ROG Phone – Impresii, accesorii, preţ şi dată de lansare în România [VIDEO]

09.11.2018
ROG Phone - Impresii, accesorii, preţ şi dată de lansare în România [VIDEO]

ROG Phone este unul dintre cele mai puternice smartphone-uri de pe piaţă, conform testelor de performanţă AnTuTu şi totodată unul dintre puţinele smartphone-uri dedicate aproape exclusiv gamerilor, aşa că atunci când am avut ocazia să mergem să vedem dispozitivul în premieră înainte de lansarea lui oficială în România, nu am ezitat. În continuare puteţi afla elementele care deosebesc ROG Phone de alte dispozitive similare din prezent.

ROG Phone – Design

Telefonul de gaming de la ASUS încearcă să păstreze elemente de design ale altor dispozitive din gama Republic of Gaming, spatele fiind decorat cu elemente angulare, camera şi senzorul de amprentă fiind încadrate în forme neobişnuite, angulare, care par a fi inspirate de design-urile monitoarelor şi perifericelor din ultimii ani de la ASUS. Acesta este de asemenea primul smartphone pe care l-am folosit care beneficiază de fante de aerisire, pentru o răcire mai eficientă a chipset-ului.

Totodată, este primul telefon pe care l-am văzut până acum care beneficiază de o zonă iluminată pe partea din spate, logo-ul ROG fiind decorat cu LED-uri RGB compatibile cu sistemul de iluminare Aura de la ASUS. La capitolul conectivitate, avem de a face cu un port USB Type-C, un jack audio şi un port dublu USB Type-C, acesta din urmă fiind utilizat pentru conectarea de accesorii.

Alte particularităţi interesante pentru acest dispozitiv sunt zonele „Air Triggers” de pe laterale (două pe laterala dreaptă şi una pe laterala din stânga), care pot detecta apăsările utilizatorului şi pot fi configurate pentru a fi folosite drept butoane fizice în jocuri.

În cele din urmă, avem de a face cu un display AMOLED Full HD+ pe format 18:9, compatibil cu standardul HDR. Acesta este primul de acest gen de pe piaţă care afişează la 90 Hz, oferind totodată şi o latenţă de numai 1ms, performanţă similară cu cea a monitoarelor de gaming de PC. Acesta pare să afişeze culori plăcute şi este foarte luminos, ceva ce l-ar putea recomanda peste display-ul IGZO de pe Razer Phone, care vine cu frecvenţă de 120 Hz, dar luminozitate foarte scăzută în comparaţie.

Nici sistemul audio nu a fost ignorat, ROG Phone beneficiind de două difuzoare frontale, poziţionate deasupra şi sub display, care sunt destul de puternice şi nu sunt acoperite în utilizare atunci când ţii telefonul în mână când te joci pe el.

ROG Phone – Specificaţii

Ecran 6”, AMOLED @ 90 Hz, HDR, rezoluţie 2.160 x 1.080 pixeli, Gorilla Glass 6
Sistem de operare ROG Gaming X mode UI (Android 8.1 Oreo)
Chipset Snapdragon 845
Procesor octa-core (4 x 2,96 GHz Kryo 385 Gold + 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver)
Procesor grafic Adreno 630
RAM 8 GB
Stocare 128/512 GB
Card nu
Date HSPA, LTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ad (dual-band)
Bluetooth 5.0
USB USB Type-C, USB 3.1
Cameră foto 12 MP (1,4 nm), f/1.8, OIS, LED Flash + 8 MP ultra-wide
Filmare video 3840 x 2160 pixeli @ 60 FPS / 1920 x 1080 pixeli @ 240 FPS
Cameră foto frontală 8 MP, f/2.0 (filmare 1080p @ 30 FPS)
Baterie 4.000 mAh
Dimensiuni 158,8 x 76,2 x 8,7 mm 
Greutate 200 grame
Culori Negru
Altele
NFC, iluminare RGB, senzor de amprentă, jack pentru căşti, display, rezistenţă la apă, Air Triggers

ROG Phone – Software

La nivel software, ASUS a integrat foarte multe elemente dedicate gamerilor, păstrând însă Androidul 8.1 Oreo destul de „curat”. În afară de schimbarea culorilor şi instalarea câtorva funcţii dedicate gaming-ului, interfaţa lui ROG Phone nu este foarte diferită faţă de cea a unui ZenFone 5, de exemplu.

Avem X-Mode, modul de operare dedicat gamerilor, care urcă frecvenţa procesorului la maximum, aplicaţia Gaming Center oferind acces şi la controlul luminiţelor RGB, la controlul accesoriilor şi la setarea diverselor profiluri de utilizare pentru fiecare joc în parte. La nivel de configurare, acesta beneficiază şi de posibilitatea de a asigna diverse zone de pe display care să corespundă cu butoane de pe accesoriile de gaming precum GameVice sau pe Air Triggers şi, de ce nu, pe mouse şi tastatură.

Game Genie este o capabilitate disponibilă atunci când porneşti un joc, de aici putând configura diverse funcţii precum înregistrarea gameplay-ului, pornirea şi oprirea streaming-ului, configurarea butoanelor şi activarea modului de performanţă crescută.

ROG Phone – Accesorii

În cele din urmă, avem accesoriile lui ROG Phone. Acesta vine cu un mic accesoriu de răcire în pachet, care se conectează în port-ul dedicat şi care este echipat cu un LED RGB sincronizat cu cel de pe telefon şi cu un cooler activ, care ajută la răcirea dispozitivului. Nu în ultimul rând, acesta oferă în partea de jos acces la port-urile USB Type-C şi jack audio pentru cei care vor să şi încarce telefonul în utilizare.

Game Vice este un gamepad complet echipat cu butoane de gaming. Acesta se conectează prin mufa USB Type-C la telefon şi transformă ROG Phone într-un dispozitiv nu foarte diferit de un Nintendo Switch. Acesta este însă destul de mare, însă acest lucru îi va bucura pe cei care au probleme cu dimensiunile  Joy-Con-urilor de la Nintendo. Fiind conectat fizic, nu există latenţă în control şi nici posibilitatea de a se deconecta sau rămâne fără baterie.

ASUS a realizat şi ceva numit Twin View Dock, un accesoriu care transformă ROG Phone într-o consolă cu două ecrane identice (OLED). Pot fi astfel rulate două aplicaţii simultan, accesoriul fiind realizat în special pentru streaming, putând avea pe un ecran jocul şi pe altul chat-ul. Acesta nu vine decât cu două butoane de tip trigger pentru control fizic, însă oferă acces la un slot SD de dimensiuni mari, include un acumulator de 6.000 mAh, luminiţe RGB şi un cooler pe partea din spate.

Desktop Dock-ul este dedicat transformării ROG Phone într-un PC. Acesta beneficiază de mufe HDMI şi DisplayPort pentru conectarea unui monitor, Ethernet Gigabit, patru mufe USB 3.0 Type-A pentru conectarea de accesorii (mouse şi tasatatură, de exemplu) şi chiar şi mufe jack separate pentru căşti şi microfon. Cea mai interesantă funcţie a acestui dock este însă posibilitatea de a conecta o mufă USB într-un PC şi posibilitatea de a schimba cu o singură apăsare de buton între utilizarea telefonului sau a PC-ului, fără a mai muta mouse-ul, tastatura, monitorul sau căştile.

Pentru cei care vor doar o experienţă de bază pentru utilizarea în mod „PC” există Professional Dock, cu două USB-uri, HDMI şi un port Ethernet, care oferă aceeaşi funcţionalitate, minus transferul între dispozitive şi mai puţine port-uri de conectivitate.

Ultimul accesoriu important este dock-ul WiGig, dedicat celor care vor să se joace direct pe un televizor. Acesta trebuie alimentat de la o mufă USB sau de la un adaptor de priză şi conectat prin HDMI la televizor. Telefonul poate apoi afişa conţinutul pe televizor în timp real, cu o latenţă de aproximativ 20ms, nu perfectă, dar acceptabilă având în vedere că alternativa este fie conectarea unui fir sau utilizarea Miracast care oferă latenţă de aproximativ 500 ms. Limitarea acestui dock este însă necesitatea de a avea telefonul şi dock-ul în rază vizuală, orice element din decor care ar putea intra între ele fiind de ajuns pentru a bruia conexiunea.

ASUS oferă şi o husă de protecţie din plastic, necesară pentru momentele în care pot apărea accidente, însă incompatibilă cu accesoriile despre care am vorbit deja.

ROG Phone – Disponibilitate şi preţ

ROG Phone poate fi comandat din România chiar acum, la un preţ de pornire de 4.300 de lei. Acest pachet include telefonul şi accesoriul de răcire. Cei care vor pachetul complet vor avea ocazia în curând să cumpere ROG Phone în ediţia de top, cu 512 GB stocare şi toate accesoriile livrate într-un troller dedicat, la un preţ de aproximativ 9.000 lei. Accesoriile vor fi vândute şi separat cândva după lansare, cel mai scump fiind Twin View Dock, care va fi lansat la un preţ de aproximativ 1.100 lei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult