Sony Xperia M – design modern şi performanţe competitive la un preţ acceptabil

Sony Xperia M - design modern şi performanţe competitive la un preţ acceptabil

Xperia M este un smartphone de nivel mediu ce atrage prin designul atent finisat, inspirat de modelele Sony Xperia din clasa superioară de preţuri. Fără a se opri la aspectul exterior, Sony plusează cu o interfaţă Android personalizată şi pachet de aplicaţii exclusive, ce sunt redate cu ajutorul unui chipset dual-core de generaţie recentă.

Sony Xperia M

Descriere

Disponibil în carcasă albă, neagră, galbenă sau mov, respectiv variante dual-SIM şi single-SIM, Sony Speria M este un smartphone uşor de strecurat în buzunar, cu aspect plăcut şi performanţe mulţumitoare la redarea aplicaţiilor obişnuite de Android sau jocuri. Xperia M cântăreşte 115 grame şi măsoară aproximativ 9.3mm grosime, fiind mai uşor şi doar cu puţin mai gros decât modelul de top Xperia Z, după designul căruia a fost inspirat. Având doar un ecran de 4 inch, instalat într-o carcasă ce măsoară 62mm lăţime, Xperia M este un telefon comod de folosit cu o singură mână, ce nu pune prea mari probleme de acomodare.

Carcasa din plastic este împărţită între şasiul intern pe care sunt fixate componentele electronice şi acumulatorul, respectiv capacul demontabil cu forma unui scut ce îmbracă spatele şi laturile telefonului, conferind protecţie suplimentară în faţa eventualelor şocuri sau căzături. Capacul acoperit cu un finisaj rezistent la urme de amprente  şi modelat pentru o potrivire comodă în palme poate fi înlocuit cu uşurinţă în cazul deteriorării, sau dacă ne-am plictisit de culoarea actuală a telefonului.  Sub acesta găsim acumulatorul Li-Ion de 1750mAh, respectiv slot-urile pentru cartelă microSIM şi microSD – ambele accesibile fără să oprim telefonul.

Sony Xperia M - ce se ascunde sub capacul detaşabil

Pe lateral găsim un buton dedicat pentru poze şi clapetă pentru volum, alăturate unui buton Lock cu formă proeminentă ce uşurează deblocarea ecranului. Pe latura opusă găsim conectorul micro-USB 2.0 iar deasupra avem ieşirea pentru căşti de tip jack 3.5mm. Faţa este dominată de scutul din sticlă rezistentă la zgârieturi, sub care se ascunde un ecran de 4 inch asistat cu senzor pentru lumină ambientală, camera frontală de tip VGA şi LED-ul de stare multicolor poziţionat în partea de jos.

Pe carcasei poate fi observată o grilă metalică neagră, sub care se ascunde difuzorul extern. Camera foto cu senzor de 5MP, prevăzută cu autofocus şi blitz LED, este vizibilă în partea de sus.

Sony Xperia M - butonul Lock, clapeta pentru Volum şi butonul dedicat pentru poze

Software

Sony Xperia M este livrat cu versiunea Android 4.1, destul de veche pentru vremurile actuale dar personalizată cu o interfaţă destul de reuşită, ce dă un plus de valoare achiziţiei făcute. Astfel, găsim scurtături pentru camera foto şi media player direct în meniul de blocare a ecranului, a cărui activare este semnalată cu un set de animaţii personalizat. Pachetul include şi un set de teme pentru interfaţă, respectiv imagini wallpaper pentru personalizare suplimentară.

Home Screen-ul este compus din 5 ecrane virtuale populate cu widget-uri şi scurtături pentru aplicaţiile instalate. Apăsarea prelungă pe spaţiul liber în Home Screen deschide un meniu din care putem schimba wallpaper-ul curent sau tema de interfaţă, adăuga scurtături sau plasa noi widget-uri pe ecran. Comanda swipe aplicată de sus în jos deschide lista cu notificări, deasupra căreia avem butoane din care putem controla interfaţa WiFi şi Bluetooth, conexiunea de date şi volumul audio. Din păcate reglajul pentru luminozitatea ecranului lipseşte, astfel că pentru ajustări va trebui să apelăm meniul Settings.

Lista modificărilor aduse de Sony continuă cu o aplicaţie de mesagerie simplu de folosit şi agendă de contacte personalizată, împărţită pe patru tab-uri selectabile.

Pe lângă colecţia standard oferită de Google, Xperia M include şi o selecţie de aplicaţii Sony exclusive: Calculator, Cronometru, Backup Restore,  Voice Recorder, Notes, Music Unlimited, Video Unlimited, Play Memories Online, Sony Select, Smart Connect, WALKMAN, Xperia Link, Xperia Lounge, Voice Dialer şi suita McAfee Security.

Sony Xperia M – detalii tehnice

  • Ecran: 4 inch, 480×854 pixeli (~245 ppi)
  • Sistem de operare: Android 4.1
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8227
  • Procesor: Krait, 1 GHz, dual-core
  • GPU: Adreno 305
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 4 GB (1.25 GB liber)
  • Card: MicroSD, 32 GB max
  • Date: 3G HSPDA
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n, dual band, hotspot
  • Bluetooth: 4.0, A2DP
  • GPS: Da, A-GPS
  • USB: 2.0, Micro USB
  • Cameră foto: senzor CMOS Exmor RS de 5MP, autofocus, blitz LED
  • Filmare video: 720p
  • Cameră video secundară: VGA
  • Baterie: 1750 mAh
  • Dimensiuni: 124 x 62 x 9.3 mm
  • Greutate: 115 grame
  • Altele: NFC, Wi-Fi Direct, Micro SIM, dual SIM (opţional)

Performanţe şi experienţa în utilizare

Ajutat cu un chipset Qualcomm pe 28nm, compus din CPU dual-core la 1GHz şi GPU Adreno 305, Xperia M face faţă cu brio platformei Android 4.1 personalizată de Sony, iar cantitatea de 1GB memorie RAM nu pune probleme aplicaţiilor livrate. Totuşi, cantitatea de 4GB memorie internă (aproximativ 1.25GB disponibili pentru utilizator) se va dovedi insuficientă pentru unele aplicaţii şi jocuri de Android mari consumatoare de resurse, cu atât mai mult dacă acestea nu suportă relocarea pe card-ul microSD. Un bun exemplu este jocul Real Racing 3, care refuză să pornească acuzând spaţiul de stocare insuficient.

Sony Xperia M - conectorul pentru căşti şi cel microUSB

Teste sintetice

  • 3DMark – 4181 (Ice Storm), 3599 (Ice Storm Unlimited)
  • AnTuTu – 11389
  • Quadrant – 3903 (CPU 6501, Mem 6269, I/O 4274, 2D 580, 3D 2089)
  • GFXBench 2.7.2 (T-Rex HD) – 4.7 fps Offscreen, 12 fps Onscreen
  • Vellamo (HTML5) – 1789

Păstrând tradiţia, Sony a echipat modelul Xperia M cu un ecran de bună calitate, dar cu mici deficienţe la capitolul unghiuri de vizibilitate. Paleta de culori este însă plăcută, iar luminozitatea maximă suficient de ridicată pentru folosirea în spaţii deschise. Totuşi, prezenţa luminii solare directe ar putea pune ceva probleme, scutul aplicat peste ecran având un tratament antireflexie ce lasă de dorit. Realizat folosind o matrice LCD cu densitate 245ppi, ecranul de 4inch redă bine detaliile fine din imagini şi nu pune probleme la citirea porţiunilor cu text din paginile web. Trebuie spus că în lipsa butoanelor fizice, cele trei replici virtuale redate în interfaţa Android ocupă spaţiu preţios pe ecran, astfel că rezoluţia pe verticală este puţin mai mică decât cei 854 pixeli menţionaţi în specificaţiile lăsate de producător.

Difuzorul extern oferă performanţe mai mult decât suficiente, redând tonurile de apel la un volum consistent şi fără a distorsiona  excesiv.

Sony Xperia M - difuzorul extern şi camera foto

Stabilitatea semnalului GSM este mulţumitoare şi nu pune probleme la desfăşurarea convorbirilor. Din păcate audiţia obţinută prin casca audio lasă puţin de dorit, vocea partenerului de discuţie fiind amplificată prea mult în domeniul frecvenţelor medii, afectând negativ claritatea conversaţiei. O altă problemă ce se manifestă sporadic face ca preluarea apelurilor să fie imposibilă uneori, interfaţa touch refuzând să preia comanda aplicată pe ecran. Problema cauzată probabil de un bug software ar putea fi rezolvată însă cu o actualizare software viitoare.

Butonul Lock cu formă proeminentă, întâlnit la multe din telefoanele Sony Xperia de generaţie recentă, este predispus la apăsare accidentală în timp ce introducem telefonul în buzunar sau ne deplasăm. De altfel, pe durata testelor am întâlnit mai multe situaţii în care acţionarea butonului Lock în timp ce telefonul se află în buzunar a dus la activarea involuntară a ecranului, cu efectul mai puţin fericit de a modifica la întâmplare setările telefonului sau iniţia apeluri la întâmplare.

Camera foto şi funcţia de filmare

Echipat cu o cameră foto de 5MP, prevăzută cu sistem autofocus şi blitz LED, Sony Xperia M obţine poze cu un nivel de calitate acceptabil, dar care nu impresionează în mod deosebit.  Ar fi fost de dorit un senzor cu mai puţin zgomot de fundal şi capabil să redea mai bine detaliile în cadre obţinute sub lumină slabă.

Funcţia de filmare limitată la rezoluţie 720p oferă imagini la claritate bună, dar cu preţul folosirii unui algoritm de compresie mai puţin eficient, ce face ca 1 minut de înregistrare să ocupe peste 100MB pe card-ul de memorie.

Sony Xperia M – sample video download

Autonomie

Ajutat cu un acumulator de 1750 mAh, conectat unui chipset fabricat în proces pe 28nm şi ecran de 4inch, Sony Xperia M se poate lăuda cu 3 zile de autonomie în condiţiile unui regim de utilizare mai puţin solicitant, folosind doar ocazional conexiunea WiFi pentru acces la internet şi luminozitatea ecranului ajustată automat.

Sony Xperia M - acumulatorul de 1750mAh

În schimb, dacă optăm pentru acces permanent la internet în preajma reţelelor WiFi, purtăm aproximativ o oră de apeluri telefonice în fiecare zi şi suntem fani ai jocurilor de Android, autonomia va scădea la aproximativ două zile, sau mai puţin dacă ajustăm manual luminozitatea ecranului la o valoare prea mare.

Concluzie

Având de partea sa designul atrăgător, ecranul de bună calitate şi un chipset cu performanţe decente, Sony Xperia M este o alegere demnă de luat în seamă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone compact, numai bun pentru folosirea de zi cu zi.

Însă studiind mai atent actuala ofertă de telefoane Sony, descoperim că Xperia M se alătură unui model disponibil pe piaţă încă din această vară, aproape la fel de performant şi cu dotări superioare. Bazat pe un design exterior uşor diferit, Sony Xperia L plusează cu un ecran de 4.3 inch, 8GB memorie internă şi cameră foto de 8MP, ce pot fi avute contra unui preţ de aproximativ 1000Lei.

Oferit la preţul de 950 Lei, Sony Xperia M are drept argumente favorabile designul exterior inspirat de noua serie Xperia Z şi autonomia marginal îmbunătăţită. Ecranul cu densitate 245ppi poate fi considerat şi el un avantaj, claritatea imaginii fiind superioară.

Părţi pozitive

Design atrăgător, cu finisaje de bună calitate
Chipset cu performanţe decente şi suficientă memorie RAM
Slot microSD
Cameră foto de 5MP, cu buton dedicat pentru poze
Difuzor extern puternic

Părţi negative

Funcţie de filmare limitată la rezoluţie 720p
Buton Lock predispus la apăsare accidentală
Prea puţină memorie internă rămasă disponibilă pentru utilizator
Mici probleme la preluarea apelurilor (cauze software)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult