Ce este tehnologia quantum dot

Ce este tehnologia quantum dot

Este general acceptat faptul că televizoarele din prezent sunt mult mai bune din punct de vedere al calităţii imaginilor afişate decât cele din urmă cu doar câţiva ani. Cu toate că rezoluţia afişată a rămas în mare parte neschimbată, acestea au început să ofere timpi de răspuns mai mici, culori mai naturale şi redare mai corectă a culorii negre. Deşi mulţi numesc televizoarele plate şi subţiri „plasme”, adevărul este că majoritatea dintre noi avem acasă televizoare LCD, retroiluminate cu LED-uri. Televizoarele cu plasmă, de departe cele mai bune când vine vorba despre calitatea imaginii, au dispărut aproape complet, industria fiind atrasă în ultima vreme de tehnologii mai ieftine de produs şi mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Încercarea de a produce display-uri OLED de dimensiuni mari s-a dovedit a fi foarte scumpă, iar în prezent există foarte puţine astfel de modele pe piaţă, toate la preţuri inaccesibile utilizatorului de rând. În ultimii ani, companiile producătoare de televizoare au început să prezinte la CES diverse noi tehnologii pe care le vor integra în generaţiile noi de televizoare, iar denumirile 4K şi UHD (Ultra HD) au intrat deja în vocabularul oricărui pasionat de tehnologie. Anul trecut însă a fost introdus un nou termen, care probabil că va face mai multe valuri decât oricare dintre cele două: quantum dot. Este vorba despre o nouă tehnologie de iluminare a panourilor din televizoare, care promite culori naturale şi eficienţă energetică mai bună, însă care reuşeşte să fie ieftină de produs şi implementat. Ce este însă tehnologia quantum dot?

Este vorba despre nano particule care au capacitatea să strălucească atunci când sunt luminate. Acesea pot fi modelate într-o peliculă, care, amplasată în spatele unui panou LCD, poate îndeplini rolul de retroiluminare. Astfel, pixelii de pe display se aprind şi putem vedea imaginile afişate în mod normal. Practic, tehnologia quantum-dot înlocuieşte retroiluminarea LED prezentă pe televizoarele de pe piaţă. Metoda de funcţionare este simplă. În funcţie de mărimea particulelor quantum dot, acestea pot să lumineze în diferite culori. Întrucât pot fi construite la mărimi prestabilite, cercetătorii au dezvoltat o peliculă realizată din nano particule care să lumineze în culorile roşu şi verde. Folosind o lumină LED de culoare albastră, întregul ecran este luminat în culoarea alb, spre diferenţă de retroiluminearea LED care oferea o tentă gălbuie.

Cum este integrată tehnologia quantum dot în display-uri LCD

Astfel, prin utilizarea luminii albe, imaginile afişate pe LCD sunt mult mai naturale, întrucât combinarea albului gălbui din trecut afecta intensitatea şi acurateţea culorilor. Cel mai important este că cele trei culori primare, roşu, verde şi albastru sunt acum corect afişate, iar toate derivatele lor beneficiază de pe urma acestui lucru. Cea mai bună parte a tehnologiei quantum-dot este că poate fi integrată în display-uri de tot felul şi nu doar în noile televizoare UHD. Vorbim despre o tehnologie atât de ieftină, încât chiar şi modelele mai puţin scumpe vor putea integra iluminare quantum-dot.

Cu siguranţă însă, display-urile UHD şi 4K vor beneficia mai mult de pe urma culorilor naturale. Întrucât rezoluţia afişată este mai mare, există mai mulţi pixeli care să creeze tranziţia de la o culoare la alta, iar asta îi oferă acces la o paletă mai mare de culori. Ba chiar şi redarea culorii negre ar trebui să fie îmbunătăţită de tehnologia quantum-dot, însă tot nu vom scăpa complet de probleme. Oricât de mult ar ajuta la redarea culorilor, noua tehnologie tot nu va fi la fel de performantă precum tehnologia OLED.

Nano particule quantum dot ordonate după mărime

În continuare va exista efectul de scurgere a luminii din spate atunci când este afişată o imagine complet neagră, întrucât spre diferenţă de OLED, nu pot fi opriţi individual pixelii. Vorbim acum despre limitările tehnologiei LCD, iar quantum-dot nu poate decât să o ajute să performeze mai bine, nu să schimbe modul în care funcţionează. Partea cea mai bună este că televizoarele quantum dot sunt deja pe piaţă (Sony a lansat anul trecut televizoare bazate pe această tehnologie de iluminare, deşi nu le-a marketat sub denumirea aceasta), iar în cursul anului 2015 şi ceilalţi producători vor lansa modelele quantum dot prezentate la CES 2015. Ca utilizatori, vom putea cumpăra televizoare care afişează culori mai naturale, fără a fi nevoiţi să scoatem din buzunar sume exorbitante de bani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult