ZenFone 5 review: un smartphone competent la un preţ corect

08.06.2018
ZenFone 5 review: un smartphone competent la un preţ corect
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

Gama de smartphone-uri ZenFone este într-o continuă maturizare. Chiar dacă ASUS a intrat destul de târziu pe această piaţă, compania a demonstrat că poate să dezvolte smartphone-uri bune la preţuri competitive, seriile ZenFone 2, ZenFone 3 şi ZenFone 4 bucurându-se de vânzări bune, în special pe piaţa entry şi mid-range. ZenFone 5 pare să continue în această direcţie, iar modelul principal al seriei încearcă să ofere funcţii şi construcţie premium într-un dispozitiv nu foarte scump, realizat după trend-urile din prezent.

Design, construcţie şi ergonomie

Nu prea are sens să ne ferim de la comparaţii cu alte telefoane. ZenFone 5 arată de la distanţă la fel ca un iPhone X. Desigur, odată ce începi să le analizezi, diferenţele sunt evidente, însă trebuie să te uiţi de două ori pentru a deosebi cele două telefoane la o privire rapidă. ZenFone 5 este încă un smartphone cu ecran decupat în partea de sus, cu un raport ecran/corp de 90%. Prima diferenţă notabilă pe care o putem observa este dimensiunea, telefonul ASUS având un ecran cu diagonală de 6,2”, faţă de 5,8” pe iPhone, însă în partea de jos putem observa o „bărbie”, în timp ce ecranul iPhone-ului continuă până în marginea de jos.

Desigur, vorbim despre două smartphone-uri construite complet diferit, chiar dacă la suprafaţă par similare. Dacă stai să analizezi îndeaproape, este destul de evident unde au fost făcute compromisuri pentru a atinge un preţ mai mic. De exemplu rama telefonului este realizată din aluminiu mat, plăcut atingerii, însă nu la fel de „robust” şi de greu precum oţelul de pe iPhone X. Chiar dacă este mai mare, ZenFone 5 este cu aproximativ 20 de grame mai uşor. Desigur, vorbim despre telefoane din game diferite, unul fiind disponibil la un preţ de peste 1000 de euro, iar celălalt undeva pe la 400.

Motivul pentru care ne concentrăm pe această comparaţie este în general cauzată de faptul că ASUS a oferit o mare atenţie unei comparaţii cu iPhone X chiar în prezentarea oficială de la Mobile World Congress, iar design-ul este clar inspirat de flagship-ul Apple. Din fericire, ZenFone 5 nu iese tocmai şifonat din acastă situaţie.

De exemplu, compania taiwaneză a făcut alegerea inspirată de a adăuga rame din plastic în jurul ambelor panouri de sticlă (faţă şi spate) pentru a oferi o protecţie în plus în cazul unor şocuri mecanice accidentale. De asemenea, ZenFone 5 vine echipat cu un senzor de amprentă pe partea din spate, ceva ce iPhone X nu oferă. Camera este poziţionată similar cu cea de pe iPhone, însă este mai puţin ieşită în relief, iar întregul panou de sticlă de pe spate reflectă lumina în raze ale căror centru coincide cu cel al senzorului de amprentă. Nu în ultimul rând, în partea de jos, ZenFone 5 integrează un jack audio pentru căşti.

Adevărul este că ZenFone 5 arată bine din punct de vedere al design-ului (deh, acesta este inspirat de cel mai „dorit” telefon din Europa, conform studiilor Canalys), iar materialele din care este construit nu sunt deloc rele. Vorbim totuşi despre aluminiu şi Gorilla Glass de la Corning. Dimensiunile sunt similare cu cele ale unui smartphone „clasic” cu ecran de 5,5”, deci utilziatorii de „phablet”-uri nu vor întâmpina prea multe greutăţi în utilizare, în afară de faptul că acum ecranul este mult mai înalt, deci atingerea zonei de notificări ar putea fi puţin mai complicată.

Fiind un smartphone realizat din sticlă, este recomandată utilizarea lui într-o husă pentru a evita accidentele şi zgârierea spatelui, iar ASUS oferă o husă de silicon transparent în pachet. Aceasta nu este însă cea mai rezistentă, însă este bună ca o soluţie temporară până la cumpărarea unei huse mai rezistente.

Specificaţii

  • Ecran: 6,2”, IPS, 2,246 x 1.080 pixeli
  • Sistem de operare: Android 8.0 (ZenUI 5.0)
  • Chipset: Snapdragon 636
  • Procesor: octa-core (8 x Kryo 260 @ 1,8 GHz)
  • Procesor grafic: Adreno 509
  • RAM: 4 GB
  • Memorie: 64 GB
  • Card: da, comun cu SIM2
  • Date: HSPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 5.0, A2DP, aptX HD, LE, EDR
  • USB: 2.0, USB Type-C
  • Cameră foto: sistem dual-camera 12 MP (f/1.8, 24mm, 1/2.55”) + 8 MP wide(f/2.0, 12mm, 1/4”,  detecţie de fază, blitz dual-tone, stabilizare electronică (EIS), dual LED
  • Filmare video: 4K (3840 x 2160 @ 30 FPS), Full HD (1920 x 1080 @ 60 FPS)
  • Cameră foto frontală: 8 MP (f/2.0, 24mm, 1/4″), stabilizare electronică, filmare Full HD
  • Baterie: Li-Ion 3.300 mAh, încărcare rapidă „AI Charge”
  • Dimensiuni: 153 x 75.7 x 7.9 mm
  • Greutate: 155 grame
  • Altele: Husă de silion în pachet

Părţi pozitive

Construcţie din materiale de calitate
Include husă în pachet
Camera principală este bună pentru segmentul de piaţă în care se încadrează
Interfaţa ZenUI este semnificativ îmbunătăţită

Părţi negative

Design-ul nu este deloc original
Recunoaşterea facială nu funcţionează prea bine
Camera „wide” este slabă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult