Nokia E75 – un smartphone cu prestanţă

Nokia E75 - un smartphone cu prestanţă

Nokia E75 - recomandat de go4it.ro Anunţat în februarie, Nokia E75 îmi părea la acea oră, un telefon bizar. "Cum adică are şi tastatură normală şi QWERTY?" era prima întrebare care îmi venea în minte când aveam de-a face cu E75. Plus că, din imaginile pe care le vedeam, părea destul de dubios. Însă cu toate ideile preconcepute cu care l-am întâmpinat, Nokia E75 a reuşit să convertească.

Nokia E75 este un smartphone clasic, din punctul de vedere al software-ului. Este bazat pe bătrânul slujitor fidel, Symbian S60. Este vorba de ediţia a treia, cu Feature Pack 2. Din această cauză voi şi evita să vorbesc prea mult de software şi voi insista pe terminalul propriu-zis, ca şi construcţie, dotări tehnice Şi utilizare.

Nokia E75

Construcţie

La prima vedere, Nokia E75 pare un smartphone obişnuit pentru portofoliul companiei finlandeze. Chiar se poate spune că seamănă cu modele mai vechi, precum E51. Abia când acţionezi mecanismul glisant şi iese la iveală tastatura QWERTY îţi dai seama care este marea realizare.

Marea realizare la care mă refer este dimensiunea telefonului, mai precis grosimea. Pentru un telefon cu tastatură QWERTY glisantă este foarte subţire. Este chiar mai subţire decât multe telefoane care nici nu au tastatură QWERTY glisantă. Dacă eviţi telefoanele cu tastatură QWERTY glisantă din cauza grosimii lor, la Nokia E75 n-ai niciun motiv de reţinere. Este unul dintre cele mai "finuţe" telefoane de acest gen cu care am avut de-a face.

Nokia E75

O altă bilă albă pe partea de construcţie i-o acord pentru sistemul glisant. Nu am depistat vreun joc în declanşare acestuia şi nici dificultăţi de folosire. Glisarea tastaturii QWERTY în ambele sensuri se face foarte uşor, iar mecanismul reacţionează prompt şi ferm.

Construcţia per total a telefonului este foarte bună. Chiar şi capacul de pe spate se scoate şi se pune la loc extrem de uşor. Poate doar butoanele laterale sunt ceva mai greu de apăsat.

Ecranul, deşi mulţi ar fi preferat să fie ceva mai mare, oferă o calitate bună a imaginii. În plus, dimensiunea aleasă de finlandezi contribuie la aspectul de telefon echilibrat. Dacă ar fi vrut să facă din el un touchscreen, Nokia ar fi putut să renunţe la tastatura alfanumerică. În acest fel, partea superioară ar fi fost ocupată în întregime de ecran.

Nokia E75

Controller-ul este şi el uşor de folosit. În schimb, apar probleme la folosirea butoanelor din jurul său. Acestea sunt prea apropiate şi se întâmplă uneori să apeşi din greşeală butonul de lângă.

Tastaturi

Tastatura alfanumerică nu este la fel de importantă la Nokia E75, având alternativa QWERTY. Butoanele de pe acelaşi rând orizontal al tastaturii alfanumerice sunt dintr-o bucată, de la un capăt la altul. Chiar şi aşa, pentru momentele în care nu vrei să foloseşti tastatura QWERTY, cea alfanumerică îşi îndeplineşte cu succes misiunea.

Pe de altă parte, tastatura QWERTY mi s-a părut excelentă. Se scrie foarte bine şi foarte repede la ea. Tastele sunt suficient de mari, cel puţin pentru degetele mele, astfel încât inerenta adaptare la o tastatură nouă să fie de această dată inexistentă.

Nokia E75

În afară de caracterele obişnuite, tastatura QWERTY mai are funcţii precum Control, Backspace, Enter şi Fn. Ţinând cont că este un dispozitiv de business, aici incluzând şi mail-ul ca funcţie importantă, e de apreciat că simbolul @ are tastă dedicată. În concluzie, tastatura QWERTY de la Nokia E75 o apreciez ca fiind de 5 stele.

Fast and Smart

Chiar dacă am spus că nu voi insista pe partea software, nu pot să nu menţionez că Nokia E75 este un smartphone iute. Meniurile, deschiderea programelor şi mai toate operaţiunile uzuale se realizează foarte repede. Chiar şi aplicaţiile Java se deschid foarte repede. Asta probabil şi datorită procesorului ARM11 la 369 Mhz.

Am apreciat, de asemenea, funcţiile speciale cu care Nokia şi-a dotat telefonul, funcţii dedicate mecanismului glisant. Astfel, utilizatorul are la dispoziţie o secţiune specială de opţiuni, Slide Handling, unde pot alege cum să se comporte telefonul la deschiderea respectiv închiderea tastaturii QWERTY.

Mai puţin inteligent este accelerometrul care se comportă destul de bezmetic. Nu îşi dă el foarte bine sau foarte repede seama când e ţinut telefonul orizontal sau vertical. Din această cauză, uneori te trezeşti cu ecranul orientat greşit. Se rezolvă însă repede, cu o zgâlţâire scurtă a telefonului.

Nokia E75 Nokia E75

 

Concluzie

Fără nicio urmă de îndoială, Nokia E75 este un smartphone reuşit, pe care eu unul mă văd folosindu-l zilnic. Nu este perfect, bineînţeles. De exemplu, camera foto lasă mult de dorit. Nokia ar fi putut foarte bine să renunţe la ea, sau să comercializez şi o versiune fără cameră. Pentru cei care pun mare preţ pe camera foto, aceasta va fi o dezamăgire. În schimb, ceilalţi o vor ignora sau o folosi extrem de rar.

La bile albe mai trec şi autonomia. În timpul testului, între încărcări au trecut aproximativ trei zile şi jumătate. Asta în condiţiile în care l-am butonat mult mai mult decât aş butona în mod normal propriul meu telefon. În cele trei zile şi jumătate a fost supus la peste 90 de minute de vorbit şi aproximativ 40 de minute pe zi de navigat pe Internet.

Chiar dacă nu face parte din clasa de top, seria N, şi nu este de tip touchscreen, Nokia E75 va fi unul din telefoanele de referinţă ale acestui an. De aceea, recomand Nokia E75 celor care folosesc Internetul mobil în mod frecvent şi celor care au nevoie de o tastatură QWERTY bună.

Plusuri şi minusuri

+ tastatura QWERTY excelentă
+ construcţie, mecanism glisant solid
+ subţire pentru un telefon cu tastatura QWERTY glisantă
+ autonomie bună
+ rapid graţie procesorului
+ Symbian S60 cu FP2
+ card microSD de 4GB inclus
+ Wi-Fi, HSDPA, GPS

– camera sub aşteptări
– accelerometru puţin confuz
– cele 8 butoanele din jurul controller-ului sunt cam înghesuite

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News