Moto Z – smartphone-ul modular aşa cum trebuie să fie [REVIEW]

13.02.2017
Moto Z - smartphone-ul modular aşa cum trebuie să fie [REVIEW]

Când lucrezi în presă şi te ocupi de tehnologie vezi foarte des cuvântul „inovaţie” în comunicatele de presă. În majoritatea cazurilor nu este vorba de aşa ceva, ci despre evoluţie în tehnologie. Sunt, însă, produse care merită asociate cu acest termen. Un exemplu este Moto Z, smartphone-ul modular de la Motorola, care se întâmplă să fie şi cel mai subţire din lume, fără mod-uri ataşate.

Motorola a reuşit, cu Moto Z, să găsească calea cea dreaptă acolo unde LG a eşuat. Este vorba de smartphone-urile modulare. Mai jos veţi afla cum a reuşit.

DESIGN. Principala caracteristică care atrage atenţia la Moto Z este grosimea de doar 5,19 mm atunci când smartphone-ul nu are accesorii, numite de producător „MotoMods”, ataşate.

Terminalul este realizat din metal (cadrul lateral şi spatele din inox) şi sticlă. În mod normal, Moto Z vine în cutie cu o faţă pe partea din spate care este şi ea tot un mod. Aceasta se ataşează magnetic şi poate fi schimbată cu alta care dispune de o textură diferită sau de altă culoare. Cea cu care a venit telefonul testat de noi este îmbrăcată cu o pânză foarte rezistentă, care are o textură elegantă ce îmi aduce aminte de materialele din care sunt realizate unele sacouri. Deşi singurul element care ţine această faţă lipită de telefonul este sistemul bazat pe magneţi, prinderea este una fermă, iar mod-urile nu cad chiar dacă terminalul este băgat în buzunare strâmte sau genţi pline cu alte lucruri.

Fără faţa de pe spate, telefonul este foarte subţire, dar sistemul de conectare auriu (16 pini placaţi cu aur) pentru mod-uri este destul de inestetic, iar ansamblul camerei cu stabilizare optică iese mult în relief.

Moto Z nu este doar subţire, ci şi uşor: cântăreşte doar 139 de grame.

Cartela SIM se introduce în slotul de pe marginea de sus. Telefonul dispune de suport Dual-SIM, iar cea de-a doua cartelă poate fi pusă în slotul cardului microSD. Pa marginea din dreapta găsim butoanele de volum şi cel pentru On/Off. La acesta din urmă atrage atenţia suprafaţa asemănătoare cu cea a unei pile, care oferă o senzaţie plăcută la atingere, o priză mai bună şi o modalitate de a deosebi butonul respectiv de cel pentru volum (-) atunci când nu te uiţi unde pui degetul.

Pe marginea de jos avem doar slotul USB Type-C. Fiind foarte subţire, Moto Z nu dispune de jack audio universal de 3,5 mm, dar în cutie vine un adaptor pentru a putea folosi vechile căşti cu fir împreună cu telefonul. Marginea din stânga este curată, fără butoane sau sloturi, iar senzorul de amprentă este poziţionat pe partea din faţă. Din obişnuinţă, am apăsat de multe ori pe ansamblul care încorporează senzorul biometric pentru a ajunge din nou pe ecranul Home, dar am învăţat în cele din urmă că acela nu este un buton capacitiv. Senzorul porneşte ecranul telefonului prin simpla atingere, iar la o apăsare puţin mai lungă îl stinge.

Senzorul de amprentă este mai precis decât cele montate de Samsung pe smartphone-urile sale Galaxy S şi nu am avut niciun fel de problemă în utilizarea lui.

Din păcate, Moto Z nu este rezistent la apă.

ECRAN. Moto Z dispune de un display AMOLED high-end, cu diagonală de 5,5 inchi şi rezoluţie 1.440 x 2.560 pixeli (densitate 535 ppi), protejat de Corning Gorilla Glass 4. Prin comparaţie cu smartphone-urile vârf de gamă Samsung, luminozitatea maximă oferită de acest ecran este semnificativ mai redusă şi ajunge undeva la 80% din nivelul oferit de un Galaxy S7. Nu ştiu dacă este vorba de o limitare software care are rolul de a conserva bateria de capacitate destul de mică sau dacă acesta este nivelul maxim pe care îl poate oferi hardware-ul.

În rest, culorile sunt la fel de frumoase ca pe orice alt ecran AMOLED de top.

Atrag atenţia senzorii de proximitate montaţi pe ecran, parte a unei caracteristici numită Moto Active Display. De fiecare dată când mâna este trecută pe deasupra ecranului, utilizatorul poate vedea ora şi data, dar şi notificările disponibile. Acestea din urmă sunt afişate ca iconiţe ale aplicaţiilor respective, iar apăsarea pe ele dezvăluie mai multe detalii sau permite închiderea lor prin gesturi.

PERFORMANŢĂ. În ciuda grosimii de doar 5,19 mm, Moto Z include componente high-end. Chipset-ul este snapdragon 820. Acesta este ajutat de o memorie RAM de 4 GB şi de grafică Andreno 530. Capacitatea de stocare internă standard este de 32 GB. Există şi o versiune de 64 GB. Memoria poate fi extinsă prin intermediul slotului pentru card microSD cu capacitate maximă de 256 GB. Componentele sunt bine implementate, deoarece Moto Z este mai rapid decât alte smartphone-uri cu aceleaşi chipset, memorie RAM şi grafică. Nu există lag, erori neaşteptate sau perioade în care smartphone-ul îngheaţă.

Pentru mine este excelent faptul că Moto Z rulează o versiune de Android foarte curată, fără bloatware. Sistemul de operare Android 7.0 Nougat e aproape identic cu cel instalat pe smartphone-urile Google Pixel, deşi Motorola nu mai aparţine Google.

Moto Z a obţinut în AnTuTu un scor de 132.304.

CAMERA. Moto Z are senzor principal de 13 MP şi frontal de 5 MP. Atrage atenţia că Motorola a prevăzut chiar şi camera pentru selfie-uri cu LED Flash. Camera principală are un sistem Dual-LED Flash.

M-a suprins puţin neplăcut un aspect la aplicaţia pentru cameră. În prima zi de utilizare mi-a apărut în faţă o scenă interesantă pe care am vrut să o filmez. Însă m-am lovit de o problemă: nu am găsit imediat unde este butonul pentru înregistrare video. Acesta nu apare pe ecranul principal al aplicaţiei. Mi-a luat cam două minute până să îmi dau seama că trebuie să apăs pe iconiţa de cameră din colţul din dreapta de sus şi de acolo să selectez modul video. Am ratat scena respectivă. Cred că Motorola trebuie să pună butonul de înregistrare video lângă cel pentru captură foto, aşa cum este la majoritatea aplicaţiilor de pe piaţă.

Mai lipseşte ceva. Este vorba de o modalitate intuitivă şi rapidă de a accesa ultima poză făcută. La Samsung aceasta apare într-un pătrat în colţul ecranului. La Moto Z trebuie să aluneci cu degetul de la dreapta spre stânga pe ecran. Dacă nu ai citit vreun review pe internet sau nu ai descoperit acest lucru accidental, vei închide aplicaţia şi porni aplicaţia de galerie foto pentru a vedea ultimele imagini.

Camera principală include stabilizare optică a imaginii şi autofocus laser. Aplicaţia porneşte repede, fără lag, iar procesarea este rapidă. La lumina zilei, camera oferă rezultate excelente. Noaptea, însă, sau în condiţii dificile (lumini din lateral, spate, tavan), rezultatele nu sunt la fel de bune ca cele obţinute cu un Samsung Galaxy S7 sau cu un HTC 10. În cazul în care elemente din imagine s-au mişcat la momentul capturii, acestea apar deseori blurate. Totuşi, imaginile produse de Moto Z în aceste condiţii au o calitate peste medie.

Camera de pe acest smartphone poate filma la calitate 4K la 30 fps şi la calitate Full HD la 20 fps sau 60 fps.

Mai jos câteva imagini realizate cu Moto Z (camera cu setări auto):

BATERIA. Are o capacitate modestă, de 2.600 mAh. Totuşi, am reuşit să obţin o zi de autonomie în regim de utilizare normală: câteva poze, Facebook, Instagram, două ore de muzică la căşti wireless, două-trei clipuri pe YouTube, câteva site-uri de ştiri accesate. Din fericire, Moto Z dispune de tehnologie de încărcare rapidă a acumulatorului, iar în cutie vine cu un adaptor TurboCharger. În doar 15 minute ţinută la priză, bateria se încarcă până la aproximativ 30%.

MOD-URILE. Acest capitol diferenţiază semnificativ Moto Z de produsele concurente. Excelent implementate, MotoMods sunt foarte utile. Pentru a le folosi nu trebuie să stingi telefonul şi să îl reporneşti. Le ataşezi pe spate, iar apoi urmezi instrucţiunile aplicaţiei dedicate. Totuşi, aceste accesorii nu sunt ieftine şi costă între 60 şi 300 de dolari. Sunt preţuri destul de mari dacă ţinem cont de faptul că şi telefonul costă în jur de 700 de dolari.

Scriam mai sus că bateria nu are o autonomie ieşită din comun. Din fericire, unul dintre mod-urile cu care a venit telefonul este o baterie externă de la Incipio (60 de dolari), offGRID Power Pack. Aceasta are o capacitate suplimentară de 2.220 mAh şi este uşor de transportat în buzunarul de la haină. Împreună cu acumulatorul telefonului ai la dispozţie 4.880 mAh. Când ai nevoie, dai faţa ornamentală de pe spate jos şi pui acest mod. Power bank-ul Incipio nu are cablu, ci se încarcă împreună cu telefonul de la priză atunci când este ataşat la acesta.

Un alt mod extrem de interesant este pico-proiectorul Moto Insta-Share Projector. Acesta are o lampă de 50 de lumeni şi îţi permite să proiectezi ce se află pe ecranul telefonului pe un perete sau altă suprafaţă. Imaginea este clară de la o distanţă de aproximativ 50 de centimetri. Există şi o rotiţă pentru ajustarea focusului. Pentru cele mai bune rezultate trebuie ca încăperea în care se face proiecţia să fie întunecată. Acest mod include şi o baterie proprie. Diagonala maximă, până la care încă se vede clar, pentru imaginea proiectată este de aproximativ 170 de centimetri.

Modul de cameră Hasselblad True Zoom este la fel de scump ca Insta-Share Projector şi costă aproximativ 300 de dolari. Acesta oferă zoom optic 10x, Xenon flash şi un senzor de 12 MP. Cu acest mod, telefonul oferă rezultate foarte bune în condiţii de luminozitate scăzută. Totuşi, accesoriul cântăreşte mai mult decât telefonul la cele 145 de grame pe care le are.

Zoom maxim cu camera de pe Moto Z:

Zoom maxim cu Hasselblad True Zoom:

JBL Sound Boost este un mod care transformă spatele telefonului într-un difuzor stereo. Acesta costă 70 de dolari şi include, în construcţie, şi un suport. La fel ca şi alte mod-uri, Sound Boost include propria baterie de 1.000 mAh, suficientă pentru a rula muzică neîntrerupt timp de 10 ore.

CONCLUZIE. Moto Z este unul dintre cele mai interesante smartphone-uri lansate anul trecut, deoarece vine cu o nouă abordare: îţi construieşti singur telefonul perfect. Chiar dacă nu ai bani de mod-urile mai scumpe, designul modular este foarte atractiv deoarece îţi permite să personalizezi partea din spate a telefonului cu noi feţe. Mai mult, mod-uri noi sunt lansate permanent. De exemplu, telefonul nu dispune de încărcare wireless, dar pe platformele de crowdfunding precum Kickstarter sau Indiegogo au fost lansate deja feţe pentru spate care aduc această caracteristică. Deşi are un preţ similar cu cel al excelentului Galaxy S7, acest telefon poate fi recomandat ca o alternativă la acesta, un lucru pe care nu l-am putut spune despre Xperia XZ. Moto Z este un telefon rapid, distractiv, bine realizat şi care îţi deschide un univers nou de posibilităţi.

Părţi pozitive

Design modular bine implementat
Performanţe excelente
Design general reuşit; e cel mai subţire smartphone din lume
Senzor de amprentă avansat, care poate porni sau stinge ecranul
Ecran foarte bun, deşi nu la fel de luminos ca cele de pe seria Samsung Galaxy S

Părţi negative

Nu este rezistent la apă
Nu dispune de încărcare wireless
Bateria are o capacitate mică
Nu are jack audio de 3,5 mm

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult