Galaxy Note 8 şi iPhone X nu ar fi fost posibile fără ei. Oameni care au inventat componente şi tehnologii esenţiale din electronicele de astăzi, dar pe care lumea nu-i ştie sau i-a uitat

19.09.2017
Galaxy Note 8 şi iPhone X nu ar fi fost posibile fără ei. Oameni care au inventat componente şi tehnologii esenţiale din electronicele de astăzi, dar pe care lumea nu-i ştie sau i-a uitat

M-a impresionat povestea lui Stanislav Petrov, omul care a salvat civilizaţia de la dispariţie în 1983. Fostul ofiţer sovietic nu a iniţiat procedurile de contraatac când pe ecranul computerului i-a apărut o alertă care îi spunea că SUA a lansat şase rachete nucleare spre Moscova. Era o eroare de sistem, iar decizia lui Petrov a salvat lumea. S-a aflat despre decesul acestui erou abia la câteva luni după ce s-a întâmplat în luna mai a acestui an.

 

Gândindu-mă la acest caz, mi-am amintit că sunt mulţi oameni şi în domeniul pe care îl acoperim noi, tehnologia, care nu se bucură de adevărata recunoaştere a meritelor pe care le au. Când se gândesc la figuri din tehnologie, oamenilor le vin în minte nume precum Jeff Bezos, Bill Gates, Steve Jobs sau Mark Zuckerberg. Asta deoarece aceşti oameni sunt sau au fost foarte vizibili datorită companiilor uriaşe pe care le-au fondat şi a miliardelor de dolari pe care le au în conturi. Însă, niciunul dintre ei nu ar fi ajuns atât de sus fără invenţiile anterioare ale unor deschizători de drumuri precum Martin Cooper, Tim Berners-Lee, William Sturgeon, Douglas Engelbart sau Jack Kilby. Cred că este datoria noastră, a celor pasionaţi de tehnologie, să le cunoaştem şi promovăm munca.

Din păcate, deoarece suntem limitaţi de spaţiu şi timp, vom acoperi în acest articol doar câţiva inventatori importanţi, fără de care smartphone-uri precum Galaxy Note 8 şi iPhone X sau procesoarele Ryzen şi Intel Core nu ar fi posibile astăzi.

 

Jack Kilby (1923 – 2005) şi Robert Noyce – circuitul integrat

 

În 1958 era realizat primul circuit integrat, bazat pe germaniu. Acesta este invenţia inginerului american Jack Kilby, care lucra pe atunci la compania Texas Instruments. Şase luni mai târziu, Robert Noyce, de la compania Fairchild Semiconductor, realiza un dispozitiv similar bazat pe siliciu.

 

Kilby este şi co-inventatorul tehnicii de „tipărire la cald”. Comunitatea ştiinţifică l-a recompensat pe Kilby pentru descoperirile aduse. El a primit în anul 2000 Premiul Nobel pentru Fizică. Totuşi, inginerul este destul de puţin cunoscut de publicul larg, la fel şi Noyce.

 

 

Douglas Engelbart (1925 – 2013) – mausul pentru computer

 

Engelbart este americanul care a inventat mausul pentru computer în 1964, pe când lucra la Stanford Research Institute (acum SRI International). Dispozitivul a fost prezentat publicului larg patru ani mai târziu, în 1968. Engelbart este şi unul dintre pionierii internetului. El a fost lider al echipei care a inventat hipertextul.

 

 

Fujio Masuoka (n. 1943) – memoria flash

 

Memoria flash este principalul mediu de stocare în dispozitivele electronice de astăzi. Tehnologia a fost inventată de către inginerul japonez Fujio Masuoka în 1980, pe când lucra la compania Toshiba. Invenţia a fost prezentată pentru prima dată în 1984 la IEDM (International Electron Devices Meeting), în San Francisco.

 

 

John B. Goodenough (n. 1922) – bateria Li-Ion

 

Bateriile Li-Ion sunt standardul în dispozitivele mobile de astăzi şi nu numai. Acest tip de acumulator a fost inventat de către fizicianul John B. Goodenough în 1980, pe când avea 57 de ani. Primele baterii Li-Ion au fost lansate pe piaţă de Sony în 1991.

 

 

Ching W. Tang (n. 1947) şi Steven Van Slyke (n. 1956) – tehnologia OLED

 

Cei doi chimişti au inventat tehnologia folosită astăzi în ecranele smartphone-urilor de top, precum iPhone X sau Galaxy S8, în 1987, pe când lucrau la compania americană Eastman Kodak. Prima cameră foto digitală cu display OLED a fost Kodak EasyShare LS633, lansată în 2003.

 

 

William Sturgeon (1783 – 1850) – electromagnetul

 

Sturgeon a fost un inventator englez care, în 1824, a creat primul electromagnet. Acesta era bazat pe ideile lui André-Marie Ampère. Dispozitivul era bazat pe o „potcoavă” în jurul căreia era înfăşurată sârmă de cupru. Astăzi, electromagneţii se găsesc în electronice, automobile sau utilaje industriale.

 

 

Reynold Johnson (1906 – 1998) – Hard Disk-ul

 

Johnson, fiul unor imigranţi suedezi stabiliţi în SUA, este părintele primului hard disk comercializat, modelul IBM 350 Disk File. Dispozitivul a ajuns pe piaţă în 1956. Avea platane cu diametrul de 60 cm şi o capacitate de stocare de 3.75 MB.

 

 

Martin Cooper (n. 1928) – telefonul mobil

 

Deşi mai cunoscut decât alţi inventatori prezentaţi aici, faima lui Cooper nici măcar nu se poate compara cu cea a lui, de exemplu, Steve Jobs. Asta deşi Cooper este omul care a inventat telefonul mobil, în 1973, pe când lucra la compania americană Motorola. Primul celular, numit DynaTAC, cântărea 1,1 Kg şi avea o lungime de 25 cm. Înainte mai fuseseră dezvoltate telefoane mobile, care puteau fi instalate în automobile sau cărate în genţi, însă acestea erau grele şi voluminoase.

 

 

Ted Hoff (n. 1937) – microprocesorul

 

Fost inginer la compania americană Intel, Marcian „Ted” Hoff inventa în 1971 procesorul pentru computere. Primul model s-a numit Intel 4004 şi avea 2.300 de tranzistoare. Intel 4004 era mai puternic decât supercomputerul ENIAC construit în 1940 şi care cântărea 30 de tone. 

 

 

Tim Berners-Lee (n. 1955) – World Wide Web-ul (WWW)

 

La fel ca şi Cooper, britanicul Berners-Lee este mai vizibil decât alţi mari inventatori din listă. În 1989, el a implementat prima comunicare între un client Hypertext Transfer Protovol (HTTP) şi un server via internet. Berners-Lee este astăzi directorul World Wide Web Consortium, care continuă dezvoltarea web-ului.

 

 

Charles Babbage (1791 – 1871) – maşina de calcul programabilă

 

Babbage a fost un matematician şi inginer englez care a proiectat prima maşină de calcul programabilă. Din acest motiv este considerat „părintele informaticii”. El a început să proiecteze „Maşina analitică” în 1837, dar nu a finalizat proiectul în timpul vieţii. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult