Samsung Galaxy Note10+ review: pentru cei care îşi doresc totul într-un singur dispozitiv

01.09.2019
Samsung Galaxy Note10+ review: pentru cei care îşi doresc totul într-un singur dispozitiv

Este impresionant cum o companie precum Samsung, lider pe piaţa de smartphone-uri de foarte mulţi ani, încearcă de două ori pe an să inoveze în acest domeniu şi de multe ori chiar reuşeşte. Galaxy Note10+, asemeni modelelor S10+, Note9 şi altor vârfuri de gamă din trecut, este cel mai bun dispozitiv mobil pe care producătorul sud coreean l-a lansat până în prezent, iar asta este uşor verificabil atât pe „hârtie”, atunci când luăm la puricat lista de specificaţii hardware, dar şi în utilizare, Note10+ oferind probabil cea mai completă experienţă de pe platforma Android. Desigur, chiar şi cel mai bun produs are micile sale neajunsuri.

Prezentare

Galaxy Note10+ este din punct de vedere al design-ului, telefonul „aproape” perfect. Acesta vine echipat cu un display imens, de 6,8”, însă într-un corp care anul trecut putea găzdui un ecran de „numai” 6,4”. Samsung a păstrat dimensiunile exterioare ale lui Note9, însă a eliminat spaţiul de deasupra şi de sub display, acesta acoperind acum întreaga parte din faţă. Desigur, acesta se „varsă” pe laterale, asemeni dispozitivelor high-end din gama Galaxy din ultimii câţiva ani, în timp ce, în partea de sus pe centru, are un mic orificiu unde este poziţionată camera frontală.

Această decizie pare să fie foarte inspirată, de multe ori decupajul fiind aproape invizibil, indiferent de cazul de utilizare. Ba chiar mă face să mă întreb dacă decizia de a poziţiona decupajul în display în colţul din dreapta sus pe seria Galaxy S10 nu a fost intenţionată, pentru a oferi un motiv în plus de upgrade la noile modele Note10. Totuşi, nu ar trebui să cădem în teoria conspiraţiei, întrucât Note10+ are şi alte diferenţe de design şi avantaje faţă de modelele din primăvară.

De exemplu, Note10+ are camerele foto poziţionate pe partea stângă, similar ce ceea ce suntem obişnuiţi să primim pe seria P de la Huawei şi iPhone-urile Apple. Aici avem un sistem foto similar cu cel de pe seria S10, cu trei camere foto, însă pe modelul Galaxy Note10+ a fost integrată şi o cameră Time of Flight, care ar putea fi folosită în viitor de diverse aplicaţii.

Totuşi, nu este clar de ce ultimele două smartphone-uri de top de la Samsung au probleme cu poziţionarea butoanelor Power. În cazul S10+, butonul era poziţionat prea sus în partea din dreapta, greu accesibil atunci când foloseşti telefonul cu o singură mână. Acum, compania a decis să elimine complet acel buton şi să îl combine cu butonul Bixby de pe partea stângă.

Astfel, avem primul flagship Samsung care avantajează stângacii, întrucât butonul de power este accesibil cu mâna dreaptă doar cu index-ul, ceva nenatural în utilizare, după mulţi ani în care majoritatea producătorilor au avut butoanele power pe partea din dreapta. Din fericire, aprinderea ecranului nu necesită apăsarea butonului, două apăsări rapide pe ecran fiind de ajuns. Desigur, deblocarea folosind senzorul de amprentă din ecran poate fi o altă soluţie pentru aprinderea ecranului cu mâna dreaptă.

Faţă de dispozitivele Samsung din ultima vreme, restul design-ului nu este foarte diferit. Avem panouri de sticlă curbată pe faţă şi pe spate, o ramă din aluminiu foarte subţire între ele şi stylus-ul S-Pen, „semnătura” acestei serii de telefoane, componentă care nu se regăseşte pe alte dispozitive comparabile din piaţă.

Totuşi, seria Galaxy Note10 marchează şi momentul în care Samsung se aliniază la restul pieţei. Apple a anunţat în urmă cu trei ani eliminarea jack-ului pentru căşti. Atât Samsung, cât şi alţi producători au ridiculizat această decizie la momentul respectiv, însă în fiecare an, câte unul sau doi rivali ai producătorului american au scos această componentă de pe telefoanele lor de top. Acum a venit rândul Samsung, care la doar un an după ce a lansat reclame care lăudau jack-ul pentru căşti şi posibilitatea de a asculta muzică şi încărca simultan, a ajuns să elimine această componentă de pe cel mai avnasat telefon al său, cel care promite să ofere toate funcţiile pe care ţi le-ai putea dori. Decizia este oarecum dezamăgitoare, însă era ceva inevitabil, mai ales după lansarea căştilor Galaxy Buds.

În articolul de faţă vorbim exclusiv despre Galaxy Note10+, însă la capitolul elemente scoase poate intra şi slot-ul pentru carduri microSD de pe Galaxy Note10 în varianta standard, ceva ce telefoanele Samsung, atât ieftine cât şi scumpe, au avut dintotdeauna.

Galerie foto

Specificaţii

  • Display: 6,8″, Dynamic AMOLED, QHD+ (3.040 x 1.440 pixeli)
  • Chipset: Exynos 9825 (octa-core 2 x Mongoose M4 @ 2.73 GHz & 2 x Cortex-A75 @ 2.4 GHz & 4 x Cortex-A55 @ 1.9 GHz), 7nm, GPU Mali-G76 MP12
  • RAM: 12 GB
  • Stocare: 256/512 GB
  • Camera principală: 12 MP f/1.5-2.4 + 16 MP f/2.2 ultra-wide + 12 MP f/2.1 zoom 2x
  • Camera frontala: 10 MP f/2.2
  • Conectivitate: 4G, Bluetooth 5.0, WiFi 6
  • Sistem de operare: Android 9.0 Pie +  OneUI 1.5
  • Baterie: 4.300 mAh (Super Fast Charge 45W)
  • Altele: microSD, NFC, senzor de amprentă ultrasonic în display, port USB Type-C, încărcare wireless în ambele sensuri, stylus S-Pen
  • Accesorii în pachet: Încărcător rapid 25W, cablu USB Type-C, căşti USB Type-C, vârfuri de schimb pentru S-Pen, adaptor USB Type-C to USB Type-A

Părţi pozitive

Chiar dacă probabil în benchmark-uri, Samsung Galaxy Note10+ nu se apropie de primele locuri din clasamente, acesta va oferi garantat o experienţă de utilizare foarte bună, indiferent de cazul de utilizare. Versiunea internaţională, care se vinde şi în magazinele din România, este echipată cu un chipset Exynos 9825, o revizie a modelului 9820 lansat în primăvară pe Galaxy S10. În SUA şi China, telefonul vine echipat tot cu Snapdragon 855, nu cu noul 855+, deci nivelul de performanţă ar trebui să fie prin această zonă.

Benchmarks

  • AnTuTu – 342.001
  • GeekBench – Single-core: 3.867 / Multi-core: 10.067
  • 3DMark Slingshot (Vulkan) – 4.835
  • PCMark Work 2.0 performance – 9.324

Fie că vorbim despre rularea mai multor aplicaţii simultan, despre filmări şi editări în rezoluţie 4K (la 60 de cadre pe secundă cu HDR) sau chiar transformarea telefonului într-un PC prin DeX, Note10+ nu va întâmpina probleme. Acesta este unul dintre puţinele dispozitive de pe piaţă echipat cu 12 GB memorie RAM, ceva ce încă nu vedem nici pe multe laptop-uri. Apoi intră în discuţie stocarea, care permite extinderea prin microSD cu până la încă 1 TB în plus faţă de cea internă. Note10+ este un adevărat „computer de buzunar” şi nu unul „leneş”, ci unul care poate să facă de toate… atât timp cât nu îi ceri conectarea unei perechi de căşti cu jack.

Spuneam mai sus că telefonul are un display imens, însă în ciuda dimensiunilor, acesta este în continuare foarte confortabil de utilizat. Nu, nu va putea fi manevrat tot timpul doar cu o mână, însă nu va fi mai greu de folosit decât un Note9 de anul trecut, sau Galaxy S10+. Întrucât rama metalică de pe margini este acum şi mai subţire, telefonul este semnificativ mai alunecos, deci o husă cu aderenţă este aproape obligatorie. Din acest motiv, este necesară o atenţie mai mare atunci când este folosit cu o singură mână fără protecţie. Şi nu încercaţi să îl poziţionaţi pe planuri înclinate, pe portofel, sau alte obiecte care nu sunt perfect plate. S-ar putea să îl găsiţi pe jos.

Samsung spune că display-ul său Dynamic AMOLED este îmbunătăţit chiar şi faţă de cel de pe S10+, însă cu ochiul liber nu se vede o mare îmbunătăţire. Panoul din primăvară era deja excelent, deci orice mică îmbunătăţire poate să treacă neobservată la acest nivel. Am putea spune că este un upgrade faţă de cel de pe Note9, întrucât permite redarea de conţinut în format HDR10+, însă probabil că sunt prea puţini cei care vor sesiza asta. Avem de a face din nou cu rezoluţie QHD+, însă Samsung continuă să configureze telefonul cu rezoluţie FullHD+ din fabrică pentru economisirea bateriei. Adevărul este că diferenţa în utilizare obişnuită este minimă, însă ne face să ne întrebăm de ce compania cheltuie bani în plus pentru ecrane de rezoluţie înaltă, dacă nu intenţionează ca ele să fie folosite la capacitate maximă. Singurul caz de utilizare în care rezoluţia QHD era folosită era în modul „VR” pentru headset-ul Gear VR, însă Note10 şi Note10+ nu mai sunt compatibile cu acesta şi nici cu alte headset-uri VR, precum Daydream de la Google.

Şi că tot am amintit autonomia, în cazul lui Galaxy Note10+, avem de a face cu performanţă bună, chiar impresionantă pe alocuri. Vorbim despre o zi şi jumătate în medie, de utilizare obişnuită, obţinând în jur de 4-5 ore de utilizare cu ecranul pornit. Ceva ce Samsung Note10+ oferă faţă de generaţiile precedente este încărcare cu adevărat rapidă. Din fabrică, telefonul vine cu un încărcător de 25W cu port USB Type-C, care permite încărcare completă în puţin peste o oră. Samsung vinde separat şi un încărcător şi mai rapid, de 45 W. Probabil că folosind acel adaptor de priză, Note10+ se încarcă undeva pe la 30-40 minute complet. Neavând la dispoziţie accesoriul, nu am putut însă testa. Încărcarea wireless nu pare să se fi schimbat, o încărcare completă folosind un încărcător original Samsung fiind posibilă în aproximativ 3-3,5 ore.

Senzorul de amprentă ultrasonic, folosit prima dată pe modelele S10 şi S10+, se întoarce pe seria Galaxy Note10, însă pare să fie mai bine implementat. În cazul Galaxy S10, înainte de primele update-uri software, deblocarea prin amprentă era greoaie, semnificativ mai lentă decât pe modelele cu senzori optici. În cazul Note10+, situaţia este mai bună încă din fabrică. Înregistrarea amprentei este rapidă, iar odată ce te obişnuieşti cu zona în care trebuie atins ecranul pentru deblocare, deblocarea este aproape instantă. În continuare, telefoane precum OnePlus 7 Pro sau Huawei P30 Pro se deblochează mai repede prin amprentă, însă soluţia Samsung ar trebui să fie mult mai bine securizată. Trebuie să luaţi în calcul însă faptul că senzorul ultrasonic nu funcţionează la fel de bine atunci când o protecţie pentru ecran din sticlă este aplicată. Cu folia de protecţie din plastic, aplicată din fabrică, nu am întâmpinat probleme.

S-Pen-ul a primit funcţionalitate nouă, însă aceasta nu va schimba radical modul în care este utilizat. Cea mai utilă noutate software este posibilitatea de a căuta în notiţele scrise de mână. S-Pen-ul era deja capabil să declanşeze de la distanţă camera foto folosind butonul fizic, iar acum a primit şi gesturi de mişcare. Doar aplicaţia de cameră permite momentan utilizarea gesturilor, putând schimba de la distanţă modul de fotografiere sau filmare, sau camera frontală sau cu zoom. Momentan implementarea e rudimentară, însă Samsung promite un SDK pentru dezvoltatorii care doresc să implementeze astfel de funcţii în aplicaţiile lor. Personal, nu am folosit S-Pen-ul prea des, iar gesturile de mişcare doar au fost testate că funcţionează. Nu am găsit o utilitate reală pentru ele… momentan.

Şi acum că am trecut peste mai toate capabilităţile telefonului, a venit momentul să vorbim puţin şi despre camera foto. De ce puţin? Pentru că nu este foarte diferită faţă de cea de pe Galaxy S10 şi S10+. Avem de a face cu exact aceiaşi senzori şi lentile similare, mutate în altă zonă a telefonului. Câteva modificări au apărut însă la capitolul diafragmă şi pe partea software, iar camera Time of Flight permite realizarea unor efecte noi.

Foto zi

Galerie foto

Calitatea foto pe toate cele trei camere este aproape identică cu cea de pe seria S10. Dacă vreţi să faceţi upgrade doar pentru camere, nu este cazul. Cadrele sunt foarte bune în lumină naturală, chiar dacă uneori modul auto creşte prea mult timpul de expunere. De cele mai multe ori, fotografiile ies foarte bine din prima încercare, cu rezultate similare cu cele de pe modelul precedent. În schimb, Samsung a integrat câteva capabilităţi noi în aplicaţia sa, câteva fiind exclusive noului Note10+.

Cea mai importantă adiţie este Night Mode, implementarea Samsung fiind similară cu cea pe care am văzut-o în trecut pe dispozitivele Huawei. Folosind oricare dintre cele trei camere, telefonul face o expunere mai lungă şi foloseşte algoritmi AI pentru a lumina cadrul, pentru a păstra detaliile şi pentru a elimina zgomotul de imagine. Rezultatele sunt mai bune decât mă aşteptam, mai ales având în vedere faptul că senzorul principal de pe Galaxy Note10 este mai mic decât cel de pe modelele Huawei recente. Probabil că acesta compensează prin diafragma f/1.5 folosită atunci când lumina este scăzută. Modul nocturn este disponibil şi pe Note10 standard şi a fost adăugat recent şi pe modelele Note9 şi S10, deci nu este obligatoriu ceva nou, însă abia acum am apucat să îl testez.

Foto noapte

Galerie foto

Performanţa video este foarte bună, calitatea filmărilor fiind probabil cea mai bună în acest moment, însă funcţiile mai avansate precum stabilizarea electronică, efectele video şi focalizarea care urmăreşte subiectul nu sunt disponibile decât în rezoluţie 1080p la 30 de cadre pe secundă, în ciuda faptului că telefonul poate filma 4K la 60 cadre pe secundă fără toate aceste funcţii.

Şi aşa ajungem la părţile negative ale telefonului, care nu sunt nici multe, nici grave.

Părţi negative

Samsung se laudă cu posibilitatea de a filma în 4K la 60 de cadre pe secundă, dar filmările de acest gen sunt foarte limitate, cum spuneam anterior. Este absolut necesară utilizarea unui gimbal pentru a realiza cadre stabile, în timp ce focalizarea este doar cea de bază, care focalizează pe ceea ce consideră că este subiectul filmat, însă nu îl urmăreşte pe tot parcursul filmării.

Noua funcţionalitate care foloseşte camera Time of Flight, care permite realizarea efectului Live Focus în timpul filmării în timp real este de asemenea dezamăgitor. În timp ce efectele sunt interesante, permiţând adăugarea de blur sau separarea subiectului pentru a rămâne color, în timp ce fundalul este transformat în imagine alb-negru, separarea nu este foarte precisă, fiind mult în urma modului Live Focus pentru fotografii. Este posibil ca tehnologia să fie încă prea nouă şi să necesite mai multă optimizare pe partea software.

Probabil cel mai mare minus al acestui telefon este însă lipsa unui jack pentru căşti, mai ales când luăm în considerare faptul că Samsung a ales să adauge 100 mAh în plus acumulatorului, care reprezintă doar câteva procente în plus de autonomie, în loc să ofere un port care să asigure funcţionalitate în plus. De fapt, un jack pentru căşti, în anul 2019, ar putea fi un diferenţiator mai mare decât un stylus. În timp ce S-Pen-ul are fanii săi, acesta nu este un accesoriu foarte important, drept dovadă, lipsa altor smartphone-uri importante care să includă un astfel de accesoriu din fabrică. Jack-ul de căşti ar putea fi folosit de către oricine, în special de creatorii de conţinut, care ar putea ataşa prin intermediul lui un microfon extern sau o lavalieră.

La fel de gravă este şi lipsa unui adaptor pentru jack audio. Apple şi alte companii au oferit cel puţin doi ani după ce au scos jack-ul din telefon un adaptor gratuit pentru conectarea de căşti standard. Samsung consideră că headset-ul AKG, identic în aspect şi funcţionalitate cu cel de pe S10, dar cu mufă USB-C, este de ajuns pentru cei care îşi doresc căşti pe fir, alternativa „logică” fiind o pereche de Galaxy Buds. Astfel, un adaptor de jack trebuie cumpărat separat.

În cele din urmă, după cum am spus deja pe la începutul acestui review, poziţia butonului power pe partea stângă este ciudată şi este greu să te obişnuieşti cu ea, chiar şi după câteva zile de utilizare, întrucât toate smartphone-urile de pe piaţă au butonul poziţionat pe dreapta, accesibil uşor cu degetul mare de la mâna dreaptă. Problema nu este la pornirea ecranului, senzorul de amprentă fiind de ajuns pentru a debloca telefonul, însă atunci când trebuie să îl blochezi, cauţi de fiecare dată un „buton fantomă” care nu există pe partea dreaptă.

Concluzii

Galaxy Note10+, chiar şi fără un jack de căşti este probabil cel mai „complet” smartphone de pe piaţă, oferind o experienţă premium de utilizare din toate punctele de vedere. Este unul dintre cele mai bine construite dispozitive mobile disponibile în acest moment, cu cele mai multe funcţii din fabrică şi singurul care vine cu un stylus atât de performant din fabrică (singura alternativă, LG Stylo, nici nu se compară). 

Samsung nu a creat cu Galaxy Note10+ nici pe departe un smartphone perfect, însă cei care îşi doresc tot ce are de oferit platforma Android mai bun, au foarte puţine alte opţiuni pe piaţă.

Părţi pozitive

Probabil cel mai bine construit telefon de pe piaţă
Cel mai bun display de pe un smartphone de până acum
Autonomie ridicată
Performanţă foarte bună
Camere foto de top
Cel mai bine „dotat” telefon disponibil

Părţi negative

Lipsa jack-ului de căşti este dezamăgitoare
Utilitatea camerei Time of Flight nu este tocmai clară
Funcţiile avansate de filmare sunt disponibile doar în 1080p
Poziţionarea butonului Power pe partea din stânga este neinspirată

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult