Xiaomi Redmi Note 4 – design premium şi procesor puternic pe bani puţini (REVIEW)

11.10.2016
Xiaomi Redmi Note 4 - design premium şi procesor puternic pe bani puţini (REVIEW)
Prezentare

Detronat în ţara natală de Huawei, Xiaomi contraatacă cu o ofertă smartphone la preţuri de nerefuzat, dar care păstrează calitatea la un nivel specific producătorilor de top.

Xiaomi Redmi Note 4

Prezentare

Venind la doar câteva luni după predecesorul Note 3, noul model Xiaomi Redmi Note 4 se prezintă cu un design exterior impecabil şi o configuraţie motorizată de chipsetul Helio X20 cu 10 nuclee, produs de MediaTek. Ajutat cu un acumulator generos de 4100 mAh, Redmi Note 4 promite autonomie generoasă în ciuda folosirii unui ecran de 5.5” şi rezoluţie 1080p.

Cu design ce aminteşte de rivalul mult mai costisitor iPhone 6 şi modelul HTC 10, Redmi Note 4 vine într-o carcasă din aluminiu acoperită cu finisaj argintiu, gri sau auriu, în funcţie de versiune. Partea din faţă acoperită integral de scutul din sticlă prevăzut cu tratament oleofobic de bună calitate poate fi în variantă pe alb pentru modelul argintiu şi auriu, respectiv negru pentru modelul de culoare gri.

Ecranul de 5.5” este integrat cu scutul de protecţie din sticlă pentru a maximiza unghiurile de vizibilitate şi luminozitatea imaginii. Panoul LCD cu tehnologie IPS se prezintă cu un colorit foarte plăcut şi contrast excelent, Xiaomi optând pentru aplicarea unui filtru de contrast dinamic, menit să amplifice intensitatea culorilor şi detaliile percepute. Această funcţie poate fi însă dezactivată din setările pentru ecran, obţinând o redare fidelă a pozelor şi clipurilor video. Ecranul încadrat cu o ramă îngustă este asistat cu butoane capacitive iluminate la atingere, clar vizibile atât pe timpul zilei dar şi noaptea. Reţeta este completată cu un LED pentru notificări multicolor, vizibil deasupra ecranului.

Sunetul este redat cu ajutorul unui difuzor plasat în partea de jos a carcasei, delimitat cu o serie de perforaţii aplicate pe rama laterală, imitând fidel designul iPhone 6. Sub alte perforaţii identice se află microfonul pentru apeluri, complementat cu un microfon suplimentar la partea de sus care împiedică preluarea zgomotelor ambiante în timpul convorbirilor. Pentru alimentare, Xiaomi a decis să păstreze clasicul conector micro USB, însă oferă funcţie Quick Charge şi un adaptor AC 5V/2A în pachetul cu accesorii.

Deasupra ecranului, pe rama exterioară, găsim conectorul pentru căşti (jack 3.5mm) şi transmiţătorul infraroşu, folosit împreună cu aplicaţia pentru telecomandă preinstalată în telefon.

Carcasa de numai 8.4 mm grosime are spatele plat şi marginile uşor rotunjite pentru manevrare uşoară. Fără lentile proeminente la exterior, camera foto de 13 MP este asistată cu un blitz LED cu două tonalităţi de culoare. Tot aici găsim şi senzorul de amprente, activat prin simpla atingere a degetului de suprafaţa uşor afundată în capacul metalic.

Având şi un rol estetic, perforaţiile pentru antenă sunt clar vizibile, apărând ca două linii drepte de culoare albă, contrastând cu spatele integral metalic. Completând designul exterior, carcasa este şlefuită de jur-împrejurul ramei exterioare, expunând luciul metalic.

Realizată dintr-o singură bucată de metal, carcasa nedemontabilă este prevăzută cu un SIM Tray accesibil din lateral, inserând cheiţa metalică furnizată în pachetul cu accesorii. Xiaomi Redmi Note 4 poate funcţiona împreună cu două cartele SIM (micro SIM + nano SIM), oricare dintre acestea putând fi setată pentru folosirea conexiunii de date 4G. Alternativ, putem înlocui cartela nano SIM cu un card micro SD, adăugând până la 128 GB spaţiu de stocare suplimentar.

Xiaomi Redmi Note 4 – detalii tehnice:

 • Ecran: 5,5”, 1920 x 1080 pixeli, IPS, 401 ppi
 • Sistem de operare: Android 6.0
 • Chipset: MediaTek Helio X20
 • Procesor: 2 x ARM Cortex-A72 (2.1 GHz), 4 x ARM Cortex-A53 64 bit (1,85 GHz), 4 x ARM Cortex-A53 64 bit (1,4 GHz)
 • Procesor grafic: ARM Mali-T880
 • RAM: 2 GB / 3GB (în funcţie de model)
 • Memorie: 16 GB / 32GB / 64GB  (în funcţie de model)
 • Card: slot micro SD (până la 128 GB)
 • Date: 4G FDD-LTE B1/B3/ B5/B7/ B8; TD-LTE B38/B39/B40/B41(2555-2655MHz)
 • WiFi: 802.11 N/AC (2.4GHz, 5GHz)
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 13 MP, autofocus, cu flash LED dual-tone, mod captură HDR
 • Filmare video: FHD
 • Cameră foto frontală: 5 MP
 • Baterie: 4100 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 151 x 76 x 8.4 mm
 • Greutate: 175 de grame
 • Senzori: proximitate, accelerometru, lumină ambiantă, giroscop, senzor hală
 • Altele: OTG, Battery saver, radio FM, receptor GPS (A-GPS), funcţie telecomandă infraroşu
 • Accesorii incluse: Adaptor AC 5V/2A, cablu USB, cheiţă pentru SIM tray
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Oferit în carcasă integral metalică, Redmi Note 4 se aşează bine în palmă şi pare neaşteptat de uşor, ţinând cont de faptul că avem de-a face cu un phablet prevăzut cu ecran de 5.5” şi un acumulator de 4100 mAh. Cu toate acestea carcasa din aluminiu nu flexează şi nu trosneşte la apăsare, reconfirmând atenţia acordată de Xiaomi pentru calitatea construcţiei. Totuşi, preţul de numai 170 dolari în varianta cu 2 GB RAM / 16 GB ROM nu putea fi obţinut fără unele compromisuri. În cazul de faţă, acestea sunt lipsa certificării pentru protecţie la apă şi scutul de protecţie pentru ecran mai nu chiar atât de rezistent la zgârieturi.

Pentru cumpărătorii europeni ar mai fi de luat în seamă şi versiunea de Android fără traduceri în afara limbii engleză şi utilată cu numeroase aplicaţii destinate publicului din China. Din fericire acest aspect poate fi corectat aplicând unul din numeroasele ROM-uri alternative de Android, disponibile în comunitatea online. Per total, avem de-a face cu un produs bine realizat, care oferă mai mult decât suficientă valoare pentru suma plătită.

În cazul de faţă, am avut disponibil pentru testare varianta mai puţin costisitoare a lui Xiaomi Redmi Note 4, echipată cu 2GB memorie RAM şi 16 GB memorie internă a lui. Fără a porni cu aşteptări prea mari, am constatat că şi versiunea de bază a acestui model poate oferi un nivel de performanţă adecvat, singurul dezavantaj sesizat fiind acela că memoria RAM mai puţin încăpătoare nu poate reţine un număr prea mare de aplicaţii recente. Astfel, la selectarea acestora din meniul Task Manager conţinutul aplicaţiei este împrospătat, proces care induce un mic timp de aşteptare, însă nu deranjant.

LTE 4G WiFi AC

Din păcate, cantitatea de 2GB memorie RAM ar putea afecta performanţa în cazul jocurilor de Android mai pretenţioase, cu rezultate mai bune sau mai slabe în funcţie de jocul rulat.

Xiaomi Redmi Note 4 – Teste de performanţă:

 • 3DMark (Ice Storm Unlimited) – 14032
 • 3DMark (Sling Shot – ES 3.1) – 883
 • PCMark (Work performance) – 4323
 • AnTuTu Benchmark 6 – 80344
 • GFXBench 4.0: Car Chase 316.4 frames (Offscreen, 1080p), T-Rex 1650 frames (Offscreen, 1080p)
 • Geekbench 3 – 1540  (single-core), 4430 (multi-core)
 • A1SD benchmark – 57.77 MB/s citire / 49.67 MB/s scriere (memoria internă)

Apelurile se aud clar şi puternic prin casca audio, prezenţa funcţiei noise-canceling fiind de bun ajutor pentru blocarea zgomotelor ambiante.

Stabilitatea semnalului este bună, atât la reţeaua de telefonie mobilă, cât şi cea WiFi. În ce priveşte accesul la internet mobil, Redmi Note 4 suportă conectarea la viteze 4G, funcţionând cu majoritatea reţelelor de telefonie din ţara noastră.

Camera foto

Xiaomi Redmi Note 4 vine echipat cu o cameră foto de 13 MP, capabilă să filmeze la rezoluţie 1080p şi să obţină poze cu efect HDR, îmbunătăţind nivelul de contrast şi coloritul imaginii. Deşi nu include stabilizare optică, camera foto dă rezultate bune atunci când lumina ambiantă este suficientă. Astfel, pozele obţinute sub soare direct sunt bine expuse şi fără probleme de focalizare, redau culori fidele şi un nivel ridicat al detaliilor. Totuşi, nu trebuie să ne aşteptăm la rezultate la fel de bune şi în condiţii de lumină artificială, zgomotul digital devenind uşor sesizabil dacă privim pozele de aproape.

Utilă şi pentru apeluri video, camera frontală oferă poze cu rezoluţie 5MP şi un nivel bun de claritate, chiar şi în condiţii de lumină mai slabă. Totuşi, pentru folosire ocazională rezultatele obţinute sunt suficiente.

Xiaomi Redmi Note 4 – video sample

Autonomie                                                                                                                                         

În carcasa cu o grosime de 7 mm, Xiaomi Redmi Note 4 ascunde un acumulator de 4100  mAh care nu pune probleme configuraţiei folosite. Cu performanţe ridicate şi realizat folosind procesul de fabricaţie pe 14nm, chipsetul deca-core MediaTek Helio X20 nu pune probleme cu temperatura şi nici consumul de energie.

Astfel, chiar şi cu un ecran 1080p de 5.5” mare consumator de baterie obţinem  aproximativ două zile utilizare fără grija adaptorului AC, desfăşurând până la o oră de convorbiri zilnic şi alte activităţi. Cu acces permanent la internet prin conexiune WiFi sau 4G, am obţinut un timp de utilizare efectivă (Screen Time) de aproximativ 4 ore, desfăşurând activităţi cum ar fi navigare web şi vizionarea de conţinut YouTube, instalând aplicaţii din magazinul Google Play şi folosind camera foto pentru câteva poze şi secvenţe video.

Concluzie

Realizat la un nivel de calitate foarte ridicat, Xiaomi Redmi Note 4 impresionează prin aspectul său elegant, greutate redusă şi capacitatea generoasă oferită de acumulatorul strecurat într-o carcasă de numai 7 mm grosime.

Ecranul de tip IPS şi cu rezoluţie 1080p atrage prin coloritul plăcut şi luminozitate excelentă, iar finisajul oleofobic de bună calitate uşurează curăţarea urmelor de amprente.

Ducând performanţele în gama mid-range superioară, chipsetul deca-core Helio X20 face faţă cu brio sistemului Android 6.0, personalizat cu interfaţa MIUI 8. Totuşi, cantitatea de 2GB memorie RAM poate fi o limitare atunci când lucrăm cu mai multe aplicaţii în paralel, modelul cu 3 GB RAM / 32 GB memorie internă putând fi o investiţie mai bună pe termen lung.

Telefonul Xiaomi Redmi Note 4 a fost primit pentru testare din partea magazinului www.gearbest.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 213 dolari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult