Nokia E61i, un Blackberry subţire şi superdotat

Imaginea unui telefon de business a fost asociată la început cu seria Communicator a Nokia, nişte mini laptop-uri dacă vreţi. Modelele seriei au avut un succes imens în rândurile celor care au nevoie de acces la email, internet şi funcţii de bază office pe durata călătoriilor.

Cu mai mulţi ani în urmă însă telefonul de business preferat a devenit RIM Blackberry, datorită dimensiunilor scăzute, tastaturii QWERTY şi funcţiei push-email, ce permitea livrarea email-urilor către telefon în doar câteva secunde după recepţionarea mesajelor de către serverul de email.

De la apariţia primului Blackberry au apărut multe telefoane care încearcă să imite succesul RIM, dar puţine reuşesc să câştige cotă de piaţă semnificativă. Acum o să aruncăm o privire asupra concurentului Nokia, dornic să recâştige coroana pierdută. Modelul se numeşte Nokia E61i, şi este succesorul modelului E61, faţă de care aduce câteva îmbunătăţiri, unele minore, altele mai importante, ce justifică lansarea unui nou model.

Diferenţele faţă de Nokia E61

Comparaţia între cele două modele, accesibilă aici, scoate în evidenţă un profil mai îngust al lui E61i, comparabil cu un portofel fără bani. E61i păleşte puţin la cantitatea de memorie internă faţă de E61: 60 MB faţă de 75 MB. Lipsa radio-ului FM este compensată de camera foto de 2 megapixeli fără autofocus si blitz.

Construcţie

La prima privire nu poţi să nu fii impresionat de grosimea lui E61i, care la 11,5 mm intră pe teritoriul Samsung. Odată luat în mână însă lucrurile se schimbă, cele 150 de grame încadrându-l pe Nokia E61i în categoria PDA Phone-urilor.

La greutatea crescută contribuie în principal platoşele metalice care acoperă spatele şi faţa telefonului. Acestea dau o senzaţie de soliditate şi rezistenţă crescută la utilizarea îndelungată.

 

Nokia E61i Nokia E61i

 

Camera foto este plasată pe spatele telefonului şi este încadrată de un inel metalic. Lentila nu este protejată, deci atenţie la cum ţineţi telefonul în buzunar. Pe lateralul telefonului, în stânga, avem butoanele de control al volumului şi de iniţializare a unei înregistrări audio.

Plasarea orizontală a ecranului telefonului permite vizualizarea cu uşurinţă a informaţiei, în special a paginilor web. Din păcate dimensiunea mare a ecranului ar fi justificat o rezoluţie crescută, măcar un 416 x 351 pixeli, ca la modelele Nokia E60 şi E70. Ecranul se comportă decent în lumină directă, dar este loc de îmbunătăţiri.