Motorola Moto G5 – design premium la preţ de buget (REVIEW)

14.06.2017
Motorola Moto G5 - design premium la preţ de buget (REVIEW)
Prezentare

Lansat sub sloganul „premium pentru toată lumea”, Moto G5 vine cu finisaje peste medie şi o serie de îmbunătăţiri faţă de generaţia precedentă, care urcă această gamă în zona mid-range premium.

Prezentare

„Mezinul” familiei Moto, G5 este un smartphone destul de compact după standardele actuale, echipat cu un ecran FHD de 5.0” şi chipsetul Snapdragon 430 de la Qualcomm, cu procesor octa-core. Lenovo livrează noul Moto G5 în două configuraţii. Modelul de bază cu 16 GB şi 2 GB memorie RAM este cel mai ieftin, în timp ce utilizatorii care au nevoie de ceva în plus vor putea cumpăra Moto G5 şi în varianta cu 3 GB memorie RAM şi 32 GB spaţiu de stocare.

Cu suprafeţe exclusiv metalice la exterior, carcasa lui Moto G5 este în fapt construită pe un şasiu din plastic bine rigidizat, menit să limiteze greutatea finală şi costul de fabricaţie. Mai rar întâlnit la un smartphone modern, capacul care îmbracă spatele şi lateralul carcasei este demontabil, oferind acces la acumulatorul  Li-Ion de 2800 mAh, care poate fi înlocuit fără alte complicaţii. Designul implică însă şi unele compromisuri. Protejat de scutul din sticlă minerală, ecranul IPS este încadrat de o ramă laterală mai groasă decât ar fi fost posibil cu o carcasă de tip unibody. Similar, capacul bine rigidizat duce grosimea finală a carcasei la un respectabil 9.5mm. Sensibil îmbunătăţit faţă de predecesorul Moto G4, noul G5 este însă mult mai aspectuos în ansamblu, putând trece cu destulă uşurinţă drept un smartphone premium.

Dacă la partea din faţă, în jurul ecranul atrage atenţia doar camera frontală de 5MP şi senzorul biometric poziţionat la partea de jos, spatele este dominat de logo-ul Motorola şi camera foto instalată sub un panou din sticlă cu formă circulară. Cu rezoluţie 13MP, aceasta dispune de lentile cu deschidere F/2.0, sistem de focalizare cu detecţie de fază şi blitz LED.

De interes mai sunt şi conectorul pentru căşti de tip jack 3.5 mm, respectiv microfonul cu funcţie de anulare a zgomotului de fundal. Din păcate, chipsetul Qualcomm din gama entry-level nu include tehnologii avansate pentru încărcare rapidă, Moto G5 dispunând doar de un adaptor AC capabil să furnizeze un curent  de 5V/2A prin conectorul micro-USB.

În loc de butoane capacitive, interfaţa Android 7.0 este controlată folosind taste virtuale, spaţiul de sub ecran fiind rezervat senzorului biometric de formă ovală.

Motorola Moto  G5 – specificaţii:

 • Ecran: 5.0″, 1080 x 1920 pixeli, LCD IPS
 • Sistem de operare:  Android 7,0 Nougat
 • Chipset:  Qualcomm Snapdragon 430 (MSM8937)
 • Procesor:  8x Cortex-A53 64 bit, până la 1.4 GHz
 • GPU:  Adreno 505
 • RAM:  2GB / 3 GB
 • Memorie: 16GB / 32 GB
 • Card: MicroSD (max. 256GB)
 • Conectivitate: 4G LTE, Wi-Fi N dual-band, Bluetooth 4.0
 • Cameră foto: 13 MP cu autofocus (PDAF), lentile f/2.0 şi blitz LED, înregistrare 1080p
 • Cameră frontală: 5 MP, cu lentile f/2.2
 • USB: micro USB 2.0
 • Acumulator: 2800 mAh
 • Dimensiuni: 144.3x73x9.5mm
 • Greutate: 144.5 grame
 • Alte dotări: dual-SIM, receptor A-GPS şi GLONASS, modul radio FM, funcţie Wi-Fi Hotspot, cititor de amprente
 • Versiuni de culoare: Lunar Grey, Fine Gold, Sapphire Blue

Accesul la cele două sloturi pentru cartelă SIM şi card micro SD se face prin extragerea acumulatorului aflat sub capacul detaşabil.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Pus în valoare de ecranul IPS cu rezoluţie 1080p şi versiunea de Android 7.0 fără prea mari modificări, Moto G5 este un smartphone de mărime potrivită şi în general suficient de sprinten pentru folosire zilnică, chiar şi versiunea cu 2GB memorie RAM oferind o experienţă cursivă în majoritatea aplicaţiilor de Android. Totuşi, diferenţa mică de preţ face din achiziţionarea modelului cu 3GB memorie RAM o alegere inspirată, mai ales că ne alegem şi cu de două ori mai multă memorie internă.

Totuşi, testele sintetice spun o altă poveste despre chipsetul Snapdragon 430, care poate limita performanţa jocurilor de Android şi a aplicaţiilor mai solicitante. Privind şi partea plină a paharului, chipsetul de nivel entry-level este suficient de econom în privinţa consumului de energie pentru a oferi cel puţin o zi de utilizare fără grija adaptorului AC.

Ecranul de 5.0” cu densitate 441 ppi se face remarcat prin claritate şi coloritul plăcut, însă lipsa protecţiei Gorilla Glass va trebui compensată prin aplicarea unui scut suplimentar, care să preia eventualele zgârieturi. Carcasa metalică este uşor de curăţat, iar ecranul cu strat oleofobic ajută la păstrarea unui aspect îngrijit.

Aş fi preferat ca spaţiul rămas liber în jurul senzorului biometric de sub ecran să acomodeze un set de taste capacitive pentru interfaţa Android. Din păcate, acestea sunt reprezentate virtual pe ecranul telefonului, răpind din spaţiul util disponibil pentru interfaţa aplicaţiilor.

Versiunea de Android 7.0, altfel fără modificări semnificative, include totuşi sistemul de control prin gesturi „Moto Actions”. Activat opţional, acesta poate înlesni anumite comenzi des folosite, cum ar fi pornirea lanternei şi camera foto, comutarea între modul silenţios şi ton de apel.

Rezultate benchmark-uri:

 • PCMark (Work 2.0) – 3622
 • GFX Bench (T-Rex Offscreen) – 912,1 frames (16 fps)
 • Geekbench 4.1 – 622 single-core, 2554 muti-core
 • A1SD benchmark – 179MB/s read / 39,18MB/s write (Internal Memory), 2716 MB/s RAM copy
 • 3DMark (Sling Shot Extreme) – 292
 • 3DMark (Ice Storm Unlimited) – 9459
 • AnTuTu 6 – 45521
 • SpeedTest WiFi –  139.92Mbits / 111,71 Mbits (upload/download)
 • SpeedTest LTE 4G –  43,58Mbits / 12,71 Mbits (upload/download)

Fără pretenţia de a înlocui un aparat foto performant, camera foto de 13MP obţine imagini la calitate mai mult decât suficientă sub soare direct, pierzând treptat din detalii pe măsură ce reducem lumina ambiantă. Focalizarea este precisă în majoritatea situaţiilor, dar poate lăsa de dorit atunci încercăm să obţinem poze în grabă, fără să lăsăm suficient timp pentru stabilizarea imaginii.

Cu o capacitate apropiată modelelor smartphone de top, acumulatorul de 2800 mAh face faţă fără probleme chiar şi unui regim de utilizare solicitant, folosind intensiv camera foto şi conexiunea la internet pentru distribuirea pozelor în reţelele de socializare.

Folosit pentru apeluri de voce, Moto G5 impresionează prin claritatea sunetului şi microfonul de bună calitate. Stabilitatea conexiunii la reţeaua de telefonie mobilă şi cea Wi-Fi nu pune probleme.

Concluzie

Smartphone cu dotări echilibrate şi finisaje peste medie, Moto G5 poate fi o alegere excelentă pentru un smartphone de buget, destinat folosirii de zi cu zi. Ecranul FHD este de bună calitate, carcasa bine închegată, iar versiunea de Android suficient de curată pentru a nu da motive de frustrare celor mai puţin răbdători cu „inovaţii” de ultim moment, sau aplicaţii inutile adăugate spre „îmbogăţirea” experienţei în utilizare.

Motorola Moto G5 poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la un preţ retail începând cu 950 Lei, pentru versiunea cu 2GB memorie RAM, cât şi în ofertele cu abonament ale operatorilor de telefonie mobilă. 

Părţi pozitive

Finisaje de bună calitate
Ecranul IPS cu rezoluţie Full HD
Camera foto
Autonomie rezonabilă a bateriei

Părţi negative

Chipsetul Snapdragon 430 nu oferă decât performanţe la nivel entry-level

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult