OPPO şi Xiaomi prezintă viitorul telefoanelor mobile: camera integrată în display, fără decupaje

03.06.2019
OPPO şi Xiaomi prezintă viitorul telefoanelor mobile: camera integrată în display, fără decupaje

Tehnologia care va asigura „moartea” decupajelor în display sau soluţiilor alternative de a monta camera frontală a smartphone-urilor este foarte aproape. Două companii chineze au publicat clipuri video în care demonstrează existenţa de smartphone-uri prototip care au camera foto integrată în display, invizibile în utilizare normală. Este vorba despre OPPO şi Xiaomi, care par să se pregătească de lansarea primelor dispozitive cu ecrane complete, fără camere pop-up cu mecanisme complicate şi fără decupaje inestetice.

Prima companie care a publicat un clip demonstrativ pe Weibo a fost OPPO, care între timp l-a postat şi pe contul său oficial de Twitter. Conform vice preşedintelui Brian Shen, acesta este primul dispozitiv al companiei care integrează o cameră foto frontală sub panoul display-ului. Clipul demonstrativ prezintă telefonul în funcţionare normală, cu toţi pixelii afişaţi în partea de sus a ecranului, după care este pornită aplicaţia de cameră.

 

 

Partea de sus a ecranului devine neagră, probabil pentru a nu transmite lumină de la ecran în senzorul foto, iar o animaţie scurtă încercuieşte zona în care camera este poziţionată. Pentru a demonstra că într-adevăr camera foto este integrată în display, un deget este poziţionat deasupra camerei pentru a vedea în timp real că tehnologia funcţionează.

Declaraţiile lui Brian Shen de la OPPO sugerează însă că momentan camerele foto de acest gen nu vor fi la fel de performante precum cele tradiţionale, care nu au alte straturi în plus deasupra obiectivului:

„În stadiul actual, este greu pentru camerele poziţionate sub display să ofere aceleaşi rezultate precum cele normale. Cu siguranţă calitatea opticii scade. Totuşi, nicio tehnologie nouă nu atinge perfecţiunea imediat.”

Ce nu este clar din această declaraţie este intenţia companiei de a lansa dispozitive care să folosească tehnologia în acest stadiu. Vom vedea oare mai întâi telefoane cu cameră sub display de calitate mai slabă, iar în timp acestea vor evolua pentru a oferi calitate superioară, sau va trebui să aşteptăm mai mult timp până când tehnologia este maturizată în laboratoare?

Având în vedere că la scurt timp după publicarea acestui clip de la OPPO şi Xiaomi a publicat un clip similar, cel mai probabil, cursa pentru lansarea unui dispozitiv de acest gen tocmai a început.

 

 

În clipul publicat de Xiaomi, înregistrat în urmă cu o lună, conform companiei, putem vedea un prototip de Xiaomi Mi 9 cu cameră sub display, alături de un Mi 9 obişnuit. Utilizatoarea telefonului deschide aplicaţia de cameră şi poate fi astfel observată imaginea camerei frontale, afişate pe ecran, în ciuda lipsei unei camere vizibile pe partea din faţă. Şi în acest caz, zona de sus a ecranului devine neagră.

Din păcate pentru fanii telefoanelor premium, aceste tehnologii probabil că vor fi inaccesibile pentru mai mulţi ani. Chiar dacă OPPO, Vivo şi Xiaomi vor lansa astfel de smartphone-uri în China, cu tehnologii încă nematurizate, producători precum Apple, Samsung sau chiar Huawei, vor aştepta până când acestea vor fi mai performante, indiferent dacă design-ul dispozitivelor lor va fi în continuare „demodat”.

O situaţie similară am văzut în cazul senzorilor de amprentă integraţi în ecran, care abia din toamna anului trecut au început să apară pe Huawei şi din această primăvară pe Samsung, în ciuda faptului că unele companii din China ofereau astfel de dispozitive încă de la începutul anului 2018.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult