Platforma Android oferă suport oficial pentru telefoane pliabile

08.11.2018
Platforma Android oferă suport oficial pentru telefoane pliabile

Nu putem spune că anunţul primului telefon Samsung cu ecran pliabil (care din păcate nu a primit un nume oficial) ne-a surprins. Existau destule zvonuri despre planurile companiei, cât şi confirmări oficiale legate de planurile de viitor ale producătorului coreean. Este surprinzător însă faptul că Google oferă suport pentru astfel de dispozitive încă de pe acum, promiţând că următoare versiune de Android va fi prima construită cu o interfaţă „pliabilă” nativă.

În cadrul Android Developer Summit, Google a confirmat faptul că platform Android va fi dezvoltată începând de anul viitor şi pentru dispozitive cu ecran pliabil. Acest lucru înseamnă că telefonul pliabil Samsung, modelul FlexPai de la Royole şi alte modele care vor fi anunţate în viitorul apropiat, vor putea face tranziţia între modul „telefon” şi cel „tabletă” într-un mod ofarte rapid, întrucât software-ul de bază este deja compatibil, fără a fi nevoie de intervenţia producătorului la nivel software.

Momentan, dispozitivele deja prezentate, precum FlexPai şi Samsung, prezintă două forme diferite. Samsung a folosit abordarea cu două ecrane, unul mic la exterior şi unul mare, pliabil, la interior, în timp ce dispozitivul Royole are un singur ecran mare la exterior. Google promite suport pentru aceste două concepte de ecrane pliabile, promiţând continuitatea aplicaţiilor de pe un ecran mai mic pe unul mai mare.

Google a numit această nouă categorie de dispozitive „Foldables”, adică „Pliabile” şi doreşte ca acestea să reprezinte contopirea între conceptul de smartphone şi tabletă, în dispozitive compacte, care pot fi purtate în buzunar.

Conform Google, Samsung va lansa primul său dispozitiv pliabil, cel prezentat ieri seară, la începutul anului 2019, deci nu ar fi ieşit din comun să aşteptăm acest dispozitiv la CES sau MWC. Începând cu Android Q, toate versiunile sistemului de operare Google vor oferi suport pentru noile dispozitive din gama pliable.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult