Qualcomm pregăteşte chipseturi pentru smartphone cu funcţii avansate de procesare foto

26.05.2014
Qualcomm pregăteşte chipseturi pentru smartphone cu funcţii avansate de procesare foto

Qualcomm va actualiza întreaga gamă de chipseturi Snapdragon pentru telefoane mobile, adăugând funcţii avansate de procesare imagine şi suport nativ pentru camere foto cu tehnologie dual camera, similare celei folosită de telefonul HTC One M8.

Dacă promisiunile se adeveresc, în perioada următoare am putea avea parte de o revenire a modei telefoanelor cu ecrane 3D şi camere foto 3D, mai performante şi oferite la preţuri mai accesibile decât oricând. Însă nu acestea sunt principala miză, Qualcomm dorind să ofere un procesor dual-camera standardizat care să poată fi inclus pe tablete şi smartphone.

Qualcomm pregăteşte chipseturi pentru smartphone cu funcţii avansate de procesare foto

Echipate cu chipset din noile serii Snapdragon şi modul foto cu sistem dual-camera, viitoarele generaţii smartphone vor putea refocaliza poze deja obţinute pe o zonă la alegere din cadru,  induce efecte de blur în fundal pentru a evidenţia obiectele surprinse în plan apropiat şi chiar transforma pozele 2D obişnuite în imagini 3D, a căror perspectivă de observaţie se schimbă în funcţie de cum înclinăm ecranul telefonului.

Primul pe listă, chipsetul Snapdragon 805 oferă suport pentru procesarea a două imagini simultan, poze sau clipuri video la rezoluţie Ultra HD, obţinute cu 30 cadre pe secundă. În plus, noul chipset oferă funcţie de procesare 3D a zgomotului introdus de cei doi senzori optici şi sistem avansat de stabilizare digitală, capabil să reducă efectul de poză mişcată folosind date trimise de senzorul giroscopic încorporat în telefon.

HTC One M8 - primul smartphone cu sistem dual-camera

Folosit în premieră de HTC, sistemul dual-camera prezent pe modelul One M8 are unele dezavantaje majore, cum ar fi rezoluţia limitată la 4MP. Aparent, noul chipset poate funcţiona în mod dual-camera inclusiv la rezoluţie 16MP, obţinând poze în rafală cu viteza de 15 fps.

În afară de tablete şi smartphone, noile chipseturi Qualcomm vor asigura procesarea imaginii pentru modele avansate de camere foto şi camere video dedicate, cum sunt cele din seria Lytro Illum.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult