Oppo testează o nouă generaţie de ecrane „3D waterfall”, curbate pe toate cele patru laturi şi cu senzor de amprentă inclus

15.10.2019
Oppo testează o nouă generaţie de ecrane „3D waterfall”, curbate pe toate cele patru laturi şi cu senzor de amprentă inclus

În timp ce extinderea ecranului pe lateralul carcasei a devenit punct forte în vânzarea noilor modele smartphone cu design waterfall, producătorii acestora nu s-au oprit aici, căutând noi modalităţi pentru acoperirea tuturor cele patru laturi ale carcasei.

Ilustrate de mulţi ani în prezentări create de fani, dispozitivele smarphone cumplet acoperite de ecranul întins pe toate cele patru laturi ale carcasei sunt aproape de realitate, producătorul chinez Oppo brevetând designul care ar trebui să lase în urmă competiţia.

Cei de la Oppo merg puţin mai departe de aspectul estetic, prevăzând şi instalarea de senzori sub suprafaţa activă a ecranului. Astfel, brevetul prevede dotări cum ar fi senzorul de lumină ambientală şi un alt senzor infraroşu poziţionat direct sub ecran, eliminând nevoia unei rame care să irosească spaţiu preţios în jurul acestuia. Primul ar urma să fie responsabil cu ajustarea automată a luminozităţii ecranului, iar al doilea să asigure dezactivarea ecranului atunci când ducem telefonul la ureche în timpul convorbirilor. Designul brevetat de Oppo ar urma să funcţioneze atât cu ecrane OLED, cât şi soluţii de nouă generaţie bazate pe tehnologia Micro LED.

În urmă cu doar câteva luni, Oppo a demonstrat chiar prototipul unui smartăhone cu design waterfall care urma să integreze multe din inovaţiile revetate, însă cu ecranul acoperind doar laturile verticale ale carcasei.

Cert este că Oppo nu este singurul producător care să breveteze conceptul de ecran waterfall cu patru laturi, rivalul Xiaomi obţinând un brevet similar încă din luna februarie. În timp ce detaliile exacte rămân să fie discutate în tribunal, cert este că ambii producători ţintesc lansarea de produse smartphone cu rată de acoperire ecran-carcasă de peste 100%, iar designul waterfall este singura modalitate pentru obţinerea acestui rezultat. Primii competitori, Huawei Mate 30 Pro şi Vivo NEX 3 ating deja acest deziderat, însă deocamdată suntem departe de atingerea limitelor permise de tehnologia ecranelor OLED. Teoretic, inovaţia poate merge până la acoperirea tuturor faţetelor carcasei, rezultând dispozitive smartphone cu adevărat „all-screen”. Dar până acolo, va trebui să ne mulţumim cu inovaţii aduse gradual, pe măsura ce tehnologia permite acomodarea acestora cu rigorile producţiei de masă.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult