Nvidia Tegra 2 şi Samsung Hummingbird - testate în jocuri 3D

Procesoarele mobile regăsite în cele mai avansate dispozitive smartphone şi tablete ale momentului sunt capabile de performanţe uimitoare în ceea ce priveşte accelerarea 3D, depăşind cu mult cerinţele necesare pentru rularea sistemului de meniuri sau joculeţele 3D cu care au fost obişnuiţi până acum utilizatorii telefoanelor mobile.

Fiind create având drept referinţă versiunile mai sofisticate existente în acceleratoarele grafice pentru PC, cele două procesoare oferă suport pentru specificaţiile Open GL 2.0 PRO, fiind astfel capabile să ruleze şi unele jocuri 3D dezvoltate iniţial pentru PC.

Chiar dacă este oarecum dificil de controlat folosind interfaţa tactilă a unui telefon sau tabletă, jocul Quake 3 oferă o modalitate excelentă de testare a performanţelor celor două platforme, într-un mediu 3D dinamic şi suficient de complex pentru solicita pe deplin nucleul grafic, procesorul şi memoria RAM.

Testarea a fost desfăşurată folosind tableta Samsung Galaxy Tab pentru platforma Hummingbird şi Viewsonic G Tablet pentru platforma Nvidia Tegra 2, ambele capabile să ofere o rezoluţie nativă a ecranului de 1024 x 600 pixeli.

Aşa cum ne-am fi aşteptat de la o companie responsabilă de crearea unora dintre cele mai sofisticate şi performante acceleratoare grafice pentru PC, nucleul grafic oferit de platforma Nvidia Tegra 2 este mai rapid decât nucleul SGX 540, creat folosind tehnologiile PowerVR. Sporul de performanţă nu este însă suficient pentru o departajare clară, platforma Tegra 2 oferind în jocul Quake 3 doar cu 10% mai multă performanţă 3D.

Rezultatele oferite de GLBenchmark 2.0 departajează ceva mai categoric platforma Nvidia Tegra 2, măsurând un avantaj de 30% în faţa platformei Samsung Hummingbird.

Cel puţin din punct de vedere al performanţelor 3D, platforma Nvidia Tegra 2 se prezintă drept cea mai bună alegere pentru amatorii de jocuri pe telefoanele cu sistem Android, însă rămâne de văzut dacă nu cumva sporul de performanţă oferit de nucleul grafic vine cu preţul unei penalizări asupra autonomiei bateriei.