Tarife de roaming: cât te costă comunicarea în afara României?

Tarife de roaming: cât te costă comunicarea în afara României?

Dacă săptămâna trecută am analizat ofertele cele mai ieftine ale celor patru operatori de telecomunicaţii mobile din România, ne-am gândit că ar fi interesant şi util să aflăm şi ce opţiuni de roaming se găsesc în oferta acestora. Fiind sezonul vacanţelor, multă lume îşi petrece concediul în afara ţării, iar nevoia de comunicare umflă considerabil facturile de telefonie. Hai să vedem împreună ce tarife şi ce pachete speciale au de oferit Cosmote, Digi Mobil, Orange şi Vodafone.

Pentru că sunt foarte multe diferenţe de tarifare între cele şaze zone de pe glob, am ales să analizăm şi să comparăm tarifele doar pentru Zona 1, care acoperă Uniunea Europeană.

Tarife Roaming in Uniunea Europeană

Cosmote

Tarifele practicate de Cosmote pentru Zona 1 sunt de 0,235 euro pe minut pentru apelurile iniţiate local sau către România şi 0,062 euro pe minut pentru apelurile primite. Un SMS costă 0,074 euro, iar un MB de trafic pe internet 0,248 euro. Dacă preţul pentru minute şi SMS-uri nu este foarte usturător, traficul de internet va adăuga foarte repede bani în plus la factură. Pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie de mai mult internet în afara ţării, Cosmote a realizat mai multe tipuri de opţiuni. Cea de bază se numeşte Roaming Avantaj Date & MMS şi nu costă nimic. Aceasta se activează printr-un SMS şi oferă acces la apeluri şi date în roaming în limita a 50 de euro, folosind tarifele amintite mai sus.

În afară de Roaming Avantaj, Cosmote mai oferă şi extraopţiunile de date pe bani din gama Travel & Surf. Acestea vin în trei varietăţi: S, M şi Weekly. Travel & Surf S costă 2,48 euro pe zi şi oferă 10 MB de trafic de internet, în timp ce Travel & Surf M oferă 50 MB de trafic pentru 6,2 euro pe zi. Cei care plănuiesc să plece pentru perioade mai lungi pot opta pentru Travel & Surf Weekly, care oferă 300 MB trafic pentru 24,8 euro, opţiune valabilă pentru o săptămână. Opţiunile Travel & Surf nu se cumulează şi poate fi activă doar una la un moment dat. Activarea poate fi făcută printr-un SMS sau prin aplicaţia dedicată Travel & Surf de pe Android.

Digi Mobil

La capitolul tarife, nimeni nu pare să vină cu o ofertă mai ieftină decât cea de la Digi Mobil. Minutul de convorbire iniţiată costă 0,051 euro pe minut, apelul primit 0,0161 euro pe minut, un SMS doar 0,03 euro, iar un MB de trafic pe internet 0,086 euro. Aceste tarife sunt valabile oriunde în interiorul Uniunii Europene. Cu aşa tarife însă, Digi Mobil nu oferă şi alte opţiuni cu minute, SMS-uri sau trafic de date incluse. Odată ce ieşi din ţară, foloseşti abonamentul de telefon în mod normal şi să plăteşti fiecare minut şi MB de internet în funcţie de consum.

La capitolul roaming, Digi are cele mai mici preţuri şi cel mai simplu plan tarifar, întrucât utilizatorul este întodeauna în control şi nu este limitat de ceea ce este inclus în opţiuni. Totuşi, fără o limită în roaming poţi abuza de posibilitatea de a naviga pe internet şi de a vorbi ore în şir, lucru care probabil se va simţi atunci când primeşti factura de la RCS-RDS.

Orange

Orange nu reuşeşte să ţină tarifele la acelaşi nivel ca Digi Mobil, însă toate preţurile sunt la fel ca cele de la Vodafone şi Cosmote. Minutul pentru apeluri iniţiate costă 0.235 euro, pentru apeluri primite costă 0,062 euro, un SMS costă 0,074 euro, iar fiecare MB de trafic de internet este taxat la 0,248 euro. 

Astfel, Orange vine şi cu o serie de opţiuni pentru cei care vor mai mult control şi mai multe convorbiri sau trafic de internet în afara ţării, la un preţ avantajos. Opţiunea Go Europe 10 costă doar 1 euro pe zi şi include un tarif mai mic pentru apeluri, cât şi 10 MB trafic de internet. Minutul pentru apelurile iniţiate costă astfel 0,15 euro, iar după consumarea celor 10 MB, poţi reactiva opţiunea manual, în aceeaşi zi.

Pentru cei care vor exclusiv internet în roaming, există şi două opţiuni din gama Travel Data. Travel Data 100 este o opţiune lunară, care vine cu 100 MB de trafic de internet la preţul de 5 euro, în timp ce Travel Data 500 costă 20 de euro şi oferă 500 MB de trafic.

Vodafone

Şi la Vodafone vedem o tarifare deloc ieşită din comun. Un minut de convorbire costă 0,24 euro, un apel primit costă 0,06 euro pe minut, un SMS 0,07 euro, iar fiecare MB de trafic pe internet 0,25 euro. Spre diferenţă de concurenţă, Vodafone vine cu o serie de opţiuni foarte atractive, care cu siguranţă pot satisface nevoia de convorbiri şi trafic de internet a tuturor.

Opţiunea Roaming pe zi oferă utilizatorilor minute şi SMS-uri nelimitate, cât şi acces la traficul de internet inclus în abonament. Practic, activând această opţiune, nu te mai supui tarifelor din roaming şi dispui de tot ce ai în mod normal în ţară. Preţul opţiunii Roaming pe zi este de 1,5 euro pentru cei cu abonamente RED şi 2 Euro pentru cei care au alte abonamente. Aceste preţuri sunt însă promoţionale şi sunt valabile doar până la data de 31 august 2014. Preţul lor se va întoarce începând din septembrie la 2,99 euro pentru abonamente RED şi 3,99 euro pentru celelalte abonamente. Opţiunea Roaming pe zi este, după cum sugerează şi numele, valabilă o singură zi.

În cazul în care doriţi însă doar să vorbiţi la telefon, fără să folosiţi internetul, puteţi alege opţiunile Roaming Pro 100 sau Roaming Pro 200, care oferă 100, respectiv 200 de minute de convorbiri sau SMS-uri în roaming. Aceste opţiuni sunt valabile o lună şi costă 12,4, respectiv 24,8 euro, iar minutele şi SMS-urile sunt la comun, ceea ce înseamnă cu SMS-urile trimise scad din numărul de minute disponibile.

Acestea sunt ofertele de roaming ale celor patru operatori de telefonie mobilă din România. Fiecare dintre aceştia pare să aibă o abordare diferită când vine vorba de furnizarea de servicii în afara ţării, însă abonaţii nu se pot simţi dezavantajaţi pentru că au optat pentru o reţea sau alta. Pentru perioade scurte de timp există destule opţiuni de voce şi date încât comunicarea de peste hotare să nu vină şi cu o gaură semnificativă în buget. De altfel, chiar şi tarifele pentru apeluri şi SMS-uri sunt mult mai convenabile decât erau în anii trecuţi, iar reglementările Uniunii Europene vor continua să scadă aceste preţuri în anii următori. 

Tarife de Roaming în Uniunea Europeană

 

Tabel opţiuni de roaming

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult