Puzzlephone: un nou concept de smartphone modular

Puzzlephone: un nou concept de smartphone modular

De-a lungul anilor am văzut mai multe concepte de telefoane modulare, cel care pare să aibă cele mai mari şanse de a ajunge pe piaţă fiind Project Ara de la Google. În timp ce gigantul online ne tot amăgeşte cu mici detalii despre Ara şi îşi perfecţionează designul şi software-ul, Circular Design, o companie mai mică din Finlanda, prezintă Puzzlephone. Acesta este un smartphone care poate fi personalizat la nivel hardware, însă este mai puţin ambiţios decât oferta concurentă.

Puzzlephone este un smartphone modular format din trei componente principale. Acestea folosesc denumiri apropiate de organele animalelor, funcţiile lor fiind astfel mai evidente. Totul începe cu „Creierul”, care include platforma hardware şi camera foto/video. Aici găsim procesorul, memoria RAM, spaţiul de stocare şi restul de component care fac telefonul să funcţionele la un nivel fundamental.

„Inima” include bateria, absolut necesară pentru un smartphone, cât şi alte componente electornice secundare. Aici s-ar putea găsi diverşi senzori, antene sau chiar cipuri NFC, lucruri care nu sunt absolut necesare pentru funcţionarea telefonului, dar care adaugă funcţionalitate mai specială. Aceste două componente se vor conecta la „Coloana Vertebrală”. Aceasta este practic şasiul dispozitivului, pe care sunt amplasate alte câteva elemente ale produsului finit. Este vorba despre display, difuzoare audio, cât şi eventualele butoane.

Circular Devices a prezentat acest concept spunând că este aproape de a crea primul prototip al dispozitivului. Planul este ca Puzzlephone să se lanseze oficial pe piaţă în cea de-a doua jumătate a anului 2015, însă acesta este cel mai fericit caz. Pentru a putea duce aceste planuri la bun sfârşit, compania are nevoie de finanţare în plus. Din păcate însă, deşi nu există încă o piaţă pentru asemenea dispozitive, cu siguranţă un proiect precum Ara de la Google va primi mai multă atenţie din partea dezvoltatorilor hardware şi software.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult