Nokia Lumia 735 review

Nokia Lumia 735 review
Construcţie, design, ergonomie

În cadrul expoziţiei IFA Berlin 2014, Microsoft a lansat noile telefoane Lumia 730/735 şi 830, completând astfel portofoliul curent de terminale Windows Phone 8.1 cu două modele din gama intermediară. Plasat între ieftinele Lumia 530 şi 630 şi vârful de gamă Lumia 930, noul Lumia 735 este un telefon din gama intermediară care se remarcă printr-un preţ destul de rezonabil de circa 1000 de lei şi o cameră foto frontală de 5 MP dedicată amatorilor de selfies.

Construcţie, design, ergonomie

Din punct de vedere vizual, Lumia 735 marchează întoarcerea la emblematicul design care a debutat odată cu defunctul Nokia N9. La fel ca acesta, sau ca urmaşii săi Lumia 800, Lumia 900 sau Lumia 920, noul terminal Microsoft foloseşte aceeaşi combinaţie de elemente care a devenit celebră în acest interval de timp: muchii semicilindrice, capete tăiate drept şi spatele neted uşor teşit către extremităţi.

După cum se observă, Lumia 735 a abandonat butoanele capacitive pentru a permite reducerea costurilor de producţie, telefonul folosind, la fel ca modelele 530 sau 630, butoane virtuale afişate pe ecran. Din acest motiv, partea frontală este extrem de simplă, singurele detalii care se pot remarca fiind obiectivul mai mare al camerei frontale, sigla Nokia şi rama fină din plastic negru care înconjoară ecranul.

Nokia Lumia 735: un design tradiţional al familiei Lumia

Spre deosebire de predecesorul Lumia 720, noul Lumia 735 oferă un capac detaşabil colorat care poate fi înlocuit în funcţie de preferinţele personale. Din acest motiv, construcţia este similară celei remarcate la Lumia 820 sau Lumia 520, elementul de rezistenţă al corpului fiind ecranul şi carcasa internă din plastic, în timp ce capacul detaşabil este un simplu înveliş protector menit să asigure forma finală. Sub acest capac se găsesc bateria detaşabilă şi locaşurile NanoSIM şi MicroSD.

Nokia Lumia 735: un spate neted şi aproape plat

Învelind atât marginile cât şi spatele, capacul este fabricat dintr-o singură bucată de policarbonat subţire. Deoarece acesta se fixează bine de carcasa interioară de protecţie, capacul pare însă mai rigid decât este în realitate, impresia lăsată fiind una bună. Un alt detaliu pozitiv este faptul că, în ciuda volumului risipit de capacul şi bateria detaşabile, Microsoft a reuşit totuşi să înghesuie în cei 8,9 milimetri ai carcasei şi o antenă NFC şi bobina sistemului de încărcare wireless Qi.

Nokia Lumia 735: Nano SIM, MicroSD, NFC şi încărcare wireless Qi

Economiile făcute pentru atingerea unui preţ de producţie cât mai mic se observă şi atunci când privim proeminentele butoane laterale. Fabricate tot din material plastic, acestea au finisaje bune, însă nu strălucesc din nici un alt punct de vedere. Mai mult, se remarcă şi dispariţia butonului dedicat al camerei foto, acesta fiind înlocuit de un banal buton software plasat în Action Center.

Nokia Lumia 735: butonul pentru camera foto a dispărut

Spatele carcasei este extrem de simplu, remarcându-se doar grila mică a difuzorului, camera foto principală, un bliţ banal cu LED şi perforaţia aproape invizibilă a microfonului secundar. Restul detaliilor se încadrează în aceeaşi notă de minimalism, carcasa mai oferind doar un conector Micro USB în partea inferioară şi unul audio jack de 3,5 milimetri în partea superioară.

Nokia Lumia 735: un profil subţire fără prea multe detalii

Deşi Lumia 735 este un telefon cu un preţ care depăşeşte doar cu puţin pragul de 1000 de lei, calitatea construcţiei este bună. Carcasa internă îi oferă o rigiditate excelentă, butoanele nu au joc deranjant, iar combinaţia dintre masă, volum şi formă este foarte bună deoarece terminalul pare mai mic şi mai uşor decât este în realitate.

Singurul aspect care nu prea ne-a plăcut este sistemul de prindere a capacului detaşabil, acesta fiind prea slab în partea superioară. Vrând probabil să evite problemele modelului Lumia 820, care a oferit un capac ferm dar totodată şi foarte greu de desfăcut, Lumia 735 foloseşte un sistem de prindere ceva mai flexibil. Acesta se achită bine de sarcini în părţile inferioare şi de mijloc, însă cele două colţuri superioare pot aluneca prea uşor din poziţia normală, ceea ce strică puţin impresia favorabilă lăsată de carcasă.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Din momentul în care sistemul de operare Windows Phone a devenit compatibil cu ecranele Full HD, producătorii au putut implementa panouri HD pe modelele mid-range fără a-şi penaliza produsele de vârf. După Lumia 1320, noul Lumia 735 este cel de-al doilea terminal Windows Phone din gama intermediară care face trecerea la rezoluţia HD, iar combinaţia dintre diagonala de 4,7” şi rezoluţia de 1280 x 720 pixeli permit atingerea unei densităţi de 312 pixeli care este mai mult decât onorabilă pentru acest segment de preţ.

Nokia Lumia 735: ecran AMOLED de 4.7

Panoul ales de Microsoft este unul de tip AMOLED cu matrice PenTile, densitatea suficient de ridicată făcând ca artefactele acestui tip particular de ecran să fie ignorabile. Ecranul oferă un nivel de negru şi contrast excelente şi o luminozitate bună, iar stratul de polarizare ClearBlack asigură şi o lizibilitate ridicată în lumina solară directă. Calibrarea implicită este cam agresivă, însă cei care doresc culori mai apropiate de cele naturale au la dispoziţie un modul software unde pot modifica temperatura, nuanţa şi saturaţia ecranului.

Platforma hardware este construită în jurul unui procesor Qualcomm Snapdragon 400, cipul MSM8926 oferind patru nuclee de procesare ARM Cortex-A7 cu o frecvenţă de 1,2 GHz şi un nucleu grafic Adreno 305. Un produs mid-range arhicunoscut, acest cip nu poate oferi puterea de procesare de care ne-am bucurat atunci când am testat Lumia 930, însă este suficient de voinic pentru a oferi acelaşi nivel de performanţă pe care l-am remarcat la modelele de vârf din generaţia anterioară precum Lumia 925 sau Lumia 920. Ţinând cont şi de cerinţele ceva mai scăzute ale platformei software Microsoft, acest lucru se traduce printr-o experienţă bună în utilizare indiferent de natura aplicaţilor folosite.

 • Ecran: 4,7”, 1280 x 720 pixeli, AMOLED, ClearBlack, Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: Windows Phone 8.1 Update 1
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8926)
 • Procesor: ARM Cortex-A7, 1,2 GHz, quad-core
 • Procesor grafic: Adreno 305
 • RAM: 1 GB
 • Memorie: 8 GB
 • Card: MicroSD, 128 GB max
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 4.0, A2DP
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 6,7 MP, senzor 1/3.4”, F/1.9
 • Filmare video: 1080p30
 • Cameră foto frontală: 5 MP, F/2.4
 • Baterie: 2200 mAh
 • Dimensiuni: 134,7 x 68,5 x 8,9 mm
 • Greutate: 134 grame
 • Altele: NFC, încărcare wireless Qi, Nano SIM

Lumia 720 a fost campionul autonomiei din generaţia anterioară de telefoane Nokia, iar Lumia 735 preia ştafeta şi impresionează şi el la acest capitol. Combinaţia dintre platforma hardware cu consum energetic redus şi bateria cu o capacitate de 2200 mAh i-a permis terminalului să atingă o autonomie medie de circa 41 de ore, ceea ce înseamnă că destui utilizatori se vor putea bucura de două zile de libertate. Această perioadă a fost obţinută într-un regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp total de ecran de circa patru ore.

Software, telefonie

Software, telefonie

Lumia 735, fratele sau Dual SIM Lumia 730 şi mai marele Lumia 830 sunt primele terminale care folosesc Windows Phone 8.1 Update 1 şi actualizarea proprietară Lumia Denim. Deoarece noutăţile din Windows Phone 8.1 au fost prezentate odată cu Lumia 930, ne vom concentra doar pe ce este cu adevărat nou.

Odată cu Update 1, sistemul de operare Windows Phone 8.1 oferă posibilitatea creării de directoare Live Folders, acest artificiu împăcând prea puţin spaţiosul Start Screen şi enervant de lunga listă a aplicaţiilor instalate. Aceste Live Folders pot fi create prin tragerea unui Live Tile peste altul şi, dacă implementarea nu este prea atrăgătoare din punct de vedere grafic, măcar este funcţională.

Cea de-a doua noutate este App Corner, un mediu izolat în care puteţi activa doar anumite aplicaţii şi setări. Utilă în cazul în care oferiţi telefonul unei persoane străine şi nu doriţi ca aceasta să-şi bage nasul acolo unde nu trebuie, App Corner suplineşte astfel lipsa conturilor multiple de utilizator.

Pe lângă aceste două noutăţi, actualizarea Lumia Denim se laudă cu algoritmi mai buni de procesare foto în lumina scăzută şi iniţializarea mai rapidă a camerei foto, celelalte noutăţi precum captura 4K sau Rich Capture nefiind disponibile însă pe acest telefon.

La fel ca celelalte terminale Nokia din generaţia actuală, şi Lumia 730 include serviciul SensorCore. Pe lângă funcţia de pedometru, acesta este folosit acum şi pentru apelarea vocală a asistentului digital Microsoft cu fraza „Hey, Cortana”. Celelalte noutăţi includ posibilitatea de setare a pauzei pentru alarmă, suport VPN pentru L2TP cu IPsec, îmbunătăţiri pentru Internet Explorer şi opţiunea de ştergere sau retrimitere a unor SMS-uri individuale dintr-o conversaţie. Din păcate, la fel ca Lumia 920, nici Lumia 730 nu include suport pentru aplicaţia pentru notificări Glance.

Nokia Lumia 735: butoane software pentru Windows Phone

Software nu este perfect în acest moment, în toată perioadă de utilizare confruntându-ne cu mici probleme. Mai întâi de toate, faimoasa problemă Invalid SiM, cu care s-au confruntat ocazional şi alte terminale actualizate la Windows Phone 8.1, este încă prezentă. La acesta se adaugă stabilitatea browser-ul Internet Explorer, care nu este capabil să ruleze Browsermark 2.1 fără să se blocheze, si două reporniri din senin ale sistemului de operare.

Lumia 730 îşi îndeplineşte cu brio funcţia de telefon, chiar dacă nu se poate spune că se remarcă cu adevărat la vreun capitol. Casca are un volum ridicat şi o fidelitate mulţumitoare, în timp ce sistemul cu două microfoane are un volum bun şi o fidelitate ridicată. Micul difuzor de pe spate are un volum neaşteptate de ridicat şi, deoarece este amplasat în zona uşor teşită a capacului posterior, nici nu este obturat complet dacă aşezăm telefonul cu faţa în sus. Fidelitatea lui nu este însă prea grozavă, acesta fiind bun pentru redarea tonurilor de apel sau a vocii, dar nu şi pentru redarea media.

Captură foto şi video

Captură foto şi video

La fel ca predecesorul său direct, şi Lumia 735 oferă o cameră foto cu o combinaţie ceva mai stranie de componente. Aceasta include un senzor mic de 1/3,4” şi rezoluţie de numai 6,7 MP (6 MP în modul 4:3), dar îl împerechează cu un obiectiv foarte luminos cu diafragmă F/1.9, care este întrecut doar de modelul F/1.8 de pe Vivo Xshot. Această cameră foto este secondată de un partener frontal cu senzor de 5 MP şi obiectiv F/2.4, Lumia lăudându-se astfel ca este unicul terminal Windows Phone dedicat amatorilor de selfies.

Nokia Lumia 735: o cameră foto cu obiectiv F/1.9

Camera foto principală este, după cum era previzibil, un amestec de lucruri bune şi rele. Pe de o parte, se remarcă culorile foarte frumoase, contratul puternic, expunerea bună şi nivelul suficient de ridicat de detalii. Pe de altă parte însă, micul senzor este cam zgomotos şi are o dinamică modestă. Deoarece rezoluţia senzorului este mică, camera foto pierde multe detalii fine, iar zonele în care acestea ar avea o şansă de supravieţuire sunt uneori distruse de algoritmii de atenuare a zgomotului.

Deşi avem de-a face cu o cameră foto destul de banală, obiectivul luminos salvează parţial captura în lumină slabă. Atunci când nivelul sensibilităţii urcă prea sus, senzorul mic şi zgomotos nu are nici o şansă, iar imaginile capturate în întuneric sunt slabe. În lumina stradală, obiectivul luminos îi permite însă senzorului să se oprească la ISO 800, iar rezultatele sunt surprinzător de clare şi curate pentru un telefon din această gamă de preţ. Deşi fac parte din categorii diferite, Lumia 735 aminteşte oarecum de HTC One M7 sau One M8 deoarece oferă o cameră foto bună cu rezoluţie mică, ceea ce-l face apt pentru partajarea pe reţelele de socializare, însă nu şi pentru o altă activitate mai serioasă.

Captura video se încadrează în nota la care ne-am fi aşteptat. Fişierul 1080p/30 cu bitrate de 19 Mbps oferă culori frumoase, un nivel de detalii bun şi o imagine extrem de stabilă, însă se remarcă negativ aceeaşi focalizare continuă agresivă cu reajustări dese care ne-a scos din sărite la Lumia 930 şi sunetul monofonic neimpresionant.

Eşantion înregistrare video Full HD (ZIP, 110MB)

Camera frontală este însă bună, aceasta situându-se cam la acelaşi nivel de calitate cu modului similar de 8 MP de pe Huawei Ascend P7. Senzorul de 5 MP reuşeşte să captureze un nivel bun de detalii, iar culorile şi expunerea sunt la înălţime şi permit captura unor autoportrete de bună calitate. Software-ul dedicat Lumia Selfie oferă în plus câteva opţiuni care permit alegerea unor efecte, a unor colaje şi a unor rutine inteligente pentru ajustarea dimensiunii ochilor, a zâmbetului, a culorii tenului şi alte artificii de aceeaşi natură.

Aplicaţia foto principală este bine-cunoscuta Lumia Camera (fostă Nokia Camera), aceasta oferind opţiuni pentru controlul deplin care includ ajustări pentru ISO, timp de expunere, luminozitate, white balance, focalizare manuală, bracketing şi timer. Aplicaţia a fost însă optimizată, noul produs inclus acum în actualizarea Denim oferind o viteză mai mare de iniţializare şi focalizare. O noutate este şi Live Images, care capturează o secvenţă video de o secundă înaintea declanşării foto efective, însă aceasta nu pare a avea alt rost în afară de cel estetic.

Redare media, GPS, concluzii

Redare media, GPS, concluzii

Telefoanele din gama medie şi inferioară de preţ oferă arareori o redare audio în căşti de bună calitate, însă Lumia 735 este o fericită excepţie. Dincolo de un zgomot de fond puţin cam mare, se remarcă volumul foarte puternic, sunetul echilibrat care n-are nevoie de nici o egalizare suplimentară, distorsiunile reduse şi fidelitatea bună. Procesarea audio este ajutată de un egalizator cu şapte benzi şi de opţiunea Vorutal Surround pentru spaţializarea fluxurilor stereo.

Începând cu Windows Phone 8.1, vechiul hub Music + Videos a fost înlocuit de două aplicaţii separate pentru muzică şi filme, acestea nemaifiind nici incluse în cadrul sistemului de operare, ci oferite prin intermediul Windows Phone Store. Dincolo de separarea lor, acestea nu aduc însă prea multe noutăţi.

În cadrul aplicaţiei Music, fişierele audio vor fi sortate după autor, album sau gen. Interfaţa de redare efectivă este simplă, dincolo de taguri şi CoverArt mai fiind oferite doar butoanele de Play/Pause, Back, Forward, Shuffle, Repeat şi cel pentru crearea listelor de redare. Atât în aria de notificare, cât şi în Lock Screen, sunt oferite butoane pentru controlul redării. Aplicaţia Video este şi mai săracă, aceasta oferind doar butoane pentru controlul redării şi un Pan and Scan simplu. La fel ca în cazul tuturor celorlalte telefoane Windows Phone , suportul pentru codec-uri este sărac şi va trebui să alegeţi aplicaţii alternative pentru redare sau să recomprimaţi fişierele dorite.

Modulul GPS din cipul Qualcomm oferă o prestaţie bună, acesta neremarcându-se însă prin ceva deosebit. Localizarea la rece sau la cald este foarte rapidă iar precizia este bună, însă semnalul are ceva probleme în zonele urbane cu clădiri înalte. Modulul GPS este secondat de aplicaţia de orientare HERE Maps şi de soluţia de navigaţie HERE Drive+, care oferă hârţi, voci şi calcularea traseelor în modul offline, ceea ce face din acest produs un partener bun pentru orientare sau navigaţie.

Concluzii

Deşi a părut cam anost la prima vedere, Lumia 735 s-a dovedit a fi o surpriză plăcută. Oferit la un preţ puţin peste 1000 de lei, acesta oferă un ecran AMOLED bun, o platformă hardware suficient de puternică, o cameră foto frontală de bună calitate, o carcasă uşoară cu ergonomie bună şi o autonomie excelentă. Terminalul are unele mici deficienţe, cum ar fi rezoluţia cam mică a camerei foto sau sistemul de prindere al capacului insuficient de bine testat, însă acesta rămâne oricum un produs atrăgător pentru cei aflaţi în căutarea unui terminal mid-range Windows Phone.

Părţi pozitive

Autonomie
Dimensiuni şi greutate
Ecran AMOLED bun
Camera foto frontală
Redare audio

Părţi negative

Rezoluţia cam mică a camerei foto principale
Mici buguri software
Mici deficienţe de construcţie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News