Trump vs. Apple! Preşedinele Americii cere deblocarea iPhone-urilor folosite de terorişti, iar Apple refuză

15.01.2020
Trump vs. Apple! Preşedinele Americii cere deblocarea iPhone-urilor folosite de terorişti, iar Apple refuză

În ultimii câţiva ani, Apple a insistat foarte mult pe funcţiile de securitate ale dispozitivelor sale, asigurate de hardware dedicat (precum cipuri de securitate integrate în computere şi telefoane), dar şi de un software cu cod închis, greu de modificat. În 2016, compania a intrat în conflict cu FBI-ul, după refuzul de a debloca un smartphone care deţinea unui terorist, iar acum, după atacurile asupra bazei navale de la Pensacola, această situaţie se repetă. Cazul a ajuns chiar şi la urechile lui Donald Trump, care cere de la Apple pe Twitter deblocarea telefoanelor confiscate.

Donald Trump a publicat pe Twitter un mesaj foarte direct la adresa Apple, în care cere de urgenţă deblocarea telefoanelor folosite de terorişti:

„Ajutăm Apple tot timpul în COMERŢ şi în multe alte domenii, iar ei refuză să deblocheze telefoanele folosite de ucigaşi, traficanţi de drogri şi vinovaţi de alte crime violente. Vor trebui să se ridice la nivelul aşteptărilor şi să ajute ţara noastră, ACUM! FACEŢI AMERICA GROZAVĂ DIN NOU.”

 

 

În acelaşi timp, autorităţile susţin că Apple nu oferă asistenţă în rezolvarea acestui caz, dar compania spune că a făcut tot ceea ce îi stă în putinţă fără să compromită securitatea dispozitivelor sale şi implicit a clienţilor săi.

Conform scrisorii deschise publicate de Apple, compania a oferit celor de la FBI datele din copiile de siguranţă de pe iCloud ale telefoanelor de câţiva GB şi că toate acestea au fost oferite foarte repede, la doar câteva ore de la cererea iniţială. De altfel, FBI-ul a cerut ajutorul abia la o lună după atacuri, nu imediat, cererea fiind depusă pe 6 ianuarie.

Când vine vorba însă despre deblocarea telefoanelor, Apple susţine că nu există un „backdoor” prin care să poată debloca dispozitivele. Această discuţie a apărut şi în urmă cu peste trei ani, în cazul San Bernadino, iar la momentul respectiv, compania a declarat că nu este dispusă să creeze o astfel de poartă, întrucât ar permite oricui găseşte această poartă să o exploateze, reducând semnificativ securitatea dispozitivelor sale.

„Am spus întotdeauna că nu există un backdoor doar pentru „băieţii buni”. Backdoor-urile pot fi exploatate de cei care ameninţă securitatea naţională şi datele clienţilor noştri. Credem cu tărie că posibilitatea de criptare este vitală pentru protejarea ţării şi datelor utilizatorilor”, a fost declaraţia Apple referitoare la deblocarea acestor telefoane.

Este interesant însă faptul că statul american cere un backdoor în iOS, în ciuda faptului că nu are nevoie de el în cazul de faţă. Se pare că cele două telefoane confiscate în cazul Pensacola sunt modele iPhone 5 şi iPhone 7 Plus, lansate cu câţiva ani în urmă, care nu beneficiază de cele mai recente soluţii de protecţie. În teorie, acestea ar putea fi deblocate folosind dispozitive dedicate deja disponibile pe piaţă. De altfel, o soluţie de acest gen a fost folosită şi în urmă cu câţiva ani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult