Toyota se laudă cu sistem de reducere zgomotului de fond în maşini

09.09.2008
Toyota se laudă cu sistem de reducere zgomotului de fond în maşini

Zgomotul de fond poate fi un factor care să cauzeze oboseală şi disconfort în maşină. Ţinând cont de aceasta, Toyota a introdus un sistem pentru reducerea acestuia pentru sedanul hibrid Crown, comercializat pe piaţa americană. Pasagerii vor observa că zgomotul perceput în partea superioară a habitaclului este mai redus în timpul rulării decât în altă zonă. Acest efect care pentru unii este magic are o explicaţie ştiinţifică destul de simplă. Principiul folosit este cel al anulării unui sunet prin generarea altuia în antifază cu el şi este cunoscut de mult timp.

Toyota Crown - un sedan hibrid vandut in Statele Unite

Implementarea acestor sisteme de reducere a zgomotului de fond este destul de simplă în cazul căştilor, însă în cazul spaţiilor închise e nevoie de ceva mai multe calcule şi de tehnici avansate. Totuşi principiul rămâne acelaşi: zgomotul de fond este preluat de unul sau mai multe microfoane şi este procesat de un microchip; acesta va transmite către difuzoare sunet în antifază cu cel recepţionat. Ascultătorul va experimenta o senzaţie, mai mult sau mai puţin nenaturală, de linişte într-un mediu zgomotos.

Sistemul de reducere a zgomotului de fond din Toyota Crown

În cazul nostru, trei microfoane aflate în plafonul sedanului Toyota Crown vor prelua zgomotul de la nivelul capului pasagerilor. Acesta va fi trimis la un controller, împreună cu turaţia motorului. Controller-ul va emite un semnal sonor în antifază sistemului audio al maşinii, format din două difuzoare amplasate în uşile din faţă şi un subwoofer localizat în portbagaj. Conform celor de la Toyota, liniştea nu va fi totală, însă zgomotul va fi redus cu 5-8 dB. Într-o maşină bine izolată fonic, cum ar trebui să fie Crown, sistemul ar trebui să fie destul de eficient. Automobilul produs de Toyota a fost disponibil pe piaţa americană încă din luna mai a anului curent.

Toyota Crown ar trebui sa fie o masina foarte silentiosa in interior

Urmărește Go4IT.ro pe Google News