Nokia N8: pentru cei mai exigenţi devoratori de multimedia

Cred că toată lumea care intră din când în când pe un site de IT&C a auzit de Nokia N8, actualul vârf de lance finlandez şi totodată primul smartphone ce deschide drumul noului Symbian^3, un sistem de operare care trebuie să se bată cu Android şi iOS, acestea din urmă deja mature şi cu priză la public.

Primele impresii

Nokia N8

Symbian^3 - încă o încercare ratată?

Symbian-ul a trecut prin numeroase etape de-a lungul anilor, cele mai multe încheiate cu succes - nu degeaba Nokia a ajuns să deţină o cotă de piaţă de aproximativ 40% pe piaţa sistemelor inteligente. Acest procent însă, pentru un utilizator cu pretenţii, nu mai înseamnă astăzi nimic, după ce, cu Symbian 5th Edition, gigantul finlandez a ratat în a se impune la vârf cu un sistem modern, optimizat pentru telefoanele touch.

Va readuce oare Symbian^3 faima finlandezilor şi admiraţia pasionaţilor de telefoane? Înclin să cred că nu.

După zile întregi de utilizare atentă, am ajuns la concluzia că Symbian^3 este un sistem bun, dar care pică testul de popularitate. Interfaţa, deşi pune la îndemână opţiuni de personalizare avansate, îmi dă tot timpul senzaţia că este încărcată. Iar acest lucru nu face decât să ducă la disconfort în utilizare. Singura soluţie este să o păstrezi pe cât posibil aerisită, sacrificând timp pentru a ajunge din mai mulţi paşi la aplicaţiile dorite.

Iată în clipul de mai jos o prezentare video a interfeţei grafice de pe smartphone-ul N8.

Nokia N8 se face remarcabil pe alte căi

Lăsând la o parte părerile pro şi contra asupra platformei de operare şi interfeţei pe alocuri rudimentare, Nokia N8 are un cuvânt greu de spus când vine vorba de multimedia: camera foto de 12 MP este cea mai performantă din câte am văzut pe un telefon (vom vedea dacă îşi va păstra supremaţia şi după ce vom testa Samsung Galaxy S), oferindu-ne fotografii comparabile şi chiar mai bune decât unele camere compacte. Iar filmările High Definition sunt cireaşa de pe tort. Un astfel de device, câtă vreme nu ai pretenţii profesionale, este companionul multimedia ideal.

Player-ul audio/video este şi el unul de top, chiar dacă hardware-ul lasă de dorit pe partea de procesare. Codec-urile preinstalate permit rularea fluentă a filmelor HD, deşi procesorul are o frecvenţă de doar 680 MHz, iar memoria RAM numără 256 MB. Rivalul Galaxy S şi alţii din categoria de top au procesoare tactate la 1 GHz şi 512 MB RAM.

Nokia N8 poate reda chiar direct pe LCD TV conţinutul video, fiind dotat cu un port mini-HDMI. Cei 16 GB interni sunt suficienţi pentru a stoca măcar trei mkv-uri de 4 GB. Memoria poate fi extinsă până la 48 GB, dacă în slotul microSD introduci un card de 32 GB - maximul suportat.

Ce nu mi-a plăcut

Să notăm acum şi câteva aspecte care ar meritau mai multă atenţie din partea Nokia:

  • Bateria de 1200 mAh este slabă pentru un astfel de dispozitiv. Autonomia se limitează la o zi în caz de utilizare intensă. Cu toate acestea, nici rivalii nu rezistă mai mult în condiţii similare, deşi au baterii de 1500 mAh.
  • Tot legat de baterie, menţionăm că această nu poate fi scoasă şi schimbată de către utilizatorul obişnuit - este necesară o intervenţie într-un service autorizat
  • Ecranul are o rezoluţie relativ mică (şi aici ne raportăm tot la concurenţă): 360 x 640 pixeli
  • Sensibilitatea ecranului este ceva mai mică în raport cu iPhone 4 şi Samsung Galaxy S. La fel şi vizibilitatea în lumina puternică a soarelui.
  • Browser-ul Web este destul de greoi de utilizat, necesită mulţi paşi pentru introducerea adreselor, paginile nu sunt randate optim.

Nokia N8

Concluzie: N8-ul este tras în jos de sistem, dar rămâne un telefon de clasă

Nokia N8 scârţie un pic la interfaţă şi are şi câteva inconveniente hardware, dar cu toate acestea străluceşte la capitolul multimedia. Dacă punem totul în balanţă, este clar că micile neplăceri cauzate de aspectul grafic şi utilizare pot fi trecute cu vederea. Important este că N8 face poze de calitate, filmează excelent şi redă filme HD, muzica sună şi ea bine, suportul pentru aplicaţii este solid (nu ca la Android şi iOS, dar în orice caz avem ce şi de unde alege), la fel şi modulele de socializare atât de populare astăzi. Aşadar, un smartphone de clasă pe care îl recomandăm tuturor celor care vor un dispozitiv all-in-one performant.