Nokia acuză din nou Apple că a folosit tehnologie brevetată fără licenţă

23.12.2016
Nokia acuză din nou Apple că a folosit tehnologie brevetată fără licenţă

Nokia cheamă din nou în instanţă Apple pentru încălcarea de brevete legate de tehnologiile integrate în dispozitivele iPhone, la mai bine de cinci ani după ce companiile au ajuns la o înţelegere tot în instanţă. Compania finlandeză pretinde că Apple foloseşte tehnologii pe care nu le-a inventat fără să plătească licenţă, încălcând astfel brevetele Nokia. Apple susţine însă că Nokia refuză să ofere acces la tehnologia brevetată într-un mod acceptabil, pretinzând o taxă mult mai mare decât ar trebui.

Nokia susţine că Apple a folosit fără să licenţieze 32 de brevete care acoperă tehnologii folosite pentru dezvoltarea  sistemului de operare, a înregistrării de materiale video, a display-ului, interfeţei, antenelor şi cam orice altă componentă a unui iPhone. Nokia a depus plângeri în trei oraşe din Germania, cât şi în Texas. Apple a răspuns cu chemarea în instanţă a reprezentanţilor Nokia în California, sub pretextul că Nokia a refuzat să ofere licenţă pe anumite brevete pentru care exista deja o înţelegere, cerând taxe în plus pentru utilizarea lor, încălcând astfel contractul stabilit anterior.

Se pare că Apple nu va încerca să rezolve această problemă prea repede, întrucât probabil că deţine destule resurse pentru a se lupta cu avocaţii Nokia pentru mulţi ani de acum înainte. De asemenea, până la soluţionarea acestui caz, Apple va continua să producă şi să vândă dispozitive iPhone folosind tehnologiile brevetate de Nokia, ca şi până acum.

Întrucât în 2011 procesul s-a terminat cu plata a aproximativ 720 milioane de dolari către Noklia, probabil că acum compania finlandeză se aşteaptă să primească o sumă similară sau chiar mai mare din partea Apple, în cazul în care câştigă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult