Pozele şterse de pe iPhone X nu dispar imediat. Telefonul poate fi „convins” să le afişeze din nou

15.11.2018
Pozele şterse de pe iPhone X nu dispar imediat. Telefonul poate fi „convins” să le afişeze din nou

Doi hackeri au fost recompensaţi de Apple cu suma de 50.000 dolari pentru descoperirea unui bug care permite recuperarea pozelor şi documentelor şterse de pe telefoanele iPhone X.

Participanţi la un concurs de hacking în care sunt căutate vulnerabilităţi ale platformelor iOS şi Android, hackerii Richard Zhu şi Amat Camaau descoperit un exploit care i-ar face geloşi până şi pe cei mai şcoliţi experţi în securitate ai agenţiilor guvernamentale de informaţii. Practic, aceştia au găsit o modalitate pentru a recupera fişiere de pe telefoanele iPhone X, chiar dacă acestea au fost şterse manual de proprietarul telefonului.

Deocamdată, vulnerabilitatea demonstrată în cadrul competiţiei  de hacking rămâne accesibilă, fiind nevoie de o actualizare pentru versiunea de iOS care să o închidă definitiv.

Interesant este că exploit-ul ar putea fi valorificat şi în mod wireless, dacă un hacker experimentat reuşeşte să pătrundă în telefonul conectat la un hotspot Wi-Fi deja compromis. Astfel de incidente s-au întâmplat de multe ori, spre exemplu vedetelor care le-au fost sustrase poze compromiţătoare din memoria telefonului mobil. Acum, lucrurile pot fi duse şi mai departe, fiind posibilă sustragerea inclusiv a pozelor marcate deja ca fiind şterse.

Din punctul de vedere al utilizatorului, atunci când este cerută ştergerea unei poze din memoria telefonului iPhone X, solicitarea este întâmpinată cu mesajul „Această poză va fi ştearsă şi din spaţiul iCloud Photos pentru toate dispozitivele” afişat în dreptul butonului „Ştergere”. În mod implicit, poza este mutată într-un folder numit „Şterse Recent”, în care va rămâne pentru următoarele 40 de zile, pentru eventualitatea în care utilizatorul se răzgândeşte. Exploit-ul vizează tocmai accesarea acestui folder, despre care nu toţi utilizatorii ştiu că există.

Astfel, riscul recuperării neautorizate a fişierelor şterse poate fi evitat golind folderul „Şterse Recent” imediat ce a fost adăugată o poză sau document de care chiar vrem să scăpăm imediat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult