Samsung Galaxy Note: un Galaxy S II privit cu lupa

Samsung Galaxy Note: un Galaxy S II privit cu lupa

Mulţi se întreabă ce e până la urmă Samsung Galaxy Note, smartphone sau tabletă? Unii zic că e tabletă, cu toate acestea funcţionalitatea GSM îi contrazice. Şi comercianţii de asemenea. Dacă daţi o tură prin magazine, veţi găsi Galaxy Note la categoria telefoane, alături de alţi reprezentanţi de seamă ai segmentului de top. Cu toate acestea, să ţii la ureche un dispozitiv cât capul tău de mare nu este nici confortabil, nici elegant.

Samsung Galaxy Note

În cele două săptămâni de utilizare, am folosit Galaxy Note pe post de tabletă. De telefonat, am telefonat doar din maşină, având casca Bluetooth prinsă după ureche.

Pentru adepţii tabletelor mici, Galaxy Note reprezintă o tentaţie irezistibilă. Spre deosebire de iPad sau Galaxy Tab, Galaxy Note încape în buzunarul de la pantaloni sau de la haină fără probleme, în ciuda aparenţelor care ar vrea să ne facă să credem altceva.

Samsung Galaxy Note

Ecranul de 5.3 inch cu rezoluţie apropiată de cea a unui monitor desktop standard (1280 x 800 pixeli) este minunat pentru navigarea pe Internet. Fără a nega calităţile tabletelor mai generoase ca dimensiuni, aş spune că acestea sunt recomandate doar pentru vizionarea filmelor şi paginilor Web complete, în rest un dispozitiv compact precum Galaxy Note este mult mai plăcut de folosit în jocuri şi aplicaţii.

Pachetul software ne oferă câteva aplicaţii tip „organiser” (S Memo, S Planner, S Choice) special concepute pentru acest tip de display şi totodată gândite spre a utiliza stylus-ul. Acest accesoriu care ne aduce aminte de primele dispozitive cu touchscreen (ecrane rezistive) este indispensabil dacă vrei să desenezi precis pe ecran sau să faci diverse însemnări.

Stylus-ul se găseşte într-un compartiment situat în marginea inferioară a dispozitivului, undeva în dreapta port-ului microUSB. De partea cealaltă, în marginea superioară, avem jack-ul de 3,5 mm pentru căşti. Părţile laterale se conformează designului minimalist, punându-ne la dispoziţie doar butoane standard de volum, respectiv Power / Stand-by.

Samsung Galaxy Note

Luat pe de-a întregul, Galaxy Note nu este altceva decât un Galaxy S II la care te uiţi cu lupa. Chiar şi hardware-ul este aproape identic, exceptând desigur ecranul, dar şi procesarea care este în grija unei unităţi dual-core la 1.4 GHz (cu 200 MHz mai mare). Memoria RAM este tot de 1 GB.

Chipset-ul grafic, Mali-400MP, este în momentul de faţă cea mai avansată soluţie disponibilă pe piaţă.

Camera, definită de un senzor ce face capturi foto la 8 MP şi video Full HD, este însoţită de toate extra-opţiunile cerute de utilizatorii cu pretenţii: focalizare automată, selectarea zonei de focus cu degetul pe ecran (touch focus), stabilizator de imagine, Face / Smile Detection, LED şi geo-tagging.

Galaxy Note

Rezultatele foto şi video sunt remarcabie, Galaxy Note reuşeşte să intre în categoria smartphone-urilor care pot înlocui cu succes aparate foto compacte (pe timp de zi).

Sample photo Galaxy Note Sample Photo

Video Full HD filmat cu Samsung Galaxy Note

Suportul pentru conectivitate este absolut impecabil şi include toate facilităţile unei comunicări wireless eficiente: USB tethering, Wi-Fi hotspot, DLNA, Wi-Fi direct, HSDPA.

Samsung Galaxy Note, mulţumită ecranului generos, s-a dovedit a fi nu doar un companion ideal pentru internauţi, ci şi un copilot excelent în trafic. Utilizarea aplicaţiei de navigaţie prin GPS integrate (Google Maps with Navigation) nu oboseşte şoferul, acesta putând observa cu uşurinţă chiar şi detaliile minore de pe hartă.

Samsung Galaxy Note

La capitolul minusuri, valabil în momentul de faţă, menţionăm sistemul de operare de pe Galaxy Note – Android Gingerbread, un sistem care nu pune în valoare ecranul atât de aclamat. Interfaţa arată destul de urât, de parcă ai privi prin lupă iconiţele de pe un terminal Android cu ecran mai mic, iar structurarea, deşi logică, este parcă nepotrivită unui dispozitiv cu ecran de înaltă rezoluţie. Sigur, update-ul la Android ICS, un sistem optimizat atât pentru smartphone-uri cât şi pentru tablete, va rezolva această problemă.

Update-ul la Android ICS este aşteptat în primul trimestru al acestui an, deci mai avem de aşteptat până cel târziu în martie 2012.

Samsung Galaxy Note

Legat de autonomie, să spunem că aceasta se încadrează în parametrii obişnuiţi. Ecranul mare şi puterea de procesare impresionantă sunt susţinute de o baterie pe măsură, de 2500 mAh. Aşa se face că, Samsung Galaxy Note, reuşeşte să ducă aproximativ o zi şi jumătate sau chiar două în condiţiile în care nu este solicitat non-stop. Aceste rezultate sunt caracteristice majorităţii smartphone-urilor de pe segmentul de top.

Plusuri şi minusuri

[+] Ecran de 5.3 inch cu rezoluţie foarte bună (1280 x 800 pixeli);
[+] Performanţe de top, mulţumită unei platforme cu CPU dual-core şi GPU Mali-400MP;
[+] Camera produce rezultate foto şi video remarcabile (pe timp de zi);
[+] Corp de sub 10 mm grosime;

[-] Dimensiuni prea mari pentru un telefon la care să vorbeşti ţinându-l la ureche.

Galaxy Note

Concluzie

Samsung Galaxy Note este un produs excelent, dar care se adresează evident unei nişe restrânse, a celor care vor de fapt o tabletă compactă cu funcţionalitate GSM şi nu un smartphone aşa cum este prezentat în magazinele online. Din această cauză, popularitatea acestui dispozitiv nu o poate egala pe cea a unor realizări mai bine conturate, mai sugestive, precum Samsung Galaxy S II şi rivalul Apple iPhone 4S.

Galaxy Note se comercializează în România la preţul de aproximativ 2.500 de lei.

Galaxy Note

Urmărește Go4IT.ro pe Google News