Sony a dezvăluit noul său senzor foto de top pentru smartphone-uri: IMX318

17.02.2016

Sony a dezvăluit noul său vârf de gamă din categoria senzori foto, pe care probabil îl vom vedea în majoritatea telefoanelor de top din a doua jumătate a anului 2016. Acesta se numeşte IMX318 şi este urmaşul popularului IMX230, care a oferit imagini de calitate pe majoritatea smartphone-urilor în care a fost integrat.

Noul IMX318 captează imagini la 22,5 megapixeli, o valoare înaltă pentru mărimea de doar 1/2.6”. Pixelii individuali de pe senzor sunt mai mici de 1nm, însă Sony susţine că acest lucru nu va duce la creşterea nivelului de zgomot al fotografiilor realizate. Procesul de fabricaţie îmbunătăţit creşte eficienţa captării luminii care atinge senzorul, senzorul beneficiind de un nou design pentru circuitele interne.

IMX318 aduce în plus faţă de predecesorul său un nou sistem de focalizare, împrumutat de pe senzorii Exmor RS, implementat pe camerele foto dedicate ale companiei japoneze. Este vorba despre hybrid AF, care foloseşte atât detecţia de fază, cât şi detecţia de contrast, pentru a focaliza în condiţii ideale în 0,03 secunde. De asemenea, un sistem electronic de stabilizare pe trei axe a fost implementat direct în procesorul senzorului, oferind imagini mai clare în condiţii de iluminare slabă, cât şi filmări mai stabile. Acesta este primul senzor CMOS care integrează un astfel de sistem de stabilizare.

La capitolul captură video, Sony nu a urcat deloc rezoluţia sau frecvenţa cadrelor. IMX318 poate în continuare să capteze materiale 4K la 30 de cadre pe secundă, însă probabil dimensiunile scăzute şi procesul îmbunătăţit de fabricaţie va asigura o durată mai lungă de filmare decât în trecut. Camerele foto de pe seria de smartphone-uri Xperia nu puteau filma mai mult de câteva minute la rezoluţie maximă, problema principală fiind supraîncălzirea.

Livrarea lui IMX318 va începe din luna mai, iar probabil că smartphone-urile Sony de top şi multe dintre cele realizate de partenerii săi vor adopta acest senzor pentru camera foto principală. Având în vedere că a fost anunţat atât de târziu, probabil că sunt slabe şanse să vedem telefoane cu IMX318 în cadrul Mobile World Congress 2016.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult