TOP 5: Smartphone-urile care mi-au plăcut cel mai mult dintre cele pe care le-am deţinut în ultimii 11 ani

04.01.2018
TOP 5: Smartphone-urile care mi-au plăcut cel mai mult dintre cele pe care le-am deţinut în ultimii 11 ani
Mi-am cumpărat primul smartphone cu un an înainte de apariţia iPhone, în 2006. Era un Nokia N73, care, credeţi sau nu, a ajuns să fie folosit de patru utilizatori timp de cel puţin şase ani. Este posibil să fi funcţionat chiar şi mai mult timp, dar nu m-am mai interesat de el. După aceea am deţinut (sper să mi le amintesc pe toate), următoarele modele de telefoane inteligente, nu în această ordine: HTC P3470, HTC Touch HD, HTC Touch Diamond, iPhone 3G, iPhone 3GS, Sony Ericsson Xperia X1 (de acesta uitasem), Motorola Defy, un model BlackBerry Curve (nu mai ştiu exact care, deoarece l-am ţinut puţin timp), Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 830, HTC One M8s, Samsung Galaxy S3, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy S6 şi Huawei P10. 

M-am întrebat recent care, dintre smartphone-urile pe care le-am deţinut, mi-au plăcut cel mai mult. De aceea voi realiza un top, ţinând cont de: gradul meu de satisfacţie ca utilizator al terminalelor respective şi fiabilitatea lor. Iată cum arată, în acest moment, topul celor cinci smartphone-uri pe care le-am plăcut cel mai mult (modelul P10 nu l-am luat în calcul deoarece îl deţin de puţin timp; deocamdată impresia este bună):

Pe locul cinci se situează Samsung Galaxy Alpha. Acest model a marcat trecerea companiei asiatice de la terminalele high-end realizate din plastic spre cele care includeau metal şi, ulterior, sticlă. Alpha avea cadru metalic din aluminiu şi capac detaşabil din plastic pe partea din spate, care îmi oferea acces la baterie. Acumulatorul detaşabil este încă o caracteristică pe care o regret mult şi care nu se va reîntoarce, din păcate, prea curând. Galaxy Alpha era compact, avea un ecran de calitate (deşi oferea doar rezoluţie HD), se mişca foarte bine, iar autonomia bateriei era bună. Nu am avut niciun fel de problemă cu telefonul, pe care l-am schimbat ulterior cu un Galaxy S5, lansat în acelaşi an. Mă aflam într-o perioadă în care nu ţineam un smartphone mai mult de şase luni, deoarece la vremea respectivă se inova mult şi doream mereu să încerc alte modele sau să am cel mai nou telefon pe care mi-l puteam permite.  
 
Samsung Galaxy S5 ocupă poziţia a patra în clasamentul meu. Criticat de mulţi pentru designul „ieftin”, într-o perioadă în care marile rivale ale Samsung trecuseră la sticlă şi metal, S5 era un smartphone foarte bogat în funcţii. Oferea acces la baterie, rezistenţă la apă şi încărcare wireless. Camera cu autofocus rapid era performantă pentru vremea aceea, iar ecranul Full HD avea o calitate excelentă. Nu m-a deranjat aproape deloc designul plictisitor al telefonului, deoarece oricum foloseam carcase pe majoritatea telefoanelor mele. Acest Galaxy S5 este folosit astăzi de nepotul meu şi funcţionează impecabil, cu bateria originală. Între timp a mai trecut pe la un membru al familiei. Singura lui problemă este o mică fisură apărută la marginea protecţiei din sticlă a camerei. 
 
Am fost un mare fan al sistemului de operare Windows Phone, pe care l-am folosit mai mult de trei ani. Nokia Lumia 920 ocupă locul trei în topul meu. Smartphone-ul avea un design foarte reuşit, ecran de calitate, era foarte rapid şi fluid. Mai mult, venea cu funcţie de încărcare wireless integrată şi avea o cameră excelentă, asistată de o aplicaţie dedicată foarte capabilă. Am scăpat acel telefon (unul dintre puţinele pentru care nu am folosit husă de protecţie) de multe ori din mână şi a confirmat de fiecare dată faptul că vechile telefoane Nokia erau „greu de ucis”. Deşi nu dispunea de slot pentru card micro-SD, Lumia 920 avea o memorie internă generoasă pentru vremea lui, de 32 GB. 
 
Când a apărut iPhone 3G, modelul de pe locul doi, Apple nu avea, practic, concurenţă din partea producătorilor de dispozitive cu Android. Sistemul de operare dezvoltat de Google era în dezordine şi mai avea încă mult teren de recuperat. Când am scos telefonul Apple din cutie am avut, sincer, un mic şoc. Părea atât de modern în comparaţie cu orice văsusem până atunci, iar calitatea construcţiei era atât de ridicată încât am fost fascinat pe loc. Deşi avea multe limitări (fără copy-paste sau file manager) şi hardware mai slab (pe hârtie) decât alte smartphone-uri, modul în care iOS era construit şi structurat făcea ca dispozitivul să fie fluid şi extrem de uşor de folosit. Cred că iOS a pierdut de atunci, treptat, din uşurinţa de utilizare, iar astăzi nu mai are acest avantaj în faţa multor versiuni de Android. 
 
 
Se spune că prima iubire nu se uită niciodată… Mă gândesc mereu cu nostalgie la Nokia N73, primul meu smartphone şi terminalul care ocupă locul fruntaş în acest clasament. Înainte mai folosesisem telefoane inteligente, deoarece începusem să lucrez pe domeniul IT&C şi primeam diverse modele la teste. Am trecut la N73 de la un Motorola RAZR V3i, iar pasul mi s-a părut uriaş. Smartphone-ul avea un ecran color destul de mare pentru vremea lui şi o cameră cu senzor de 3,15 MP, cu lentile Carl Zeiss, foarte bună. Chiar şi acum am albume de imagini realizate acum 11 ani cu Nokia N73, iar calitatea lor este bună. Acesta a fost şi primul telefon prin intermediul căruia am accesat internetul mobil, dar şi cel pe care am instalat prima aplicaţie, din venerabilul magazin Getjar (există şi astăzi), care era dominat la momentul respectiv de titluri Java. După cum am scris mai sus, acest N73 a avut (cel puţin) patru utilizatori, la care a funcţionat impecabil (cel puţin) şase ani. 
 
Dacă tot am spus care sunt smartphone-urile de care îmi voi aminti mereu cu plăcere, iată şi topul celor trei modele care mi-au lăsat o impresie proastă: 3 – Galaxy S6 (deşi performant şi elegant, a avut o autonomie slabă a bateriei de la început – 2.550 mAh la ecran 2K -, iar după doi ani de utilizare a devenit un coşmar), 2 – HTC One M8s (la mai puţin de un an de la achiziţie s-a umflat bateria în el; nu s-a mişcat niciodată bine, deşi avea hardware decent, iar camera era slabă), 1 – HTC P3470 (procesorul s-a ars după doar o săptămână de utilizare, iar după aceea s-a dezlipit ecranul; designul era oribil).
 
La voi cum arată topul smartphone-urilor pe care le-aţi deţinut şi v-au plăcut cel mai mult?
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult