Sony Xperia S – cel mai mic ecran HD de pe piaţă

Sony Xperia S - cel mai mic ecran HD de pe piaţă

Sony Xperia S a fost anunţat oficial chiar în primele zile ale lui 2012. El este topul de gamă din seria NXT, prima serie de telefoane produse de Sony fără Ericsson. Deşi nu impresiona la capitolul specificaţii, nu puteai să ignori faptul că ecranul oferă o rezoluţie HD pe o diagonală de 4.3″, mai mică decât a oricărui alt terminal similar de pe piaţă. Vom vedea în continuare dacă eliminarea lui Ericsson din ecuaţia a influenţat în vreun fel gama Xperia şi dacă Sony Xperia S poate sta alături de alte nume grele ale momentului.

Sony Xperia S - cele două opţiuni de culoare

Construcţie

În comparaţie cu fratele mai mic Xperia P, Sony Xperia S nu are carcasa metalică. În schimb, producătorul nipon oferă un plastic mat, de calitate, cu o aderenţă foarte bună în mână. Capacul de pe spate este foarte subţire şi se deschide prin culisare. În clipul de prezentare l-am forţat puţin din greşeală. Acumulatorul de 1.750 mAh este integrat carcasa terminalului şi nu poate fi înlocuit de utilizator. Capacul telefonului nu oferă acces decât la slot-ul microSIM. Ţineţi cont de asta dacă vreţi să-l achiziţionaţi. Sony Xperia S nu are slot pentru carduri microSD, producătorul oferind o memorie internă generoasă.

Smartphone-ul Xperia S stă bine în mână. Din păcate, butoanele nu au fost amplasate inspirat de către producător. Telefonul este alungit şi atunci când este ţinut în mâna dreaptă, apăsarea butonului pentru deblocarea ecranului nu este foarte facilă. El putea fi amplasat pe una din laturile stângă sau dreaptă. De asemenea, butoanele pentru volum sunt puţin cam jos poziţionate. Am apreciat acoperirea porturilor microHDMI şi microUSB, fiind păstrate liniile designului.

Sony Xperia S - carcasă din plastic, solidă

La momentul redactării articolului, Sony Xperia S are cel mai mic ecran HD de pe piaţa europeană. Asta înseamnă că şi terminalul în sine ar trebui să fie vizibil mai mic decât Samsung Galaxy Nexus sau HTC One X. Vă pot spune că sunt diferenţe foarte mici între el şi vechiul Galaxy S II. Asta în ciuda faptului că banda transparentă şi cea neagră de sub ea sunt acolo doar pentru design.

Şi pentru că tot vorbim de banda transparentă a lui Xperia S, elementul de design distinctiv pentru seria NXT, să spunem că butoanele capacitive pentru Back, Home şi Meniu se află deasupra ei. Simbolurile sunt gravate în plasticul transparent, însă utilizatorul trebuie să atingă unul din cele trei puncte de deasupra lor pentru ca acţiunea să fie înregistrată. Din păcate, acele puncte nu sunt foarte sensibile la atingere. Apăsarea trebuie să fie una fermă, nu uşoară, pentru a fi înregistrată.

În ciuda faptului că este puţin mai mic decât alte smartphone-uri cu ecran HD, Sony Xperia S este mai gros şi mai greu. El cântăreşte 144 g, iar Galaxy S III se laudă cu o greutate de 133 g. Camera foto de pe spatele aparatului este amplasată foarte aproape de latura superioară. Când l-am ţinut cu două mâini, a trebuit să fiu puţin atent ca să nu acopăr obiectivul cu unul din degete.

Sony Xperia S - slot microSIM, dar fără slot microSD

În pachet

Sony Xperia S este livrat cu un încărcător puţin cam voluminos pentru standardele actuale, un cablu microUSB şi un headset stereo. Trebuie menţionat însă faptul că headset-ul nu este compatibil cu telefoanele Sony Ericsson, iar un headset care arată identic, de la un telefon Sony Ericsson, nu este compatibil cu Xperia S. Este posibil să existe o explicaţie plauzibilă pentru această mutare, însă ea nu este plăcută deloc. În pachetul telefonului se găsesc şi două tag-uri NFC.

Specificaţii

  • Ecran: 4.3″, 720×1280, LCD, 342 ppi
  • Sistem de operare: Android 2.3, upgrade la 4.0 disponibil
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon MSM8260
  • Procesor: 1,5 GHz, dual core
  • GPU: Adreno 220
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 32 GB, 26 GB accesibili
  • Card:
  • 3G: HSDPA 14,4 Mbps
  • WiFi: 802.11b/g/n, DLNA, WiFi Direct
  • Bluetooth: 2.1 + EDR
  • GPS: Da, suport pentru GLONASS
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 12,1 MP, F2.4, autofocus, LED
  • Filmare video: 1080p, 30 fps, focalizare continuă, stabilizare
  • Cameră video secundară: 1,3 MP, filmare 720p cu 30 fps
  • Baterie: 1.750 mAh
  • Dimensiuni: 128 x 64 x 10,6 mm
  • Greutate: 144 g

Sony Xperia S - un element de design specific seriei NXT

Ecranul

Sony Xperia S are un ecran cu o densitate foarte mare de pixeli. El arată superb şi un ochi obişnuit nu va fi în stare să diferenţieze pixelii. Contrastul său este foarte bun, afişând un negru foarte profund. Culorile arată şi ele foarte bine atunci când luminozitatea este setată la nivel mare. Vizibilitatea în lumină naturală este bună, dar unghiurile de vizibilitate sunt mai reduse decât cele oferite de un ecran AMOLED.

Sistemul de operare

Sony Xperia S a fost anunţat în primele zile ale anului şi a intrat pe piaţă la finalul lunii martie. Producătorul l-a pun în vânzare cu sistemul de operare Android 2.3, în condiţiile în care concurenţii majori veneau cu Ice Cream Sandwich. Update-ul a fost promis de la început, însă el s-a lăsat aşteptat. Din nefericire, am fost nevoit să testez terminalul cu Gingerbread. Update-ul la Android 4.0 a fost disponibil după ce telefonul a plecat din redacţie. O listă cu numărul de serie al telefoanelor Xperia S care pot face upgrade la ICS puteţi găsi aici.

Sony Xperia S - testat cu Android 2.3

Motorizarea sistemului de operare nu este realizată de un procesor quad core, la fel ca în cazul altor telefoane cu ecran HD, dar asta nu înseamnă că sistemul de operare se mişcă greu. Din contră. Momentele când interfaţa se mişcă mai lent sunt foarte rare, iar terminalul nu s-a blocat niciodată în timpul testelor. Interfaţa Timescape folosită de Xperia S oferă doar cinci ecrane principale. Cele patru pictograme de la baza ecranului sunt fixe.

Ecranul de deblocare a al lui Sony Xperia S oferă atât notificări Facebook, cât şi control pentru playerul audio. Ca şi cu alte ocazii, Sony oferă o serie de widget-uri proprii, cum ar fi cel pentru integrarea reţelelor de socializare şi unul pentru vizualizarea galeriei. În lipsa unui contor de date, oferit implicit de Android 4.0, Sony a preinstalat pe Xperia S aplicaţia Data Monitor.

Sony Xperia S - camera foto de 12 MP

Browser-ul

Cu cât ai mai mulţi pixeli pe ecran, cu atât mai multă informaţie poţi afişa. Browser-ul este unul din locurile perfecte unde să te bucuri de rezoluţia HD a ecranului lui Sony Xperia S. Nu doar site-urile optimizate pentru mobil arată bine, ţinând cont de densitatea mare de pixeli a ecranului, dar şi cele pentru desktop pot fi afişate integral în modul landscape. Interfaţa browser-ului este minimalistă, iar paginile cu multe reclame pot fi navigate uşor. Am reuşit să redau lejer în browser clipuri YouTube cu rezoluţie 1080p.

Multimedia

Sony este o companie pentru care suportul multimedia este foarte important. Xperia S fiind un top de gamă, el oferă multe opţiuni avansate, putând fi transformat într-un PMP foarte performant. Playerul video este minimalist şi este limitat puţin la nivel de codec-uri suportate, însă va reda fluent clipuri 1080p. Playerul audio al lui Xperia S a primit un design complet nou, cu două tab-uri: Playing şi My Music. Am apreciat prezenţa unui egalizator personalizabil, deşi aş fi preferat unul cu mai mult de cinci benzi. Un slider de sub egalizator permite ajustarea unei funcţii numite Clear Bass.

Sony Xperia S - un PMP redutabil

Sony primeşte o bilă albă pentru că oferă control asupra melodiei redate în ecranul de deblocare al telefonului. Această facilitatea venea de obicei cu Android 4.0. Ieşirea audio a lui Sony Xperia S este una de calitate, însă căştile din pachet nu o vor pune în valoare aşa cum trebuie. Asta nu înseamnă că ele sunt rele. Din contră, mulţi utilizatori vor fi mulţumiţi cu ele. Urechile mai sensibile vor dori mai mult. Casca telefonului se aude clar şi destul de puternic, atunci când este necesar, însă nu acelaşi lucru este valabil pentru difuzorul de pe spate. Acesta are un volum maxim destul de redus.

Camera foto

Nu ştiu dacă Sony a vrut să compenseze cu rezoluţia camerei foto unele specificaţii care nu sunt la nivelul competiţiei. 12 MP înseamnă mult pentru un senzor atât de mic şi pozele nu au cum să arate excepţional. Rezultatul este decent, în condiţiile în care imaginile vor fi redimensionate ulterior. Zgomotul este vizibil chiar şi în condiţii de lumină foarte bună. Imaginile capturate când lumina nu este optimă sunt foarte zgomotoase şi nu pot fi folosite la rezoluţia nativă. LED-ul folosit pe post de blitz este eficient la o distanţă de cel mult 1,5 m.

ISO 50 ISO 50 ISO 50
ISO 50 ISO 250 ISO 80

Filmarea la rezoluţie full HD nu arată rău, dar are o calitate sub cea oferită de Samsung Galaxy S III. Funcţia de stabilizare a imaginii se dovedeşte utilă uneori, însă nu vă încredeţi prea mult în ea. Fişierele sunt salvate în memoria telefonului în format MP4, cu o rată de compresie de 14 Mbps. Codec-ul folosit este H.264. Mai jos găsiţi două clipuri 1080p realizate cu smartphone Sony Xperia S.

Clip 1080p – 38 MB

Clip 1080p – 42 MB

Autonomia

Autonomia în lucrul de zi cu zi este greu de cuntificat deoarece fiecare utilizator are nevoi diferite. Cu o jumătate de oră de convorbiri pe zi, o oră de ascultat muzică şi încă o jumătate de oră de navigare pe Internet prin modulul WiFi, folosind luminozitatea maximă a ecranului, bateria lui Sony Xperia S poate oferi o autonomie de două zile.

Preţ şi disponibilitate

Sony Xperia S se află în oferta magazinelor de profil din ţara noastră şi în cea a unor operatori de telefonie mobilă. Preţul său la liber variază în jurul sumei de 2.100 lei.

Concluzie

Sony Xperia S se adresează celor care doresc un terminal cu ecran HD, însă la dimensiunile telefoanelor din generaţia anterioară. Deşi este puţin mai gros şi mai greu decât competitorii direcţi, Xperia S se încadrează foarte bine în cerinţele de mai sus. Ecranul său poate că nu are unghiurile de vizibilitate perfecte, însă este foarte clar, luminos şi are un contrast bun. Un alt capitol la care Xperia S se situează puţin sub competiţie este procesorul dual core. Asta nu înseamnă însă că este lent. Din contră, el s-a descurcat fără probleme pe perioada testelor cu orice aplicaţie rulată.

Sony Xperia S este alternativa compactă cu ecran HD

Până spre finalul lunii iunie, Sony Xperia S nu era un smartphone uşor de recomandat datorită sistemului de operare rulat. Acum este disponibil update-ul la Android 4.0 şi lucrurile se schimbă. Telefonul este recomandat pentru cei care doresc funcţii multimedia avansate. Playerul video integrat este destul de capabil, cel audio are facilităţi avansate, iar camera foto oferă rezultate decente. Cu un preţ relativ competitiv, viitorii clienţi ai lui Sony Xperia S trebuie să ţină cont că necesită un card microSIM şi au la dispoziţie doar o memorie internă de 32 GB.

Părţi pozitive

cel mai compact terminal cu ecran HD
ecran de calitate, luminos şi cu contrast bun
construcţie solidă
capabilităţi multimedia avansate
browser capabil

Părţi negative

mai gros şi mai greu
nu are procesor quad core
câteva decizii de design discutabile

Urmărește Go4IT.ro pe Google News