Nokia 7 Plus review: eleganţă pentru gama mid-range

Nokia 7 Plus review: eleganţă pentru gama mid-range
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Este greu să nu te uiţi cu admiraţie la HMD Global, companie formată din foşti angajaţi ai diviziei de mobile din cadrul Nokia, care a adus faimosul brand înapoi în atenţia publicului. Nu numai că smartphone-urile produse de companie sunt comparabile în termeni de performanţă şi construcţie cu modele de top ale altor producători cu renume, însă compania s-a ţinut de promisiunea unui suport software rapid, modelele Nokia fiind printre primele care primesc cele mai noi versiuni de Android. Astfel, Nokia 7 Plus pare pe hârtie o alegere foarte bună pentru un client în căutarea unui smartphone de medie care doreşte să primească o experienţă premium la un preţ nu foarte mare. Să vedem însă dacă Nokia reuşeşte să păstreze nivelul de calitate ridicat pe care l-a demonstrat cu lansările anterioare.

Construcţie, design, ergonomie

Nokia 7 Plus este o versiune îmbunătăţită a unui model care nu a ajuns niciodată în Europa, Nokia 7. Spre diferenţă de fratele său mai mic, 7 Plus vine cu o construcţie metalică, renunţând la carcasa din sticlă. Telefonul are o carcasă din aluminu unibody, care pe partea din spate este acoperită cu un strat de vopsea cauciucată, element de design plăcut din punct de vedere estetic, care ajută şi la o prindere mai bună. Să vezi un telefon care nu alunecă uşor din mână în 2018 este ceva foarte rar.

Lateralele sunt drepte, lucru care asigură din nou o prindere mai bună, iar spre display marginile sunt teşite. Toate aceste elemente sunt realizate pentru a asigura o utilizare confortabilă, în special pentru un telefon atât de mare. Din fericire, HMD Global are şi un simţ estetic dezvoltat, combinând elementele care asigură o ergonomie bună cu un design plăcut. Astfel, fiecare margine, ramă sau element de pe carcasa lui Nokia 7 Plus este vopsit într-o culoare arămie, care în contrast cu negrul predominant sugerează eleganţă. Butoanele de volum şi power, rama camerei foto şi senzorul de amprentă, cât şi ecranul sunt fie colorate complet în această culoare, fie au un contur subtil foarte plăcut.

Telefonul este foarte solid construit, având o greutate care sugerează calitate, oferind senzaţia că ar putea supravieţui unui impact nu foarte puternic cu podeaua. În realitate însă, nu am sugera astfel de „sporturi extreme”. Ecranul pe format 18:9 este acoperit cu sticlă Gorilla de la Corning, care în ciuda faptului că este mai rezistentă decât sticla obişnuită, nu este indestructibilă. Din fericire, faptul că nu avem de a face cu un telefon realizat predominant din sticlă oferă un oarecare confort în utilizare, 7 Plus oferind mai degrabă senzaţia de unealtă, nu de bijuterie scumpă de care trebuie să ai grijă tot timpul.  Din acest motiv probabil Nokia nu a integrat o husă în pachet, asemeni Nokia 8 Sirocco.

Ce a integrat Nokia în 7 Plus este însă un jack pentru căşti, ceva ce rareori mai întâlnim pe telefoanele din 2018. Port-ul USB Type-C este destinat încărcării şi transferului de date, dar acceptă şi căşti cu mufă Type-C, la nevoie. Senzorul de amprentă este foarte bine poziţionat pe partea din spate, central, sub cameră, însă este greu de accesat pentru cei care folosesc telefonul pentru navigaţie sau muzică la volan într-un suport de bord. Până când nu vor integra mai mulţi producători sisteme de recunoaştere facială avansată, cele mai uşor de recomandat telefoane pentru utilizarea în maşină sunt tot cele cu senzor de amprentă pe partea din faţă.

Specificaţii

 • Ecran: 6”, 2.160x 1.080 pixeli, IPS, Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: Android 8.1
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 660
 • Procesor: 4 x Kryo 260 @ 2,2 GHz + 4 x Kryo 260 @ 1,8 GHz
 • Procesor grafic: Adreno 512
 • RAM: 4 GB
 • Stocare: 64 GB
 • Card: da, foloseşte SIM 2, max. 256 GB
 • Date: LTE
 • WiFi: 802.11b/g/n/ac
 • Bluetooth: 5.0
 • USB: Type-C
 • Cameră foto: 12 MP: f/1.8 (1,4nm) + 13 MP f/2.6 (1,0nm), zoom optic 2X, detecţie de fază, optică ZEISS, blitz dual-led, EIS (stabilizare electronică)
 • Filmare video: UHD (3840 x 2160 @ 30 FPS)
 • Cameră foto frontală: 16 MP, f/2.0 (1,0nm), (filmare Full HD)
 • Baterie: 3.800 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 158.4 x 75.6 x 8 mm
 • Senzori: proximitate, accelerometru, lumină ambiantă, giroscop, busolă
 • Altele: GPS, senzor de amprentă, radio FM

Galerie foto

 

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Am zis şi în cazul lui Nokia 8 Sirocco şi trebuie să o spunem şi în cazul de faţă. Telefoanele Nokia sunt puţin în urmă la capitolul design „modern”. Dacă Nokia 8 Sirocco este unul dintre ultimele modele premium cu ecran 16:9 de pe piaţă, Nokia 7 Plus se afţă probabil printre ultimele smartphone-uri mid-range premium cu ecran 18:9 fără decupaj în partea de sus. La 6” în diagonală şi cu o ramă destul de pronunţată sus şi jos, Nokia 7 Plus este semnificativ mai mare decât alte smartphone-uri cu display-uri de dimensiuni similare.

Un avantaj al acestui design este faptul că sunt în continuare mulţi utilizatori care nu doresc să cumpere dispozitive cu „breton”. HMD a ales un panou IPS de calitate pentru Nokia 7 Plus. Acesta nu este cel mai luminos pe care l-am folosit vreodată, însă este destul de puternic pentru a fi folosit fără probleme afară în soare puternic. De asemenea, în ciuda faptului că nu este compatibil cu noul conţinut HDR, acesta afişează culori naturale, nu extrem de saturate şi nici şterse.

Conţinutul video este afişat cu bare negre pe laterale, însă există opţiunea de zoom pentru a acoperi întregul ecran, moment în care părţile de jos şi de sus ale clipului sunt decupate. Din fericire, ecranul nu este curbat, aşa că elementele afişate la margine sunt uşor de văzut şi de apăsat (în cazul butoanelor virtuale).

Performanţă

Nokia 7 Plus este un smartphone mid-range premium din gama superioară, fiind printre puţinele dispozitive de pe piaţă echipate cu chipset-ul Snapdragon 660 de la Qualcomm. În timp ce multe alte companii aleg varianta mai ieftină şi mai puţin performantă, Snapdragon 636, HMD consideră că viteza de procesare în plus merită un cost puţin ridicat.

Adevărul este că în multe dintre situaţiile de utilizare normale, experienţa de pe Nokia 7 Plus este comparabilă cu cea de pe un flagship nou cu Snapdragon 845. Avem de a face cu un procesor rapid, cu memorie RAM mai mult decât suficientă pentru un utilizator obişnuit (4 GB) şi stocare rapidă. Procesorul de imagine din Snapdragon 660 permite înregistrarea video la rezoluţie 4K, iar memoria internă ţine pasul cu acesta pentru a asigura înregistrări fără cadre lipsă.

Probabil singurul punct mai slab este procesorul grafic, care nu este foarte performant decât pe modelele de top din gama Snapdragon 800. Acesta este decent pentru majoritatea jocurilor din Google Play Store, însă va fi pus la încercare în jocuri mai noi şi mai pretenţioase. Întrucât PUBG şi Fortnite sunt acum cele mai interesante jocuri pentru mobil, acestea rulează decent, întrucât beneficiază fie de setări pentru nivelul de detalii şi framerate, fie sunt adaptate automat la configuraţia telefonului. Pentru performanţă de top în astfel de jocuri este necesară însă utilizarea unui smartphone dintr-o gamă superioară.

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 26.460 puncte
3DMark Slingshot Extreme 1.063 puncte
PC Mark Work 2.0 6.275 puncte
AnTuTu 140.918 puncte
Basemark ES 3.1 346 puncte
GeekBench Single-Core: 1.643 / Multi-Core: 5.849
A1SD Read: 188,50 MB/s / Write: 227,98 MB/s

 

Autonomie

Avantajele utilizării unui chipset premium se văd însă şi în alte aspecte ale telefonului, nu doar în cazul performanţei. De exemplu, Snapdragon 660 este un chipset foarte eficient, care nu consumă foarte multă energie raportat la performanţa oferită. Astfel, avem de a face cu un telefon care poate să atingă şi două zile de utilizare normală cu internet pornit tot timpul şi mai multe conturi de social media şi e-mail active.

Chiar şi în utilizare ceva mai „grea”, telefonul reuşeşte să atingă o zi completă de utilizare la o singură încărcare. Având în vedere că HMD a integrat şi tehnologia QuickCharge de la Qualcomm, care alimentează acumulatorul până la 50% în jumătate de oră, la acest capitol Nokia 7 Plus stă foarte bine. Încărcarea wireless i-ar mai lipsi, însă aceasta ar veni cu o serie de compromisuri precum spate din sticlă, cât şi un preţ la raft mai mare. De asemenea, până în prezent, încărcarea wireless a fost rezervată exclusiv smartphone-urilor high-end, aşa că nu ne-am aştepta să găsim aşa ceva pe smartphone-uri mai ieftine.

Software, camera foto şi concluzii

Software

La nivel software, Nokia 7 Plus este foarte similar cu „fratele” său mai mare, Nokia 8 Sirocco. Interfaţa şi funcţionalitatea este aproape identică între cele două modele, diferenţa majoră fiind raportul de aspect 18:9 al telefonului de faţă. Important de reţinut este însă faptul că Nokia 7 Plus este un smartphone Android One, care vine cu sistemul de operare Android 8.1 Oreo în varianta sa standard, fără modificări.

Integrarea în programul Android One asigură şi cel puţin doi ani de actualizări de securitate şi având în vedere că vorbim despre un terminal Nokia, telefonul va primi cel puţin două actualizări majore ale sistemului de operare de la Google. Deja a fost promis noul Android P pe toate dispozitivele Nokia de pe piaţă, iar anul viitor cu siguranţă va urma şi Android Q/Android 10.

Deja majoritatea aplicaţiilor au suport pentru ecrane înalte, deci trecerea de la un Nokia 8 Sirocco sau un telefon 16:9 din generaţia anterioară la Nokia 7 Plus nu va fi problematică din acest punct de vedere. În rest, avem un telefon standard, cu toate aplicaţiile Google pre-instalate, care beneficiază doar de Google Assistant, nu şi de alţi asistenţi mai mult sau mai puţini utili, cât şi de o interfaţă uşor depăşită. Nici măcar Google nu mai foloseşte interfaţa „stock” pe telefoanele sale din gama Pixel.

Camera foto

Cei care au aruncat un ochi peste lista de specificaţii tehnice ale lui Nokia 7 Plus şi le-au comparat cu cele de pe Nokia 8 Sirocco au realizat probabil un lucru foarte interesant: cele două dispozitive au sisteme de cameră absolut identice la nivel hardware.  Fiind vorba şi despre acelaşi Android „curat”, nici software-ul nu diferă. Astfel, imaginile realizate cu cele două dispozitive ar trebui să fie identice, chiar dacă acesta costă cât jumătate din preţul modelului premium, nu?

Ei bine în mare parte răspunsul este „aproape”. Chiar dacă sistemul dual-camera este identic, procesorul de imagine de pe Snapdragon 660 este puţin diferit. Vorbim despre un procesor Spectra 160, un model foarte performant, care în teorie ar trebui să fie puţin mai lent şi care oferă suport pentru camere cu maximum 24 megapixeli, faţă de cei 32 megapixeli de pe Snapdragon 835.

Întrucât HMD nu a apelat la un sistem de camere foarte avansat în comparaţie cu ce găsim pe alte modele de pe piaţă, funcţii precum HDR Video şi detecţie facială accelerată hardware care se găsesc pe procesorul de imagine Spectra 180 din Snapragon 835 oricum nu sunt utilizate, iar acestea sunt singurele avantaje reale pe care modelul superior le are. Totuşi am putut observa câteva diferenţe relativ minore între fotografiile celor două telefoane.

Ar putea fi vorba despre un efect placebo, însă parcă imaginile realizate cu Nokia 7 Plus în aceleaşi condiţii şi în mare parte în aceleaşi locaţii păstrează mai puţine detalii decât cele de pe Nokia 8 Sirocco. Acest lucru este evident însă doar atunci când începi să cauţi diferenţele, la prima vedere acestea părând aproape identice. Am observat de asemenea mai multe fotografii focalizate greşit decât pe modelul mai scump şi câteva fotografii mai „mişcate” în ciuda faptului că ambele folosesc acelaşi sistem de stabilizare electronică.

De altfel, aceasta este probabil cea mai mare problemă a lui Nokia 7 Plus. Lipsa stabilizării optice, lucru care face fotografierea pe timp de noapte foarte complicată, iar rezultatele sunt de multe ori destul de „murdare”, o consecinţă a faptului că avem de a face cu senzori relativ mici, cu o plajă dinamică destul de limitată în comparaţie cu modelele de top ale concurenţei.

Pentru reţele de socializare fotografiile realizate cu Nokia 7 Plus vor fi decente spre bune, în timp ce pentru uz personal pentru un album foto va fi nevoie de puţin mai multă atenţie atunci când fotografia este realizată. Chiar dacă performanaţa foto nu este 100% la nivelul Nokia 8 Sirocco, nu merită „upgrade-ul” la modelul mai scump doar pentru poze puţin mai bune. Dacă nu vă interesează ecranul OLED 16:9, procesorul mai puternic sau încărcarea wireless, ar trebui să rămâneţi la 7 Plus ca dispozitiv premium din gama Nokia.

Concluzii

Nokia 7 Plus, asemeni Nokia 8 Sirocco (şi alte câteva modele de smartphone-uri de la producători mai mult sau mai puţin consacraţi) este un model de tranziţie. Design-ul cu ecran 18:9 a fost depăşit foarte repede în industrie în favoarea display-ului cu „breton”, însă asta nu înseamnă că nu există un public pentru acest model.

Oricine doreşte experienţa Android de bază, fără interfeţe personalizate şi fără aplicaţii extra instalate din fabrică, care vrea un dispozitiv cu actualizări rapide, o cameră decentă şi materiale de construcţie foarte bune, ar trebui măcar să ia în calcul Nokia 7 Plus pentru segmentul mid-range premium.

Părţi pozitive

Ecran fără decupaj
Construit din materiale premium
Oferă performanţă peste medie
Raport bun calitate/preţ

Părţi negative

Camera foto nu impresionează
Design-ul pare puţin învechit

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult