Nokia N8: pentru cei mai exigenţi devoratori de multimedia

Cred că toată lumea care intră din când în când pe un site deIT&C a auzit de Nokia N8, actualul vârf de lance finlandez şi totodatăprimul smartphone ce deschide drumul noului Symbian^3, un sistem deoperare care trebuie să se bată cu Android şi iOS, acestea din urmădeja mature şi cu priză la public.

Primele impresii

Nokia N8

Symbian^3 - încă o încercare ratată?

Symbian-ul a trecut prin numeroase etape de-a lungul anilor,cele mai multe încheiate cu succes - nu degeaba Nokia a ajuns sădeţină o cotă de piaţă de aproximativ 40% pe piaţa sistemelorinteligente. Acest procent însă, pentru un utilizator cu pretenţii,nu mai înseamnă astăzi nimic, după ce, cu Symbian 5thEdition, gigantul finlandez a ratat în a se impune la vârfcu un sistem modern, optimizat pentru telefoanele touch.

Va readuce oare Symbian^3 faima finlandezilor şi admiraţiapasionaţilor de telefoane? Înclin să cred că nu.

După zile întregi de utilizare atentă, am ajuns la concluzia căSymbian^3 este un sistem bun, dar care pică testul depopularitate. Interfaţa, deşi pune la îndemână opţiuni depersonalizare avansate, îmi dă tot timpul senzaţia că esteîncărcată. Iar acest lucru nu face decât să ducă la disconfort înutilizare. Singura soluţie este să o păstrezi pe cât posibilaerisită, sacrificând timp pentru a ajunge din mai mulţi paşi laaplicaţiile dorite.

Iată în clipul de mai jos o prezentare video ainterfeţei grafice de pe smartphone-ul N8.

Nokia N8 se face remarcabil pe alte căi

Lăsând la o parte părerile pro şi contra asupra platformei deoperare şi interfeţei pe alocuri rudimentare, Nokia N8 areun cuvânt greu de spus când vine vorba de multimedia:camera foto de 12 MP este cea mai performantă din câte am văzut peun telefon (vom vedea dacă îşi va păstra supremaţia şi după ce vomtesta Samsung Galaxy S), oferindu-ne fotografii comparabile şichiar mai bune decât unele camere compacte. Iar filmărileHigh Definition sunt cireaşa de pe tort. Un astfel dedevice, câtă vreme nu ai pretenţii profesionale, este companionulmultimedia ideal.

Player-ul audio/video este şi el unul de top, chiar dacăhardware-ul lasă de dorit pe partea de procesare. Codec-urilepreinstalate permit rularea fluentă a filmelor HD, deşiprocesorul are o frecvenţă de doar 680MHz, iar memoria RAM numără 256 MB.Rivalul Galaxy S şi alţii din categoria de top au procesoaretactate la 1 GHz şi 512 MB RAM.

Nokia N8 poate reda chiar direct pe LCD TV conţinutul video,fiind dotat cu un port mini-HDMI. Cei 16GB interni sunt suficienţi pentru a stoca măcar treimkv-uri de 4 GB. Memoria poate fi extinsă până la 48 GB, dacă înslotul microSD introduci un card de 32 GB - maximulsuportat.

Ce nu mi-a plăcut

Să notăm acum şi câteva aspecte care ar meritau mai multăatenţie din partea Nokia:

  • Bateria de 1200 mAh este slabă pentru unastfel de dispozitiv. Autonomia se limitează la o zi în caz deutilizare intensă. Cu toate acestea, nici rivalii nu rezistă maimult în condiţii similare, deşi au baterii de 1500 mAh.
  • Tot legat de baterie, menţionăm că aceastănu poate fi scoasă şi schimbată de cătreutilizatorul obişnuit - este necesară o intervenţie într-un serviceautorizat
  • Ecranul are o rezoluţie relativ mică (şi aicine raportăm tot la concurenţă): 360 x 640pixeli
  • Sensibilitatea ecranului este ceva mai mică în raport cu iPhone4 şi Samsung Galaxy S. La fel şi vizibilitatea în lumina puternicăa soarelui.
  • Browser-ul Web este destul de greoi de utilizat, necesită mulţipaşi pentru introducerea adreselor, paginile nu sunt randateoptim.

Nokia N8

Concluzie: N8-ul este tras în jos de sistem, dar rămâneun telefon de clasă

Nokia N8 scârţie un pic la interfaţă şi are şi câtevainconveniente hardware, dar cu toate acestea străluceşte lacapitolul multimedia. Dacă punem totul în balanţă, esteclar că micile neplăceri cauzate de aspectul grafic şi utilizarepot fi trecute cu vederea. Important este că N8 face pozede calitate, filmează excelent şi redă filme HD, muzica sună şi eabine, suportul pentru aplicaţii este solid (nu ca laAndroid şi iOS, dar în orice caz avem ce şi de unde alege), la felşi modulele de socializare atât de populareastăzi. Aşadar, un smartphone de clasă pe care îl recomandămtuturor celor care vor un dispozitiv all-in-one performant.