O țară propune monitorizarea cazurilor de COVID-19 folosind un card cu cip

21.04.2020
O țară propune monitorizarea cazurilor de COVID-19 folosind un card cu cip

În timp ce anumite țări propun utilizarea anumitor aplicații de mobil, iar Apple și Google colaborează la realizarea unui sistem care poate identifica persoanele care au intrat cu cei infectați cu COVID-19, Noua Zeelandă are o soluție ceva mai simplă. De fapt, ideea de bază este aceeași, însă abordarea este mai practică, eliminând complet din ecuație smartphone-ul. CovidCard este o cartelă cu Bluetooth care poate comunica cu alte cartele de acest gen din vecinătate și care poate apoi fi identificată la nevoie, pentru a te avertiza dacă ai intrat sau nu în contact cu o persoană infectată.

Ideea din spatele CovidCard nu este nouă. Aceasta funcționează într-o manieră similară cu dispozitivele Tile, care sunt folosite pentru a găsi obiectele „pierdute” din vecinătate. Acele dispozitive se conectează însă la un smartphone, însă în cazul CovidCard, acest lucru nu este necesar. Practic, CovidCard nu face decât să păstreze un istoric al tuturor celorlalte CovidCard-uri ale altor persoane pe care le-ai întâlnit sau care au stat la o distanță mică de tine.

În cazul în care una dintre persoanele cu CovidCard ia virusul COVID-19 și este testată pozitiv, autoritățile din Noua Zeelandă vor citi informațiile stocate pe acest card și vor anunța imediat toate persoanele care dețin astfel de carduri, pentru a putea fi testate. Astfel, răspândirea virusului poate fi limitată, izolând rapid și testând persoanele care ar putea fi suspecte chiar înainte să apară simptome sau să poată infecta la rândul lor alte persoane.

Avantajul unui CovidCard este că nu discriminează în funcție de tipul telefonului. Nu contează dacă ai un dispozitiv Apple, Android sau unul fără sistem de operare modern, sau dacă ai sau nu un telefon mobil de orice fel. Poți ține acest card în portofel, și poți să renunți la el oricând, dacă nu vrei să participi în acest program.

Pentru a-i liniști pe cei care s-ar putea speria de monitorizarea prin intermediul CovidCard, autoritățile din Noua Zeleandă spun că acest card nu stochează decât ID-urile unice ale celorlalte carduri, neavând capacitatea de a stoca detalii despre locație sau date personale.

Un astfel de card are o baterie internă care poate rezista la un an de utilizare, iar autoritățile neo zeelandeze spun că toate aceste carduri vor fi distruse imediat ce pandemia se va termina.

CovidCard este o soluție propusă pentru cetățenii din Noua Zeelandă pentru perioada următoare, după ce restricțiile referitoare la distanțare socială și autoizolare vor fi ridicate. Se pare că monitorizarea cazurilor în acest mod este soluția pe care autoritățile o recomandă pentru a putea trece peste această pandemie și pentru a evita izbucnirea de noi focare.

(via Newsroom)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult