Samsung este acum cel mai mare producător de semiconductoare din lume

Lider de necontestat al industriei microprocesoarelor timp de zeci de ani, Intel nu a reuşit să se adapteze vremurilor în schimbare, eşecul de a se impune ca jucător important în sfera dispozitivelor mobile lăsând deschisă o oportunitate pe care rivalul Samsung a reuşit să o exploateze cu mare succes.

Potrivit ultimului raport financiar publicat de Samsung, gigantul sud-coreean a realizat în 2017 cu divizia de semiconductoare venituri cumulate de 69.1 miliarde dolari, depăşind cu o marjă semnificativă veniturile raportate de Intel pentru acelaşi interval de timp (62.8 miliarde dolari).

Comparaţia este oarecum nepotrivită, din moment ce veniturile raportate de Intel provin în principal din vânzarea de procesoare pentru platforma x86, pentru PC-uri desktop şi sisteme de tip server, în timp ce Samsung obţine majoritatea veniturilor din vânzarea de chipseturi pentru dispozitive mobile.

Totuşi, în timp ce Intel rămâne lider al unui segment de piaţă care mai degrabă stagnează, Samsung este activ într-o ramură mult mai dinamică a industriei microprocesoarelor, perspectivele de viitor fiind cât se poate de pozitive.

Un alt segment de piaţă cu potenţial ridicat, în care Samsung a reuşit să obţină poziţia de lider, este cel al producţiei de memorii RAM şi soluţii de stocare NAND flash. Ambele categorii se bucură de creşteri explozive ale cererii, permiţând majorări succesive de preţuri care se reflectă şi în marjele de profit raportate de Samsung.

Între timp, Intel are de gestionat o importantă lovitură de imagine cauzată de descoperirea unor probleme de securitate care afectează mai ales procesoarele companiei.

Ceva speranţe vin însă din sfera soluţiilor de stocare, unde Intel tocmai a lansat gama de SSD-uri Optane, bazate pe o tehnologie numită 3D XPoind, capabilă să ofere anduranţă şi performanţe superioare soluţiilor NAND Flash preferate de ceilalţi producători.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult