Go4News: Cum arăta un sistem hands-free pentru telefonie în maşină în 1988

24.01.2017

Astăzi majoritatea modelelor noi de maşini vin echipate cu suport pentru tehnologia Bluetooth pentru conectarea telefonului. Aceasta permite folosirea sistemului de infotainment pentru convorbiri hands-free, rularea de muzică şi transfer de conţinut. În 1990, însă, oamenii nu aveau dispozitive mobile echipate cu Bluetooth, iar telefoanele din maşini semănau foarte mult cu cele fixe de acasă.

Cine cumpăra în 1988 un Nissan Cedric, Gloria sau Clima, putea opta pentru un sistem de telefonie care nu necesita folosirea mâinilor.

Receptorul telefonului era montat în consola dintre scaunele din faţă, iar comenzile pentru acesta erau poziţionate într-o consolă pe volan.

Partea centrală a volanului nu se învârtea, iar consola stătea tot timpul în aceeaşi poziţie. Tehnologia era produsă de compania NEC. Un astfel de sistem de telefonie pentru maşină costa câteva mii de dolari.

Nissan oferea maşinile gata echipate cu telefoane, la cerere. Existau şi oferte aftermarket, care puteau fi instalate pe automobile.

Primul telefon mobil, un model Motorola, avea să apară pe piaţă în 1983. Treptat, aceste dispozitive au înlocuit sistemele de telefonie voluminoase din maşini.

Tehnologia Bluetooth avea să fie inventată în 1994 de către compania Ericvsson. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult