Qualcomm ar putea fi anchetată de Uniunea Europeană pentru încălcarea legilor anti-monopol

28.08.2014
Qualcomm ar putea fi anchetată de Uniunea Europeană pentru încălcarea legilor anti-monopol

Qualcomm este o companie care nu mai are nevoie de nici o prezentare, celebrul producător de cipuri radio şi procesoare având o cotă de piaţă consistentă şi fiind un furnizor frecvent de soluţii integrate de vârf pentru producătorii de smartphone-uri. La fel ca alte companii ajunse în poziţii privilegiate, Qualcomm riscă să devină subiectul unei anchete a autorităţilor europene în care se vor analiza reclamaţiile de concurenţă neloială şi abuz al poziţiei de piaţă.

Compania Qualcomm deţine în acest moment 94 de procente din piaţa de cipuri radio şi 64 de procente din piaţa de procesoare sau soluţii integrate pentru terminale mobile. Această poziţie categoric dominantă a pieţei poate fi abuzată, iar sesizarea înaintată autorităţilor europene acum patru ani de către un concurent a apărut din nou pe agenda de lucru a comisiei anti-monopol.

Acum patru ani, producătorul de soluţii radio Icera a acuzat rivalul Qualcomm de încălcarea legilor anti-concurenţiale europene. Compania britanică, ajunsă între timp în posesia NVIDIA, a afirmat la acea vreme că rivalul Qualcomm a încercat să-şi convingă partenerii să nu semneze contracte cu Icera prin ameninţarea impunerii unor taxe de licenţiere şi achiziţie mărite pentru brevetele şi produsele sale.

Conform Reuters, care citează surse anonime apropiate de Comisia Europeană, vechile reclamaţii depuse de Icera ar putea fi baza unei anchete care ar putea începe în această toamnă. Fiind o companie foarte puternică, Qualcomm s-ar putea confrunta cu penalităţi de amploare în cazul în care va fi găsită vinovată în cursul unui eventual proces. Până acum, de legile anti-concurenţiale europene s-au lovit şi alţi giganţi IT, cei mai celebri fiind Intel şi Microsoft. Aceste două companii au cumulat amenzi în valoare de 1,06 miliarde de euro, respectiv 1,64 de miliarde de dolari, aceste procese anti-trust devenind cele mai mari din istoria UE.

Compania Qualcomm nu se loveşte pentru prima oară de probleme legale de mare amploare. Compania a fost implicată în două dispute majore legate de brevete cu rivalii Reliance şi Broadcom, a fost amendată pentru practici monopoliste de către Coreea de Sud, a fost cercetată pentru corupţie de către autorităţile nord-americane şi este investigată în prezent de către autorităţile chineze tot pentru practici anti-concurenţiale. Autorităţile chineze au decis că Qualcomm are într-adevăr o poziţie monopolistă şi a analizat reclamaţiile China Communications Industry Association, compania negociind în acest moment o înţelege amiabilă a cărei eşec s-a putea solda cu amenzi de un miliard de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News