Nokia N9 – primul smartphone cu sistem de operare MeeGo (Update)

21.06.2011
Nokia N9 – primul smartphone cu sistem de operare MeeGo (Update)

UPDATE 16.00:

Nokia N9 a fost prezentat oficial şi în România, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de companie.

În cadrul evenimentului de prezentare am putut admira şi un exemplar funcţional de Nokia N9, rulând versiunea pentru smartphone a sistemului MeeGo, bazat pe platforma Qt, folosită în prezent pe peste 100 milioane de telefoane Nokia din întreaga lume. Drept urmare, disponibilitatea aplicaţiilor pentru MeeGo nu ar trebui să fie o problemă, platforma software comună înlesnind adaptarea acestora pentru noul sistem de operare.

Nokia N9 se face remarcat printr-o construcţie suplă, lipsită de puncte de îmbinare. Carcasa de tip unibody este confecţionată dintr-o singură bucată de plastic policarbonat, în care toate componentele sunt montate prin spaţiul acoperit în cele din urmă de ecran. Card-ul SIM este instalat într-un compartiment accesibil deasupra ecranului, de unde poate fi accesat fără a fi nevoie sa oprim telefonul.

Pe lângă obţinerea unei greutăţi mai reduse decât în cazul unei carcase metalice, plasticul policarbonat are şi avantajul unei rezistenţe minime la propagarea semnalelor radio, îmbunătăţind calitatea semnalului GSM şi Wi-Fi.

Ecranul AMOLED de 3.9 inch se află în contact direct cu panoul Gorilla Glass, imaginile apărând la acelaşi nivel cu acesta şi nu dedesubt, cum este cazul multor modele smartphone. Finisajul antireflexie a fost optimizat pentru a permite alunecarea uşoară a degetelor pe suprafaţa ecranului şi nu scoate prea mult în evidenţă urmele de amprente.

Deşi probabil nu este în versiunea finală, interfaţa sistemului de operare este redată fluid şi pare bine finisată din punct de vedere estetic. Încărcarea aplicaţiilor la prima utilizare nu este chiar imediată, dar odată deschise acestea rămân în memoria RAM, putând fi readuse în prim plan fără timpi adiţionali de aşteptare.

Din păcate preţul de vânzare nu a fost făcut public, iar despre lansare ştim doar că va avea loc în decursul acestui an.

Nokia N9, primul smartphone bazat pe sistemul de operare MeeGo, tocmai a fost anunţat în Singapore, cu ocazia evenimentului Nokia Communications 2011.

Aşa cum se cuvine unui smartphone bazat pe un sistem de operare modern, Nokia N9 pune la dispoziţie o interfaţă cu totul nouă, controlată în întregime prin gesturi folosind ecranul tactil.

Homescreen-ul constă în trei ecrane / panouri virtuale pe care le putem derula gestual. În panoul Applications ne sunt listate toate aplicaţiile instalate. Panoul Events conţine toate notificările şi mesajele primite de la reţelele de socializare la care suntem logaţi. Panoul cu numărul trei joacă rol de task manager, listând toate aplicaţiile deschise într-o serie de miniaturi. Aici putem utiliza funcţia pinch and zoom pentru a ajusta numărul de aplicaţii vizibile, selectând apoi aplicaţia dorită pentru a continua de unde am rămas.

În afară de butonul Lock Screen şi clapeta pentru ajustarea volumului, ambele poziţionate în lateral, designul lui Nokia N9 este lipsit de butoane. Navigarea se face prin gesturi, trecând degetele peste suprafaţa ecranului pentru comutarea între aplicaţii sau derularea meniurilor.

Sistemul de operare livrat cu Nokia N9 include şi un web browser complet nou, bazat pe tehnologia Webkit 2. Deşi acesta oferă suport complet pentru specificaţiile HTML5, pentru rularea conţinutului bazat pe tehnologie Adobe Flash mai avem de aşteptat.

Avem parte de o versiune nouă de Ovi Maps, cu suport pentru navigare vocală în sistem turn-by-turn. Lista jocurilor preinstalate cuprinde Angry Birds Magic (cu suport pentru tehnologie NFC), Galaxy on Fire 2 şi Real Golf 2011.

Nokia N9 este adăpostit într-o carcasă cu design unibody, realizată din plastic, iar ecranul touchscreen este protejat de Gorilla Glass şi curbat către interior pentru o navigare mai comodă a interfeţei tactile. Ecranul de tip AMOLED măsoară 3.9 inch şi are o rezoluţie de 854 x 480 pixeli.

Spatele carcasei adăposteşte o cameră foto de 8 MP, cu lentile Carl Zeiss şi autofocus, ajutată de un bliţ LED. În afară de poze, putem obţine şi secvenţe video la rezoluţie HD, însoţite de sunet stereo. Tot la capitolul multimedia, N9 integrează tehnologiile Dolby Headphone şi Dolby Digital Plus, cea din urmă în premieră pe un telefon mobil.

Lista facilităţilor mai cuprinde conexiune HSDPA, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth v2.1, receptor GPS, accelerometru şi busolă digitală, respectiv chip NFC pentru plăţi electronice.

Nokia N9 dispune de 1GB memorie RAM şi este oferit în versiuni colorate albastru, roz sau negru, echipate cu16 GB sau 64 GB memorie flash integrată.

Nokia N9 nu a primit încă o dată de lansare, sau un preţ oficial, însă privind pachetul impresionant de specificaţii putem fi siguri că acesta nu va fi pentru toate buzunarele.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News