran decent, însă nu impresionant

Modelul G7 Power de la Motorola este construit în jurul duratei de utilizare, deci multe dintre componente au fost alese mai degrabă pentru un consum cât mai mic de energie. Display-ul este elementul unde acest lucru este cel mai evident, acesta fiind un model IPS fără pretenţii cu rezoluţie HD+ (1.570 x 720 pixeli) pe format 19:9. Acesta este decupat în partea de sus cu un notch de dimensiuni medii, aici fiind găzduite camera frontală, senzorul de proximitate şi difuzorul pentru apeluri.

Ecranul nu este însă tocmai rău pentru ceea ce încearcă să ofere. Avem parte de un panou luminos pentru categoria sa, care afişează culori plăcute privirii, chiar dacă profilul implicit de afişare este puţin cam prea saturat. Din fericire, în afară de setarea implicită există şi un mod natural, care compensează pentru culorile prea stridente. Fotografiile şi clipurile video arată bine în general pe display-ul de 6,2”, însă lipsa rezoluţiei este evidentă, mai ales dacă aţi folosit pe perioade mai lungi display-uri Full HD sau QHD pe telefoane. Asemeni altor display-uri de pe telefoane ieftine, acesta nu este extrem de rapid, elementele în mişcare lăsând mici urme în spate (motion blur). Panoul tactil este însă foarte responsiv, preluând instant orice comandă.

Marginile din jurul display-ului sunt destul de pronunţate, chiar mai mari decât cele de pe iPhone XR, care vine de asemenea cu ecran LCD cu rezoluţie mai mică decât Full HD, însă în cazul lui Moto G7 Power avem de a face cu margini foarte pronunţate sus şi jos, sub display având loc chiar şi logoul Motorola.

Moto G7 Power – Performanţă de medie pentru toate nevoie uzuale

Când cumperi un smartphone de 1.000 lei sau mai ieftin, nu prea te poţi aştepta la performanţă foarte mare. G7 Power vine echipat cu un chipset de medie Snapdragon 632 de la Qualcomm, un model folosit pe multe smartphone-uri mid-range de buget. Acesta, alături de rezoluţia scăzută a display-ului pot asigura o performanţă foarte bună în majoritatea cazurilor de utilizare, în special în aplicaţii 3D, unde rezoluţia scăzută compensează pentru lipsa puterii de procesare grafică.

De asemenea, faptul că G7 Power beneficiază de 4 GB memorie RAM, asigură rularea multor aplicaţii în fundal fără a fi necesară repornirea lor atunci când treci de la una la cealaltă. Tranziţiile între aplicaţii sunt rapide, iar gesturile de navigaţie implementate de Motorola în sistemul de operare ajută la aceste tranziţii rapide (mai multe despre asta la capitolul software).

În niciun caz nu putem vorbi despre un smartphone care să poată edita rapid clipuri la rezoluţie 4K sau care să poată rula cele mai noi jocuri pe setările cele mai înalte, însă cei care sunt în căutarea unui telefon în această gamă de preţ cu siguranţă nu vor fi dezamăgiţi. Şi că tot am menţionat filmările, chipset-ul Snapdragon 632 permite înregistrarea clipurilor video în rezoluţie 4K, însă rezultatele nu sunt tocmai impresionante.

Moto G7 Power – Autonomie de invidiat

G7 Power se laudă cu trei zile de autonomie la o singură încărcare, Motorola sugerând că acumulatorul de 5.000 mAh alături de acest hardware este destul de capabil pentru a atinge această performanţă. Testele noastre confirmă o parte dintre aceste afirmaţii, însă cel mai sigur ne putem baza pe acest telefon cam două zile şi jumătate la o utilizare normală. Folosind telefonul exclusiv pe 4G pe stradă şi pe Wi-Fi în interior, cu o pereche de căşti Bluetooth conectată şi cu multiple conturi de e-mail şi social media, poţi atinge 3 zile complete doar în cazuri ideale.

Chiar şi la două zile şi jumătate, Moto G7 Power atinge o performanţă foarte bună, peste media smartphone-urilor de pe piaţă. Cu un chipset realizat pe o arhitectură mai modernă, acest dispozitiv ar fi putut cu siguranţă să depăşească cele 3 zile promise de Motorola. Desigur, şi preţul ar fi crescut semnificativ, mai ales când luăm în considerare faptul că singurul procesor mid-range de la Qualcomm pe 10 nm este modelul 710, integrat în general în smartphone-uri mid-range premium. Un aspect important pentru acest model este faptul că oferă încărcare rapidă TurboCharge (numele Motorola pentru Qualcomm QuickCharge 3.0) la 15 W, ceva ce alte dispozitive mid-range din gama sa nu asigură. Încărcarea nu este impresionant de rapidă, însă pentru un acumulator de 5.000 mAh, chiar şi două ore pentru încărcare completă este OK.

Moto G7 Power – Software curat, cu mici excepţii

În ciuda faptului că telefoanele Moto G7 nu sunt integrate în programul Android One, acestea beneficiază de o interfaţă destul de curată. Vorbim despre un Android 9.0 Pie cu o interfaţă de bază, care oferă chiar şi o temă întunecată, însă doar în meniurile principale (notificări şi sertarul de aplicaţii), nu şi în aplicaţiile principale (setări, telefon, mesaje, etc.).

În 90% din timp, telefonul va funcţiona asemeni unui dispozitiv cu Android curat, însă există momente în care apar şi câteva elemente noi. De exemplu, Avem Moto Actions, o aplicaţie care permite configurarea anumitor gesturi de mişcare sau de atingere pentru pornirea anumitor aplicaţii sau activarea unor funcţii. 

Întrucât Motorola a integrat recunoaştere facială prin intermediul camerei principale, există posibilitatea de a activa funcţia de deblocare la ridicare. Când ecranul este oprit, poţi activa posibilitatea de a da next şi previous folosind butoanele de volum, apăsarea cu 3 degete poate realiza un screenshot, iar o mişcare din încheietură poate să pornească camera. Ai nevoie de lanternă? Scutură telefonul cu două mişcări rapide. Aceste funcţii sunt utile pentru cei care se pot obişnui cu aceste gesturi şi oferă o particularitate unică telefoanelor Motorola din fabrică, fără a fi necesară instalarea şi configurarea unor aplicaţii din Play Store.

De asemenea, există şi câteva opţiuni numite Moto Display, care păstrează ecranul pornit atât timp cât utilizatorul se uită la telefon şi o funcţie similară cu „always on display” de pe alte modele care permit interacţiunea cu notificările atunci când ecranul este oprit.

Nu în ultimul rând, sistemul de navigaţie One Button Nav, realizează un hibrid între sistemul de navigaţie Google de pe Android Pie şi cel de pe iOS 11 şi 12, cu gesturi. Apăsarea pe bara One Button serveşte drept buton home, glizarea barei spre dreapta este butonul back, iar glizarea spre stânga face tranziţia la aplicaţia precedentă. De asemenea, glisarea în sus până la jumătatea ecranului deschide Task Manager. Durează puţin până te obişnuieşti, însă Motorola chiar pare să fi testat această metodă de navigaţie, fiind net superioară soluţiilor similare de la Samsung de pe One UI şi de pe EMUI 9.0 de la Huawei.

Senzorul de amprentă este foarte rapid, însă poziţia lui pe partea din spate nu se va potrivi tuturor cazurilor de utilizare (şoferii care folosesc telefonul pentru navigaţie înţeleg problema), iar recunoaşterea facială, chiar dacă este rapidă, nu este bine securizată, putând fi uşor „păcălită” cu o fotografie sau un clip video. Este interesant că Motorola a ales să ofere o soluţie similară cu cea Apple, deblocarea păstrând ecranul de notificări, fiind necesar un „swipe up” pentru a intra în meniuri. Această funcţie poate fi de asemena configurată pentru a trece direct la ecranul principal.

Moto G7 Power – o cameră foto de bază

G7 Power nu încearcă să se poziţioneze pe piaţă ca un telefon cu o cameră performantă. Motorola foloseşte camera Google şi seviciul Google Photos pentru a asigura o procesare mai bună a cadrelor, însă hardware-ul este principalul factor care limitează calitatea cadrelor finale. În lumină puternică, G7 Power poate oferi rezultate chiar decente, în special datorită funcţiei de post-procesare HDR. Uneori însă balansul de alb o ia razna, iar anumite cadre realizate în umbră devin albastre, iar în majoritatea cazurilor, camera frontală oferă pielii o tentă de magenta.

Pe timp de noapte, camera este aproape inutilizabilă, focalizarea fiind lentă, în timp ce lipsa stabilizării duce la cadre mişcate. Faptul că senzorul este foarte mic, iar diafragma camerei este destul de închisă rezultă în fotografii întunecate şi pline de zgomot de imagine.

Galerie foto

Pentru o poză din când în când, Moto G7 Power va satisface nişte nevoi de bază, însă pentru calitate foto, culori naturale sau expunere corectă, va trebui să mergeţi în altă parte. Probabil că modelul G7 Plus cu sistem dual-camera ar putea să ofere o performanţă mai bună la acest capitol. Desigur, renunţi la autonomia de aproape 3 zile de pe modelul Power, când alegi varianta cu o cameră mai performantă.

Moto G7 Power – campionul autonomiei

Este destul de clar că Moto G7 Power a fost realizat cu un singur scop, iar Motorola a ales să facă toate compromisurile necesare pentru a încadra acest telefon într-un anumit buget. Construcţia şi camera foto au avut cel mai mult de suferit şi pe alocuri display-ul, însă din punct de vedere al performanţei oferite şi autonomiei, acesta este un adevărat campion în gama sa de preţ.

 

Părţi pozitive

Autonomie foarte bună
Preţ accesibil
Vine cu husă de silicon în pachet
Dual SIM + microSD simultan

Părţi negative

Construcţie din plastic
Cameră modestă
Display cam lent

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult