Nokia 6500 classic, un Nokia 6500 slide devenit candybar

Producătorii importanţi de telefoane mobile îşi permit să facă experimente sau se abată mai mult sau mai puţin de la o anumită linie. Aceste este şi cazul celor de la Nokia, chiar cel mai important producător din această industrie. Finlandezii de la Nokia au cel mai bogat portofoliu de telefoane, unde alături de terminale aşa-zis normale ca design, îşi fac locul o serie de dispozitive deosebite din punctul de vedere al construcţiei.

Nokia 6500 classic, nu este tocmai un telefon clasic, chiar dacă se numeşte aşa. Grosimea, sau mai bine spus subţirimea este primul aspect care îl scoate din sfera terminalelor clasice. Are mai puţin de 1 cm grosime, mai exact 9.5 mm. Este ceea ce vorbitorii de engleză numesc un candybar. Când îl ţii în mână la început ai impresia că ai de a face cu o telecomandă pentru un sistem audio. Tot atunci realizezi că este mai greu decât pare: 94 de grame.

Chiar dacă nu am fost niciodată fanul dispozitivelor mobile ultraslim, trebuie să recunosc că i-am descoperit avantajele chiar din prima zi de testare: stă foarte bine în buzunar. Ba chiar pot să spun că, fiind obişnut cu telefonul meu care are 2 cm grosime, de multe ori eram tentat să verific dacă mai am telefonul în buzunar.

Nokia 6500 classic

Nokia 6500 classic

Tastatura, bat-o vina

În ceea ce priveşte tastatura, pot să spun că nu a fost deloc dragoste la prima vedere. Ba din contră. Cele 12 taste alfa-numerice, chiar dacă ocupă cam un sfert din telefon, par înguste şi greu de folosit. Iar de vină pentru asta sunt plăcuţele metalice ataşate fiecărei taste, în partea de jos. La început, plăcuţele metalice crează confuzie, nu ştii exact dacă sunt plasate între taste pentru a le delimita sau dacă fac parte din ele. Iar asta crează dificultăţii de folosire, cel puţin la început. Şi după 2-3 zile de folosire, mai scap erori de tastare din această cauză.

Nokia 6500 classic

În schimb, controller-ul cu 5 direcţii este cât se poate de ergonomic şi uşor de folosit. Chiar dacă în general prefer joystick-ul, pot să spun că m-am descurcat de minune cu acest controller, care este suficient înălţat deasupra tastelor, pentru a putea fi folosit cu uşurinţă. În ecranul de standby, acesta poate fi configurat să deschidă anumite programe sau funcţii ale telefonului. Fiecăreia din cele patru laturi ale controller-ului, le poate fi atribuit câte un program care să poată fi deschis direct din ecranul de standby.

Cine a ascuns butoanele

Nokia 6500 classic nu are niciun un buton extern. Ar fi fost şi greu probabil să se pună butoane pe o latură care are mai puţin de 1 cm grosime şi care pe deasupra mai este şi rotunjită. Nu are nici clasicul buton de pornire/oprire, această funcţie revenind butonului de terminare a convorbirilor. Singurul element extern este mufa microUSB plasată pe latura de sus. Aceasta va fi folosită pentru toate cele trei tipuri de conexiuni: căşti, alimentare şi cablu de date.

Nokia 6500 classic

Încărcarea bateriei se poate face şi prin conectarea la USB-ul calculatorului. În general, încărcarea prin USB ţine mai mult decât cea de la priză. Nu este cazul acestui model însă, încărcarea prin USB durând aproximativ 2 ore, la fel ca alimentarea de la priză.

În fine, ultimul aspect pe care vreu să-l scot în evindenţă în ceea ce priveşte construcţia telefonului este capacul atipic de pe spate. Acesta cuprinde atât laturile telefonului cât şi o mică parte din faţă. Asta îl face destul de greu de scos. Însă banuiesc că a fost un compromis făcut în cazul unui telefon atât de subţire.