Samsung Electronics a înregistrat cel mai mic profit anual din 2011 până acum, vina îi aparţine diviziei Mobile

29.01.2015
Samsung Electronics a înregistrat cel mai mic profit anual din 2011 până acum, vina îi aparţine diviziei Mobile

Samsung a anunţat ieri rezultatele financiare pentru ultimul trimestru al anului trecut şi pentru întregul an fiscal 2014, şi, după cum am fost deja avertizaţi încă de la începutul acestei luni, compania a fost grav afectată de scăderea performanţelor diviziei de telefoane mobile şi a înregistrat cel mai mic profit din 2011 până acum.

Conform datelor publicate de către companie, Samsung Electronics a înregistrat în 2014 un profit anual de 20,3 miliarde de euro, performanţa înregistrând o scădere masivă de 32 de procente de la valoarea de aproape 30 de miliarde de euro înregistrată în 2013. În acelaşi timp, veniturile au scăzut cu 11 procente, Ultimul trimestru a fost marcat de o uşoară revenire, scăderea înregistrată la capitolul profituri fiind de numai 27 de procente şi atingând valoarea de 4.3 miliarde de euro, însă acesta poate fi considerată o consolare destul de firavă.

Vina acestei scăderi vizibile a performanţelor fiscale îi aparţine diviziei de telefoane mobile şi tablete. Samsung Electronics a anunţat că divizia Samsung Mobile a înregistrat cea de-a cincea scădere trimestrială consecutivă, aceasta înregistrând în cursul celui de-al patrulea trimestru al anului trecut un profit de 1,54 miliarde de euro şi confruntându-se cu o scădere anuală de 64 de procente. Produsele Samsung Mobile au contribuit cu numai 58 de procente la profitul anual obţinut de către Samsung, în timp ce cu un an înainte îşi adjudecau o felie de circa 70 de procente.

Compania a afirmat că scăderea vânzărilor de terminale mobile a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut şi va continua să scadă în cursul primului trimestru din acest an. În acelaşi timp, compania afirmă că se aşteaptă la creşteri pe pieţele emergente mari precum China şi India, dezvoltarea reţelelor de date LTE urmând să fie un factor important pentru această evoluţie.

Dacă divizia de telefoane şi tablete nu a avut un an prea grozav, cea de componente electronice s-a bucurat de o creştere substanţială şi a permis redresarea parţială a performanţelor întregului grup Samsung Electronics. Această divizie a raportat un profit de 4,3 miliarde de euro în cursul celui de-al patrulea trimestru din 2014 iar prognozele indică o tendinţă crescătoare îmbucurătoare, tot mai multe companii comandând componente de la Samsung, în special pentru segmentul superior de piaţă.

Samsung a avertizat că 2015 va fi un an la fel de dificil, compania urmând să se confrunte cu recesiunea, cu competiţia acerbă a mai ieftinilor producători chinezi şi cu costurile crescute necesare pentru dezvoltarea tehnologiilor noi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News